Tip na výlet v Podpoľaní: V Klokoči uvidíte zvonicu, prameň i múzeum v starej škole

2021-09-26 12:00:00 |   |    | 

Múzeum v starej škole, zvoničku na cintoríne i minerálny prameň môžu navštíviť turisti v podpolianskej obci Klokoč v Detvianskom okrese. Ako pre TASR povedal bývalý starosta obce Jozef Výbošťok, prvé zmienky boli o tom, že do zvoničky ukladali zosnulého, pretože je tam kamenný múr. „Následne sa osadil aj zvon a ten plnil úlohu umieračika, ktorý oznamuje úmrtie našich obyvateľov,“ spomenul.



 

Ako dodal, keď sa trikrát preruší zvonenie, zomrel muž, keď dvakrát, zomrela žena. „Zvon je z konca 18. storočia. Stále platí, že zvon zvoní, keď niekto umrie, tradícia sa musí zachovať,“ zdôraznil s tým, že zvoničku nájdu turisti pri vstupe do areálu obecného cintorína. Poznamenal tiež, že obnova zvoničky bola so súhlasom pamiatkarov, pretože strecha a aj krov boli vo veľmi zlom stave. „Pod prísnym dohľadom sme robili novú strechu,“ zhrnul.

Minerálny prameň Nový Polom v Klokoči je podľa neho bohatý na železo a v minulosti bol záujem aj o to, aby sa vodou liečila chudokrvnosť. Povesť hovorí, že v jeden meter širokom a rovnako hlbokom žriedle akoby sa varila, blbotala a klokotala voda, a preto si v nej chcel žobrák uvariť zemiaky. „Chceli sme ju aj plniť do fliaš, záujemcovia však chceli, aby to bolo pod ich značkou, s čím sme nesúhlasili. Voda voľne odteká do odtoku, v obci je tradícia čapovania vody do fliaš,“ podotkol Výbošťok s tým, že v okolí Klokoča sa nachádza viac prameňov s minerálnou vodou.

Múzeum v starej škole v Klokoči má pôvodné drevené lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľu i starú podlahu. Súčasťou sú aj pôvodné školské pomôcky, papierové plagáty, podľa ktorých sa deti učili abecedu, pravítka a knihy. Medzi vzácne predmety patria aj staré viazané zošity a vysvedčenie miestnej občianky, ktorá do klokočskej školy chodila. „Starý školský drevený peračník som kúpil od pána, ktorý ho mal po svojom starom otcovi. Je celý drevený, dá sa vysunúť a je na ňom aj pravítko. Pochádza približne z roku 1932,“ povedal zakladateľ a vedúci múzea Stanislav Krško.

Expozícia funguje v obci od roku 2016, záujemcovia sa môžu na prehliadku múzea objednať na telefónnom čísle +421 908 816 888.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa