V Bratislave otvorili Múzeum športu: Mnohé krajiny nám budú v dobrom závidieť

2021-06-24 10:00:00 |   |    | 

Nové priestory v zrekonštruovanom Dome športu budú slúžiť Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) nielen na prácu. Spolu s nimi vyrástla na prízemí budovy aj vlastná stála expozícia – výstavná sieň profesora Vladimíra Černušáka, ktorú v stredu slávnostne uviedli do prevádzky.



 

Verejnosť v nej môže objaviť rôzne artefakty slovenského športu, ktoré doteraz prezentovali len čiastkovo. Sála sa nachádza na mieste, kde bola predtým kongresová sála. V nej sa uskutočnili mnohé významné stretnutia, ktoré zmenili podobu olympijského a športového hnutia na Slovensku.

Expozícia ponúka výber z viac ako 28-tisíc predmetov, ktoré sa múzeu počas 35-ročnej akvizičnej činnosti podarilo sústrediť do zbierkového fondu. Pritom mnohé z vystavených exponátov sú jedinečné aj v celosvetovom význame a verejnosť ich odteraz môže vidieť po prvý raz. Časť výstavného priestoru dopĺňajú vzácne exponáty od slovenských paralympijských športovcov.

"Je to naplnenie dávneho sna pre všetkých, ktorí majú radi šport. Priestory, ktoré sa nám podarilo získať sú presne také, aké sme očakávali. Sú moderné, ale súčasne pripomínajú najkrajšie okamihy, ktoré náš šport zaznamenal. Sú interaktívne a verím, že nielen školy, ale aj jednotlivci sem radi zavítajú," povedal pre TASR prezident SOŠV Anton Siekel.

Každý z vystavovaných predmetov nesie príbeh, doplnený o fotodokumentáciu zostavenú z fotoarchívu múzea. Ten obsahuje viac ako 30-tisíc fotografií. Atmosféru dopĺňa moderné audiovizuálne spracovanie vrcholov športových výkonov slovenských športovcov, vidieť možno aj najvýznamnejšie podujatia konané na Slovensku, ale aj účasť slovenských výprav na olympijských hrách a zimných olympijských hrách.

Nechýbajú videoprofily slovenských olympijských medailistov, spracované v rámci projektu Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska. "Nie každý národný olympijský výbor má toto k dispozícii. Mnohé krajiny nám budú v dobrom závidieť. Ale nie je to samozrejmosť, je za tým veľa úsilia a ľudí, tu najviac vyčnieva Ladislav Asványi, ktorý celý proces veľmi energicky zabezpečoval a strhol aj ostatných," dodal Siekel.

Medzi pozvaným hosťami bolo viacero bývalých olympionikov, Anastasia Kuzminová darovala múzeu pamätnú bankovku. Tá pripomína jej prvé olympijské zlato zo ZOH z Vancouveru. "Je to naozaj veľká slávnosť pre Slovensko. Ľudia sem môžu prísť a pripomenúť si tie nádherné momenty, ktoré zažili vďaka športovcom. Panuje tu taká atmosféra, že mám z nej zimomriavky. Chcela som prispieť aspoň niečím, aby som doplnila tieto exponáty," uviedla Kuzminová pre TASR.

Názvom siene si SOŠV a Slovenské olympijské a športové múzeum pripomína nedožitú storočnicu (25. novembra 2021) jednej z najvýraznejších osobností zakladateľov a podporovateľov múzea, ako aj prvého predsedu Slovenského olympijského výboru. Vladimír Černušák bol v jeho čele od jeho ustanovenia 19. decembra 1992 až do augusta 1999, keď z funkcie odstúpil. Černušák skonal vo veku 96 rokov 15. januára 2018. V stredu pred otvorením múzea slávnostne odhalili jeho bronzovú bustu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Jaroslav Novák
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa