Ak chcete vidieť pravého šľachtica, zájdite na Červený kameň

2014-07-22 17:00:38 |   |    | 

Panský život bol vždy iný ako ten bežných občanov. Lahodné jedlá, honosné odevy, bujaré oslavy a zábavky všetkých druhov patrili výhradne šľachticom a vyššie postaveným. Hoci sú to už časy zdanlivo dávno zašlé k tejto pompéznosti si budete môcť pričuchnúť aj vy.



Nazrieť do zákulisia života na šľachtickom sídle umožní už túto sobotu 26. júla nočná prehliadka na hrade Červený Kameň. Veľký hrad v Malých Karpatoch, ktorý sa týči nad obcou Častá v okrese Pezinok, sa počas hranej nočnej prehliadky nazvanej Kratochvíľa na šľachtickom sídle premení na miesto zábavy šľachticov. Prehliadky sa na hrade, ktorý patrí do siete Slovenského národného múzea, začnú v sobotu každú celú hodinu od 18:00 do 23:00. Ako ďalej agentúru SITA informoval Ľuboš Haršány, kultúrno-propagačný manažér Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Červený Kameň, prehliadky sú divadelným spracovaním rôznych historických období, postáv i situácií a spája ich spoločný motív - spríjemnenie voľného času.

Či už je to panská záľuba v chove koní v časoch klasicizmu, organizovanie honosných renesančných hostín, plesov i divadelných predstavení, zážitky z poľovačiek v okolitých lesoch, nočné stretnutia poľných maršalov alebo zakázané zábavky urodzených dám počas manželovej neprítomnosti - všetky udalosti spája snaha odpútať sa od každodennosti všedného života a aspoň na malú chvíľu zabudnúť na svoje povinnosti,“ priblížil Haršány dej hraných nočných prehliadok letnej sezóny na Červenom Kameni.


Dejiny hradu Červený Kameň sa začali v prvej polovici 13. storočia, keď česká kráľovná - vdova Konštancia Uhorská nechala na svojich majetkoch postaviť hrad. Stal sa známym pod menom Červený Kameň (nemecky Rothenstein, maďarsky Vöröskő) alebo tiež Bobrí hrad (nemecky Bibersburg). Najskôr bol hrad kráľovským majetkom, neskôr ho vlastnili viaceré uhorské šľachtické rody, medzi inými Matúš Čák Trenčiansky alebo Turzovci. Od Turzovcov získala hrad bohatá obchodnícka rodina Fuggerovcov. Tí zbúrali starý gotický hrad a na jeho mieste postavili renesančnú pevnosť - bezpečný sklad tovarov, s ktorými obchodovali po celej Európe. Neskôr hrad kúpili Pálffyovci. Žili tu vyše 360 rokov a svoje sídlo ďalej modernizovali.

Hrad sa volá Červený, pretože pôvodný kameň kopca - kvarcit, na ktorom ho postavili, má červenú farbu. Použili ho i na viacerých miestach na hrade. Zaujímavosťou hradu je napríklad najväčší koberec s plochou 44,12 m2, čo je plocha priemerného dvojizbového bytu.

Pozrite si video, ako to asi mohlo vyzerať pri panskom stole:

Zdroj: SITA

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa