Desivé miesto nad Bratislavou: Raketová základňa odhaľuje tajomstvá studenej vojny

2023-02-09 14:00:00 |   |    | 

Každá krajina má niekoľko nezvyčajných atrakcií, ktoré lákajú aj cudzincov. Často sa medzi nimi nachádzajú schátrané budovy alebo zrúcaniny, kde chcú nasať atmosféru špeciálnych miest alebo odhaliť tajomstvá, ktoré kedysi skrývali. U nás k takým miestam patrí raketoví základňa na Devínskej Kobyle.



 

Využívali ju na protiraketovú ochranu

Devínska Kobyla bola vyhľadávaná ako vynikajúce vyhliadkové miesto. Preto už v minulosti sa tam nachádzala rozhľadňa, ktorú však tvorila iba jedna malá budova. Počas éry komunizmu chceli aj na našom území rozmiestniť rakety, ktoré by chránili krajinu pred prípadnými útokmi z nepriateľských krajín. Ako vhodné miesto vybrali práve túto časť nad Bratislavou, ktorú v osemdesiatych rokoch ohradili a začali tam budovať základňu.

Výstavba areálu trvala od roku 1979 až do roku 1983. Raketová základňa sa využívala nepretržite až do roku 2003, no po páde režimu sa jej funkcia postupne oslabovala, pretože už viac nebola potrebná. Slovensko postupne získalo nové protiraketové systémy a Devínsku Kobylu začali opúšťať vojaci. V súčasnosti už z celého areálu zostali len ruiny. Tie začali vyhľadávať zvedaví turisti, ktorí chceli preskúmať miesta, ktoré boli kedysi tak prísne strážené a nikto tam nemohol vstúpiť.

 

Postavili pri nej bunkre i kasárne pre vojakov

Hlavnou časťou areálu boli priestory, kde boli uložené samotné rakety. K nim však neskôr pribudli aj budovy, ktoré využíval personál a neskôr tiež kasárne. Všetky tieto stavby boli naplánované podľa prísnych vojenských štandardov. Postavili ich zo železobetónu, vďaka čomu by v prípade hrozby dokázali odolávať útokom nepriateľov.

V čase fungovania základne tam pôsobilo 140 vojakov. Tí sa pravidelne starali o funkčnosť rakiet, ale zároveň boli vždy pripravení na to, aby prípadný útok dokázali včas odraziť. V súčasnosti sú už všetky priestory úplne vyprázdnené. Prechádzať sa môžete cez opustené miestnosti, ktoré sú zničené a kvôli tomu môžu byť aj nebezpečné. Preto odborníci upozorňujú na to, že ak sa tam vyberiete na vlastnú päsť, buďte opatrní, aby ste sa v nestabilných a zničených priestoroch nezranili.

 

Aké tajomstvá skrývala?

Celú základňu tvorilo dokopy dvadsať samostatných budov. Podľa dostupných informácií tam bolo vždy pripravených šestnásť rakiet typu S 125M NEVA, ktoré boli rovnomerne rozložené v štyroch bunkroch. V každom z nich boli tri aktívne rakety a jedna prázdna, ktorá bola určená len na cvičenie. Súčasťou bunkrov boli tiež odpaľovacie rampy.

Medzi obyvateľmi sa však šírili aj informácie, ktoré sa dodnes nepodarilo potvrdiť. Podľa nich mali byť na Devínskej Kobyle aj také rakety, ktoré by uniesli dokonca i nukleárne hlavice. To je jeden z dôvodov, prečo sa snažia opustené priestory stále prebádať nejakí zvedavci. Radi by totiž našli dôkazy, ktoré by potvrdzovali túto teóriu, prípadne by im odhalili aj nejaké iné tajomstvá.

 

Ľahká túra z Dúbravky

Na Devínsku Kobylu vedie turistický chodník, ktorý začína v Dúbravke pri Dome kultúry. Tam už uvidíte kopec, na ktorý sa dostanete takmer päťkilometrovým chodníkom. Prevýšenie nie je veľmi vysoké, takže pomalým tempom trasu zvládnu aj ľudia so slabšou kondíciou alebo rodiny s deťmi.

Po celý čas sledujte žltú turistickú značku. Najprv budete prechádzať priamo Dúbravkou, potom sa už dostanete na lesnú cestičku, odkiaľ vedie trasa až na vrchol k raketovej základni. V závislosti od vášho tempa môže túra k nej trvať jednu až dve hodiny. Pred vstupom do areálu nájdete informačnú tabuľu, kde si môžete pozrieť detaily o presnom rozmiestnení budov.

 

Vyjdite si aj na vyhliadku

Časom do areálu pribudla aj jedna novinka, ktorou je vyhliadková veža Devínska Kobyla. Keď sa teda nasýtite tajomnej a nevšednej atmosféry bývalej základne, vyberte sa ešte na toto miesto. Z jej vrcholku máte nádherný výhľad na Bratislavu i priľahlé oblasti. Uvidíte časť základne, nádhernú prírodu a dovidíte odtiaľ aj do našich susedných krajín. Veža bola sprístupnená v roku 2020 a meria 21 metrov. Pri jej výstupe musíte zdolať 112 schodov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa