Uličské Krivé: Dominantou obce v Poloninách je vyše 300-ročný drevený chrám

2022-08-07 12:00:00 |   |    | 

Dominantou obce Uličské Krivé v Sninskom okrese je vyše 300 rokov starý gréckokatolícky drevený chrám sv. archanjela Michala. Neďaleko neho na tzv. hôrke sa nachádza tzv. skit pravoslávneho mnícha Ignatija Čokinu. Súčasťou katastra dediny je aj národná prírodná rezervácia (NPR) Rožok.



 

Vyše 300-ročný chrám

Gréckokatolícky chrám sv. archanjela Michala v obci Uličské Krivé v Sninskom okrese postavili v roku 1718 bez použitia kovového klinca. Má dve veže, na ktorých sú menšie cibule so vsadenými jednoduchými trojramennými kovovými krížmi. V hlavnej veži sú tri zvony, z toho jeden z roku 1811. Národná kultúrna pamiatka slúži aj dnes na svoje pôvodné účely, no navštevujú ju tiež turisti z rôznych kútov sveta. Najďalej boli z Jamajky a Filipín.

Skladá sa z troch častí. Prvá je vchod, druhá loď a tretia svätyňa. Tú od druhej časti oddeľuje ikonostas, ktorý pochádza z 18. storočia a skladá sa z piatich radov ikon. V tom prvom sa nachádza okrem iných aj vyobrazenie patróna tejto cerkvi. V strede sú cárske dvierka, ktoré používa iba kňaz počas svätej liturgie. Je na nich 12 medailónov, ktoré predstavujú Ježišov rodokmeň. Nad nimi je ikona poslednej večere, po boku sú ikony sviatočné.

Ďalší rad tvoria vyobrazenia Ježiša Krista Pantokratora a 12 apoštolov a nad nimi sú 12 starozákonní proroci. Vrch celého ikonostasu, ktorého autor je neznámy, je z dispozičných dôvodov ukončený iba krížom. Vzácnosťou sú aj cárske dvierka s vyobrazením štyroch evanjelistov. Tieto časti pochádzajú pravdepodobne z pôvodného chrámu, o ktorom sa hovorí, že stál neďaleko tohto aktuálneho. V chráme sa nachádza aj rozmerná ikona Kristove muky z roku 1834.

 

Skit mnícha Ignatija

V 60. rokoch minulého storočia postavil na neďalekom kopci tamojší rodák otec Ignatij Čokina, ktorý pôsobil na viacerých miestach východného Slovenska ako mních, tzv. skit. Ide o trojposchodový objekt na spôsob atoských mníchov. Na prízemí je jedáleň, prvé poschodie tvorí spálňa a to najvyššie je súkromná kaplnka, kde sa často a dlho modlieval. Poslednú časť tvorí strecha s kupolou a krížom.

Veriaci sem prichádzajú z rôznych častí regiónu. Preto sa ku koncu svojho života rozhodol postaviť aj ďalšiu samostatnú kaplnku pre verejnosť, ktorú využívajú na obrady.. Posvätil ju v auguste 1976, o dva mesiace na to, v októbri, zomrel. Veriaci sem prichádzajú z rôznych častí regiónu aj v súčasnosti. Celý areál je bežne prístupný, objekty taktiež. Podľa duchovného tu môžu ľudia stráviť aj niekoľko dní, ak sa chcú modliť či rozjímať.


 

Národná prírodná rezervácia Rožok

V katastri obce Uličské Krivé sa nachádza tiež väčšia časť Národnej prírodnej rezervácie Rožoky. Zriadená bola na ochranu pralesovitých biotopov, ktorými sú predovšetkým čisto bukové lesy a pralesy a tiež je zaujímavá tým, že je to jedna zo štyroch sublokalít zapísaných v rámci Starých bukových lesov a bukových pralesov Karpát a iných regiónov Európy do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Jej celková výmera je 67,13 hektára a platí tam piaty stupeň ochrany. Pred niekoľkými rokmi nebola verejnosti prístupná, dnes je tam však  zriadený náučný chodník, ktorý sčasti zachádza aj do NPR Rožok. Viaže sa na červený turistický chodník, ktorý vedie z Uble do Novej Sedlice a na Kremenec.

V minulosti bolo v tejto NPR realizovaných niekoľko inventarizačných výskumov. Zamerané boli na huby, ktoré tam patria k najzaujímavejším druhom a evidujú ich tam približne 280, tiež kvetenu či rôzne rady hmyzu ako napr. chrobáky, motýle, ale aj dvojkrídlovce. Pre túto lokalitu je typický najmä hmyz, ktorého existencia sa viaže na mŕtve drevo v rôznych stupňoch rozkladu. Ide napr. o fúzača alpského.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa