Bardejovská spravodlivosť budila strach: Dnes do mesta lákajú aj miesta, spojené s obávaným katom

2022-12-09 12:59:00 |   |    | 

Stredovek bol neľahkým obdobím na život a spravodlivosť musela byť rýchla a účinná. Jedným z najvýznamnejších práv a výsad miest bolo preto hrdelné právo. Bardejovská spravodlivosť bola tak povestná prísnosťou, že v Šariši sa zvyklo hovoriť: ,,Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!”. Na túto dobu sa zachovali pamiatky, ktoré sú dnes dôvodom na návštevu historického mesta, zapísaného do zoznamu UNESCO.



 

Lampový stĺp

Právo meča, čiže výsadu vykonávať popravy (hrdelné právo), získalo mesto Bardejov v roku 1365 od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého. Uplatňovalo ho tak, že bolo tým až povestné. Veľmi prísne sa trestali majetkové trestné činy, a to aj smrťou. Za miernejší a  menej potupný trest bolo považované sťatie, veľmi častým rozsudkom však bola smrť obesením.

V bardejovskej Knihe rozsudkov, uloženej v mestskom archíve, je zdokumentovaných viacero prípadov stínania hláv. Zápis z roku 1573 napríklad uvádza, že istého Jána Repku odsúdili na smrť za krádež ženskej šatky. Kat ho sťal pod Lampovým stĺpom ešte v ten deň. Spomína sa tam aj upálenie za krádež medu a zničenie úľa či ukrižovanie za krádež v dome richtára. Zachoval sa tiež výhražný list zbojníckej družiny Fedora Hlavatého z roku 1493, v ktorom zbojníci sľubujú mestu pomstu za smrť svojich druhov, popravených v Bardejove.

 

Lampové stĺpy sa stavali na cintorínoch, pamätných miestach a križovatkách. Vo vežovitej časti stĺpu horelo svetlo, ktoré malo orientačnú aj spomienkovú funkciu. V tomto priestore bývala vystavená aj hlava popraveného.

V 16. a 17. storočí sa v Bardejove stínalo pod tzv. Lampovým stĺpom, ktorý dodnes stojí na svojom mieste za hradbami mesta, v blízkosti Hornej brány. Kedysi sa tu nachádzal cintorín, dnes je stĺp súčasťou areálu tzv. Starej nemocnice. Lampový stĺp (Kopfstock) je jednou z najstarších stavebných pamiatok mesta. V historickej radnici na Radničnom námestí sú vystavené pravé katovské meče.

 

Katov dom

Katov dom v Bardejove je ranorenesančná stavba z konca 16. storočia. Vo vstupnom  portáli je umiestnený štít s erbom mesta a iniciálmi CB. Zadná časť chodby je tiež charakteristická renesančným portálom.

Dom bol sídlom mestského kata a  bola v ňom umiestnená aj väznica s útrpnou komorou (mučiarňou). Nachádza sa na Veternej ulici blízko objektu Hrubá bašta. Starobylý dom si vďaka malým okenným otvorom na poschodí a kovaným mrežiam na oknách prízemia zachoval jedinečnú atmosféru.

 

Katova lavica v Bazilike sv. Egídia

Centrum Bardejova tvorí Radničné námestie, ktoré z troch strán obkolesuje 46 meštianskych domov na úzkych stredovekých parcelách. Uprostred sa vyníma Bazilika Minor sv. Egídia z polovice 14. storočia, ktorá obsahuje jedinečnú kolekciu 11 neskorogotických krídlových oltárov postavených v období rokov 1460 až 1520.

Bazilika patrí k najväčším slovenským kostolom. K jej vzácnym pamiatkam patrí stredoveké súsošie Golgoty z konca 15. Storočia, nachádzajúce na tráme pod Víťazným oblúkom. Súsošie tvorí osem metrov vysoký kríž s takmer päťmetrovým rozpätím s telom ukrižovaného Krista. Pod ním sú umiestnené postavy Panny Márie a sv. Jána. Za najcennejší oltár sa považuje bočný oltár Narodenia Pána.

Lavice v hlavnej lodi pochádzajú zo 16. storočia, vo svätyni z 15. storočia. Jednou z nich je aj katova lavica. Je umiestnená v rohu otočená chrbtom k ostatným veriacim. Kat tak sedával zatajený, dokonca vstupoval do kostola separátnym vchodom priamo zo svätyne.

Plastika Stolica milosti v oltári sv. Barbory bola pravdepodobne zhotovená v dielni Majstra Pavla z Levoče a považuje sa za vrcholnú rezbársku prácu na Slovensku.

Pred vchodom do chrámu sa nachádza socha sv. Floriána, postavená na pamiatku veľkého požiaru v roku 1774. Vpravo od nej sú umiestnené staré historické originálne zvony Urban a Ján. Prekvapivé je, že oba praskli naraz v roku 1989.

 

Bronzová socha kata

Katov dom i lavicu v kostole nedávno reštauroval Martin Kutný. Ten je spolu so synom Viktorom tiež autorom diela, ktoré od 4. júla 2016 zatraktívňuje Radničné námestie. Socha kata je vysoká 190 cm a stojí pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia. Púta pozornosť turistov, ktorí sa s ňou často fotografujú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: OOCR , ŠARIŠ – Bardejov

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa