Budova, ktorú pozná každý Bratislavčan: Ikonická kukurica zmení podobu

2022-05-25 13:00:00 |   |    | 

Jedno z najvýznamnejších diel modernej architektúry 20. storočia na území Bratislavy, vojenská ubytovňa Hviezda známa tiež ako Kukurica, sa po rokoch dočká komplexnej rekonštrukcie. Súčasné vedenie rezortu obrany sa chce týmto spôsobom vysporiadať s rokmi avizovanou, no nerealizovanou obnovou objektu. Predpokladané náklady sú vo výške 34,8 mil. € vrátane DPH.



 

Tzv. Kukurica je skutočným unikátom a jednou z ikon hlavného mesta. Rezortu obrany slúžila od roku 1989 a napriek mnohým prísľubom o jej rekonštrukcii sa za takmer dekádu jej stav nezmenil, práve naopak. So zhoršujúcim sa technickým stavom sa budova postupne vyprázdňovala až bola nakoniec úplne uzatvorená v roku 2017. Takto si správu a nakladanie s majetkom štátu nepredstavujeme,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s ohlásením začiatku prvých reálnych krokov k rekonštrukcii objektu. 

Ako priblížil generálny riaditeľ Sekcie majetku a infraštruktúry MO SR Ján Bučan, v súčasnej dobe je vypracovaná vizualizácia plánovanej rekonštrukcie. „Na základe tejto vizualizácie začneme v júni 2022 verejné obstarávanie na vyhotovenie projektovej dokumentácie. Po jej dodaní bude nasledovať proces vybavovania stavebného povolenia a v nadväznosti na to proces obstarávania realizátora stavby a samotná realizácia rekonštrukcie,“ uviedol s tým, že predpokladaný začiatok rekonštrukcie je v roku 2023 a jej ukončenie sa predpokladá v roku 2025.

Budova bude určená predovšetkým pre zamestnancov MO SR a príslušníkov OS SR, pričom bude rozdelená na administratívnu a ubytovaciu časť. V budove sa bude nachádzať foyer, jedáleň, kaviareň, pričom v rámci rekonštrukcia sa vytvoria aj parkovacie stojiská a oddychová zóna.

Administratívne priestory budú situované na 13 nadzemných podlažiach s celkovou kapacitou 308 pracovných miest. Na 9 poschodiach budú k dispozícii ubytovacie priestory s celkovou kapacitou 152 lôžok.

Jednou z priorít pri rekonštrukcii je zachovanie pôvodných hodnôt vrátane výtvarných monumentálnych diel v prízemí, zachované alebo kopírované budú aj ďalšie dominantné prvky objektu - pôvodné dlažby, schodiskové konštrukcie či zábradlia.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: MO

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa