Gemer bol kedysi železnou veľmocou: Slávnu históriu dnes pripomínajú vzácne pamiatky

2023-01-23 12:00:00 |   |    | 

Kedysi najväčšie ložisko železnej rudy, dnes jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií Gemera. Niet divu - sami sme sa presvedčili, že v okolí vrchu Železník uvidíte na malej ploche veľké množstvo zaujímavostí, ktorým sa len máločo vyrovná.



 

814 metrov vysoký vrch Železník je situovaný západne od mesta Jelšava a obklopujú ho niekdajšie banícke dediny Turčok, Sirk, Rákoš a Nadraž. Je dobre viditeľný z viacerých strán, zrejme najlepšie však jeho silueta vynikne zo západu, pri pohľade od obce Ratková. Ruda sa v tejto oblasti ťažila pravdepodobne už v rímskych časoch, prvá písomná zmienka je z roku 1435.

Najdôležitejším míľnikom bol potom rok 1852, keď vznikla Rimavsko-muránska železiarska spoločnosť, najväčší výrobca železa v Uhorsku. V časoch najväčšieho rozmachu dávala prácu zhruba 1300 ľuďom, no niekdajšiu slávu už dnes pripomínajú len vchody do štôlní, domy v bývalej baníckej kolónii a pozostatky niektorých technických stavieb, ktoré môžete počas návštevy obcí Sirk a Rákoš vidieť aj vy.

V osade Železník, ktorá je súčasťou obce Sirk, nám sprievodca ukazuje vstup do dedičnej štôlne Ladislav. Rimavsko-muránska železiarska spoločnosť, vlastniaca až 74 percent banských polí v Železníku, ju nechala vyraziť v roku 1855, aby sa sprístupnili aj nižšie časti ložiska. O 15 rokov neskôr došlo k jej rozšíreniu, aby v nej mohli položiť koľajnice. Vagóny s rudou sa najskôr tlačili ručne, neskôr sa využívali kone.

Štôlňa Ladislav je už desaťročia uzavretá, miestni však dúfajú, že sa ju už čoskoro podarí sprístupniť. Príklad, že sa to dá, majú takpovediac pod nosom. Len pár metrov od vstupu do bane stojí trochu ošarpaná budova postavená v roku 1927 pre účely stretávania baníkov. O dva roky neskôr tam začali premietať filmy a postupne do kina prichádzali ľudia z celého okolia. Premietalo sa až tri dni v týždni, v nedeľu dokonca dvakrát (pre deti i dospelých).

Kino prežilo zoštátnenie i zmenu režimu a svojmu účelu slúžilo až do októbra 2001, keď začala historická budova chátrať. Už dnes je však vďaka miestnym nadšencom späť - kino prechádza obnovou, v lete sa tam konal cestovateľský festival a v budúcnosti by malo opäť slúžiť na premietanie filmov a organizovanie podujatí. Nachádzať sa tam má aj reštaurácia s kaviarňou.

Pri spoznávaní kultúrneho a spoločenského života baníkov by sme sa však okrem kina Stachanov mali zastaviť aj o čosi vyššie. V časti Na kríži sa napríklad doteraz nachádzajú unikátne drevené stavby hudobného altánku a kolkárne, kde vraj kedysi s baníkmi hrával kolky aj známy zbojník Jánošík, skôr než ho vo februári roku 1713 zlapali nad 30 kilometrov vzdialeným Klenovcom.

Železník tak nebol len o práci, až do roku 1883 tam však robotníci nežili a do práce dochádzali z okolitých obcí, kde bývali vo svojich, alebo prenajatých bytoch. Miestnych bolo málo a bane tak zamestnávali aj množstvo chlapov z ďalekého Talianska či Rumunska. Práve pre nich neskôr v oblasti vyrástli celé kolónie.

Jednu môžete dodnes obdivovať v Rákošskej Bani (časť obce Rákoš), kde stojí asi štyridsiatka typických baníckych domov, postavených koncom 19. storočia Rimamuránskou spoločnosťou. V každom žili štyri rodiny, preto mali štyri samostatné vstupy, pre úradníkov boli určené domy s dvomi bytmi. Väčšina z nich je po úpravách dodnes obývaná, alebo sa využívajú na rekreačné účely.

V budove, ktorá kedysi slúžila ako hostinec Na bani, otvorilo miestne OZ Rákošská cächa zaujímavé múzeum, ktoré prezentuje dejiny baníctva v dedine i okolitom regióne. Medzi exponátmi nechýba banícke náradie, ukážky ťažených minerálov, dobové fotografie, ale i pôvodná truhlica, do ktorej sa baníci zbierali na pohreb.Najzaujímavejšie sú však informácie, ktoré sa dozvedáme od našej sprievodkyne.

Prezrádza napríklad, že hoci oficiálne sa ťažba v Železníku skončila pre vyčerpanie ložiska, v skutočnosti si pod sebou konár podpílili samotní baníci. V roku 1921 totiž štrajkovali za lepšie podmienky a prerušili prácu. Keďže nemal kto obsluhovať čerpadlá, bane zatopilo do hĺbky až asi 300 metrov. Potom už bolo nerentabilné znova všetku vodu odčerpať, a tak bane zavreli. Pre celú oblasť to znamenalo koniec slávnej etapy dejín a začiatok tej novej, omnoho náročnejšej.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa