FOTOREPORTÁŽ: Múzeum dopravy je tajným tromfom hlavného mesta

2021-06-26 09:01:00 |   |    | 

Zaujať deti návštevou nejakého múzea nie je niekedy jednoduché. No verte tomu, že pri tomto tipe sa určite nebudú nudiť a ochotne sa tam s vami kedykoľvek vrátia. Reč je o Múzeu dopravy v Bratislave, ktoré vystavuje mnoho nádherných a cenných dopravných prostriedkov.



 

Od Veterán klubu po múzeum

Prehliadka historických vozidiel je súčasťou Slovenského technického múzea. Nachádza sa v budove bývalej parostrojnej železnice, ku ktorej sa najľahšie dostanete z bratislavskej hlavnej vlakovej stanice. Stačí zísť dole popri zastávkach autobusu a parkoviskách, odbočiť vpravo popod most na Šancovú ulicu a už uvidíte vstupnú bránu do tohto areálu. Vďaka tomu je ideálnou možnosťou aj na jednodňový výlet zo vzdialenejších miest. Priamo pri múzeu sa tiež dá bezplatne parkovať.

Prvé kroky k vzniku múzea podnikol v roku 1972 MUDr. Michal Ondrejčák, ktorý bol spoluzakladateľom Veterán klubu. Skupinka nadšencov združila niekoľko cenných historických automobilov, ktoré pravidelne prezentovali aj pred verejnosťou.

Ich zbierka sa začala postupne rozširovať a neskôr do nej pribudli aj väčšie kúsky ako napríklad starobylé rušne. Nakoniec v roku 1998 dospel klub k dohode so slovenskými železnicami a už o rok neskôr otvorili naše oficiálne múzeum dopravy, v ktorom uvidíte všetko od vzácnych veteránov až po veľké vlakové súpravy.

 

Tri hlavné expozície

Múzeum dopravy môžete navštíviť za každého počasia. Prehliadka je rozdelená do troch hlavných expozícii. Jedna z výstav je situovaná na koľajisku, kde sú odparkované rôzne historické vozne a rušne. Ak by v čase vašej návštevy práve pršalo, môžete sa tam vrátiť a pozrieť si túto veľmi zaujímavú časť znova. Po areáli sa pohybujete sami, ale v prípade záujmu si môžete doplatiť prehliadku s výkladom.

 

Železničná expozícia

Do Bratislavy prišiel prvý parný vlak v roku 1848. Ten zastal práve na mieste aktuálneho múzea, kde sa nachádzala prvá budova železničnej stanice. Symbolicky práve na tomto koľajisku preto situovali prvú expozíciu, ktorá je rozdelená do dvoch častí.

V prvej uvidíte rôzne rušne a vozne, v druhej si môžete pozrieť vývoj signalizačných zariadení. Medzi najvzácnejšie kúsky patrí model pancierového vlaku, ktorý sa používal počas SNP. Najmä medzi deťmi sú obľúbené parné rušne a uvidíte tam tiež modernejšie typy, ktoré už časom vyradili z prevádzky.

Dobre si všimnite aj samotnú budovu, na ktorej je zreštaurovaná fasáda pôvodnej stanice. V dopravnej kancelárii uvidíte železničiarske rovnošaty a prehliadku o histórii konskej železnice.

Dôležitou náplňou práce železničiarov je tiež starostlivosť o koľajisko a údržba samotných vlakov. Preto je súčasťou expozície aj niekoľko dobových nástrojov, ktoré sa využívali v minulosti. Taktiež si môžete pozrieť rôzne semafory a iné signalizačné zariadenia.

 

Expozícia cestnej dopravy – 1. časť

Začiatky verejnej dopravy sa neviažu k automobilom, ale k bicyklom, ktoré zjednodušovali ľuďom cestovanie na krátke vzdialenosti. Preto prvá časť tejto expozície je venovaná práve tomuto dopravnému prostriedku.

Potom už prejdete k výstave prvých dobových vozidiel, ktoré využívali aj ľudia z tunajšieho regiónu. Viaceré z nich sú v dobrom stave a sú skvelou ukážkou toho, ako sa vyvíjali automobily až do súčasnej podoby.

Nechýbajú ani prvé modely áut Škoda a Tatra, ktoré vyrábali na našom území. Československé vozidlá striedajú zahraničné modely, ktoré pochádzajú aj od prestížnych značiek. Najzaujímavejším kúskom je model Škody Sentinel z roku 1932, ktorý bol poháňaný parou. Deti istotne zaujme dielňa na opravu prepravných prostriedkov.

Na svoje si prídu aj milovníci motoriek. V zbierke múzea je niekoľko vzácnych kusov a uvidíte aj prvé modely vyrábané v Československu.

 

Expozícia cestnej dopravy – 2. časť

Vnútorné expozície umiestnili do budov, ktoré kedysi slúžili ako skladisko pre vlaky a všetky potrebné nástroje, ktoré sa využívali pri ich údržbe. V druhej industriálne pôsobiacej hale pokračuje prehliadka cestnej dopravy. Tam uvidíte modernejšie prostriedky, ktoré skonštruovali po 2. svetovej vojne.

Časť expozície je venovaná veľkej stavebnej technike, nákladným autám a veľkým dopravným prostriedkom. Pozrieť si môžete aj bývalé vojenské vozidlá. Na celej prehliadke sú desiatky zaujímavých dopravných prostriedkov, takže sa tam istotne radi vrátite, aby ste si mohli všetko podrobne preskúmať a odhaliť tak zaujímavé detaily.

 

Dočasná výstava o Volkswagene

Časť priestorov je venovaná pre organizovanie aktuálnych putovných výstav. Od mája do apríla budúceho roka si môžete pozrieť automobily značky Volkswagen, ktoré vyrobili na Slovensku. Takýmto spôsobom chceli vzdať hold automobilke, ktorá na našom území pôsobí už tridsať rokov. Tešiť sa môžete aj na moderné typy týchto vozidiel, ale aj na prvé dnes už historické modely, ktoré sa začali vyrábať na našom území.

 

Sledujte zaujímavé podujatia

Dopravné múzeum pravidelne organizuje aj rôzne zaujímavé podujatia. Každoročne sú súčasťou Noci múzeí a galérií, počas ktorej ponúkajú špeciálne prehliadky. Od roku 2013 pribudol do ich zbierky aj vyradený remorkér. Ten pravidelne sprístupňujú pre verejnosť, aby si tak mohli pozrieť ako fungujú vodné dopravné prostriedky. Vstupy naň sú prísne limitované na presné časové obdobie. Ceny lístkov sú rovnaké ako v prípade Múzea dopravy.

 

Otváracie hodiny:

Utorok až nedeľa v čase od 10:00 do 17:00 s posledným vstupom o 16:30.

Každý pondelok je múzeum zatvorené. 

 

Vstupné:

Dospelí – 4 eurá

Študenti a dôchodcovia – 2 eurá

Predškoláci – zadarmo

Rodinné vstupné – 9 eur

Skupinová prehliadka do 10 ľudí s lektorom – 10 eur

Držitelia Bratislava Card majú 55-tnú zľavu zo vstupného.

Každú prvú nedeľu je vstup do múzea bezplatný.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa