Unikátna novinka pre odvážnych: Prvá ferrata na západnom Slovensku je nad Nitrou

2022-08-31 12:00:00 |   |    | 

Verejnosť sa konečne dočkala. Zajtra sprístupnia Zoborské ferraty nad Nitrou, ktoré dala pod vrcholom Pyramídy vybudovať krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR). Podľa Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bude ferraty prevádzkovať Zoborský skrášľovací spolok.



 

S myšlienkou vybudovania ferrát, zabezpečených lezeckých ciest, na skale pod Pyramídou v Nitre prišli členovia Nitrianskeho horského spolku. Výstavbu objednala a financovala Krajská organizácia cestovného ruchu Nitriansky kraj, celkové náklady na výstavbu boli 26 649,80 eur s DPH. Turisti budú môcť ferraty využívať iba na vlastnú zodpovednosť. "Podľa našich informácií tu už záchranári nacvičovali zásah a pretože ide o nedostupný terén, trénovali aj zásah s vrtuľníkom. Takže aj táto stránka by mala byť zastrešená," informoval Úrad NSK.

Prvé ferraty v Nitrianskom kraji, ale aj na území západného Slovenska, pozostávajú z dvoch samostatných výstupových trás, Brezová a Dubová, s obťažnosťou B a obťažnosťou B/C. Turistom umožnia dostať sa až na vrchol skalného piliera vrchu Pyramída na Zobore. Nitrianske ferraty sú jednosmerné. Pre verejnosť sú voľne prístupné až do 30.11., kedy sa začne zimná uzávera. V zmysle prevádzkového poriadku je na ne možné vstupovať v čase dostatočného denného osvetlenia, t. j. asi hodinu po východe slnka a hodinu pred západnom slnka.

Na lezenie sú potrebné ferratové sety, ktoré sú zložené zo sedacieho alebo celotelového úväzu, tlmiča pádov s karabínami a prilby, ktorá je povinná. Odporúčaná je pevná turistická obuv a tiež rukavice. „Ferratové sety si turisti môžu zapožičať za poplatok u prevádzkovateľa, ktorým je Zoborský skrášľovací spolok. Sety sú k dispozícii v Penzióne ARTin, pri ktorom bola kedysi nástupná stanica dnes už neexistujúcej lanovky vedúcej na Pyramídu. Záujemcovia tu zároveň dostanú inštruktáž ako sety správne použiť,“ informoval Vladimír Vnuk, výkonný riaditeľ KOCR Nitriansky kraj.

Vstup detí do 15 rokov bez sprievodu a trvalého dozoru dospelej osoby je zakázaný. Deťom s výškou pod 1,5 metra sa vstup na ferraty neodporúča, hrozí totiž, že nedosiahnu na istiace prvky a zaseknú sa v exponovanom teréne. Vstup na ferraty je na vlastné riziko. Všetky potrebné informácie, informácie o výstroji, prevádzkový poriadok aj inštruktážne videá nájdu záujemcovia na webovej stránke viaferratazobor.sk.

Hlavným cieľom Krajskej organizácie cestovného ruchu Nitriansky kraj je prezentácia a propagácia destinácie Nitriansky kraj doma aj v zahraničí a najmä zvyšovanie návštevnosti turistických regiónov kraja. „Nitriansky kraj má čo ponúknuť svojim návštevníkom najmä z oblasti histórie a vinárstva a odteraz už aj turistickú atrakciu akú športoví nadšenci nenájdu v širokom okolí. Ferraty Zobor budú zážitkom pre milovníkov prírody, turistiky a adrenalínových nadšencov. Veríme, že táto turistická atrakcia pritiahne do Nitry viac návštevníkov a napomôže rozvoju turizmu v našom kraji,“ hovorí predsedníčka KOCR Nitriansky kraj Eva Antošová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa