Dokončenie rekonštrukcií na Devíne je v nedohľadne

2011-09-10 10:00:00 |   |    | 

„Nevstupujte, Horný hrad je z dôvodu rekonštrukcie uzavretý,“ upozorňuje nápis pred vstupom do hlavnej časti hradiska. Už takmer tri roky na ňom prebiehajú rekonštrukcie. Začali sa v roku 2008, dnes sú kvôli nedostatku financií pozastavené a nik vám na hrade nepovie dokedy.



V rokoch 2008 -2010 prebehli na hrade nevyhnutné opravy, keďže statika hradbového muriva bola vážne poškodená. Hrozilo, že sa celá stena muriva zrúti podobne ako na Trenčianskom hrade. Nad rekonštrukciami držali ochranné krídla archeológovia, ktorí na strednej terase objavili najstaršiu stredovekú stavebnú fázu Horného hradu - obrannú vežu s britom (ostrím).

Na dolnej terase boli odkryté doposiaľ  neznáme architektúry z 15. - 17. storočia. Dnes je už archeologický výskum ukončený a z dôvodu nedostatku peňazí sa na hrade už ani nepracuje. Ako nám potvrdila zamestnankyňa miestnej expozície aj pokladníčka pri vstupe, práce boli pozastavené na začiatku plánovanej druhej fázy rekonštrukcie. Jej súčasťou má byť pamiatková prezentácia archeologických nálezov, vybudovanie prístupovej cestyrekonštrukcia výstavných priestorov.

Na otázku kedy si budú môcť turisti vychutnať výhľad z najvyššieho bodu hradiska, sme konkrétnu odpoveď nedostali. „To by ste od nás chceli vedieť veľa. Nie sú peniaze, nie sú práce. Horný hrad môže byť otvorený o rok, o dva aj o tri roky. Záleží od toho, či budú peniaze,“ oznámila nám pracovníčka hradnej expozície. Podobne sa vyjadrila aj pracovníčka pokladne pod hradom: „Skutočne vám neviem povedať, kedy sa obnovia rekonštrukčné práce. Patríme pod Magistrát Bratislavy a všetko záleží od toho, či a kedy dodá financie.“

Napriek tomu sa jeden z najznámejších slovenských hradov na farebnom sútoku Moravy a Dunaja teší návštevnosti Slovákov aj zahraničných turistov. Niet sa čomu čudovať, návštevníkom má čo ponúknuť. V okolí nájdete niekoľko pozoruhodných archeologických vykopávok a navštíviť môžete expozíciu archeologických nálezov. Najväčším zážitkom je samotný hrad a jeho prekrásne okolie.

Tí, ktorí mali to šťastie užiť si výhľad z Horného hradu, sú trošku sklamaní, ostatní obdivujú okolie Devína bez toho, aby si uvedomili, o čo prichádzajú. Ostáva nám dúfať, že financie na dokončenie rekonštrukcie sa čoskoro uvoľnia a z Devína zmiznú aj posledné lešenia.

 

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa