Bratislava: Do mestského zoznamu pamätihodností pribudlo 23 nových objektov

2022-01-26 08:00:00 |   |    | 

Historická benzínová stanica na Račianskej ceste, Holubica mieru na Dolnozemskej ceste, historická stanica Propeleru na Rázusovom nábreží či budova železničnej stanice Nové Mesto na Tomášikovej ulici i ďalších 19 objektov pribudlo do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy. Jeho aktualizáciu schválili v decembri 2021 bratislavskí mestskí poslanci.



 

"Aktualizácia pamätihodností je po obsahovej stránke veľmi rôznorodá. Nachádzajú sa v nej historické aj modernistické objekty, pomníky aj výtvarné diela poslednej tretiny 20. storočia," uviedol riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave Ivo Štassel.

Pri výbere boli, ako spresnil, uplatnené tie isté hodnotiace kritéria, ktoré sa používajú od vzniku Celomestského zoznamu, a to kritérium významu danej osobnosti (udalosti, artefaktu) pre hlavné mesto a kritérium výnimočnosti danej osobnosti (udalosti, artefaktu) v rámci svojej skupiny.

Do zoznamu pribudli okrem spomínaných aj umelecké dielo Túžba lietať na Hálovej, dielo Mier na Osuského ulici, dielo Posolstvo Mieru na Budatínskej, dielo Stretnutie na Hálovej, historický industriálny objekt na Mýtnej 31. Taktiež bývalá Pruger–Wallnerova záhrada na Havlíčkovej, dielo Astronaut na Hečkovej, dielo Slncový kôň na Račianskom mýte.

Na Krajinskej pribudlo do zoznamu pamätihodností viacero umeleckých diel, a to Ranený, Sediaca a Dievča. Vo Vlčom hrdle pribudlo medzi pamätihodnosti dielo Zvárači. Zaradili tam aj plaváreň Pasienky na Junáckej, športovú Kolkáreň na Trnavskej ceste, internát Hviezda na Kukučínovej, historický Šprinclov majer na Rybničnej. Medzi novozaradené objekty patrí aj Pomník vysídlenia maďarských rodín na Vetvárskej, Pomník vysídlenia slovenských rodín na Žatevnej i bývalá továreň "Patrónka" v Mlynskej doline - pripomienka prvého židovského transportu v Bratislave.

Zámerom zoznamu pamätihodností je pripomenúť význam týchto objektov, udalostí a osobností, ktoré boli súčasťou histórie Bratislavy. Celomestská evidencia má aktuálne takmer 600 položiek. Zoznam je zverejnený na webe Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa