Budmerický kaštieľ

2016-08-11 08:00:00 |   |    | 

Kaštieľ v Budmericiach na západe Slovenska bol donedávna pre verejnosť neprístupný. Mohli sme len tíško obdivovať nádherný exteriér pripomínajúci zámky vo francúzskom údolí Loire, ktoré mu slúžili ako inšpirácia. Po odchode posledných majiteľov prešla budova pod správu štátu a ten tam vybudoval Dom spisovateľov. K priestorom sa nesprávali z historického hľadiska šetrne, čo na nich zanechalo značné stopy. V roku 2016 však došlo k veľkej zmene a jeho interiér sa rozhodli sprístupniť návštevníkom.



 

Poľovnícky zámoček

Základný kameň Budmerického kaštieľa vztýčili v roku 1888. Už o rok neskôr bol vďaka ideám jeho staviteľa Franza von Neumanna kaštieľ kompletne vystavaný a pripravený pre prvého majiteľa Jána Pálffyho. Ten bol vášnivým poľovníkom a svojej žene chcel zároveň dopriať pekné sídlo na ten čas, ktorý on trávil v okolitých rozsiahlych lesoch. Ján bol najdlhším majiteľom kaštieľa a po jeho smrti v roku 1934 ho zdedil jeho búrlivý syn Pavol. Ten po druhej svetovej vojne emigroval a budova prešla pod správu štátu. Do zámku sa dostanete na okraji Budmeríc. Najprv vojdete do rozsiahleho anglického parku, ktorý sa bude postupne upravovať. Potom sa priblížite k majestátnemu zámočku a zrazu zabudnete, že sa nachádzate niekde na Slovensku, pretože u nás nenájdete žiaden podobný zámok alebo kaštieľ, ktorý by mu svojim exteriérom mohol konkurovať.

 

Rubensova dcéra

V období po skončení vojny bola veľká časť zariadenia presunutá do blízkeho Červeného Kameňa. V tom čase sa však vôbec neevidoval presun majetku a kvôli tomu sa nemôže do kaštieľa teraz vrátiť späť jeho pôvodné zariadenie. Ďalšia veľká časť vecí zmizla v domovoch vtedajších obyvateľov. Budmerický kaštieľ sa musí uskromniť s viacerými replikami, ktoré mu však neuberajú na kráse. Prehliadka interiérov trvá približne pol hodinu. Začnete vo vstupnej hale, ktorá vás upúta schodiskom s pekným kovovým zábradlím, ktoré prechádza až celou vrchnou časťou.  Postupne budete skúmať miestnosti s bohatou obrazovou výzdobou. Najvzácnejší exponát má vyše 120 rokov a ide o kópiu známej Rubensovej maľby jeho dcéry. Spodnému poschodiu dominuje uvítací salónik s krásnym výhľadom do parku.

 

Novinka v podobe manželskej postele

Prvý majiteľ kaštieľa svoju manželku veľmi miloval. Vďaka tomu sa v jeho priestoroch objavila i jedna unikátnosť v podobe prvej manželskej postele v našich končinách. Šľachta mávala kedysi oddelené spálne, aby mali partneri dostatok súkromia. V Budmericiach však urobili prvú výnimku a na druhom poschodí dominuje súkromným priestorom veľká manželská posteľ. Služobníctvo nemalo do týchto priestorov rovnaký vchod ako panstvo a muselo používať drevené schodisko v zadnej časti, aby ich bolo čo najmenej vidieť. V kaštieli mali tiež inteligentný spôsob kúrenia prostredníctvom prieduchov, ktoré viedli teplo až na horné poschodie.

 

Exupéryho milenka

Druhý majiteľ budmerického sídla ho už nevyužíval v takej miere ako jeho rodičia. I keď tam strávil veľkú časť detstva, v dospelosti sa už vracal len sporadicky. Jeho povesť bola povážlivá, pretože mal dokopy až osem manželiek. Najznámejšia z nich bola Francúzka Loise, ktorá mu ako jediná dokázala oplatiť jeho nevernosť a podviedla ho údajne priamo na zámočku. Jej slávnym milencom bol spisovateľ Antoine de Saint Exupéry a keď sa o tom Pavol Pálffy dozvedel, rozviedol sa i s ňou.

 

Červený Kameň s najlepšou prehliadkou interiérového zariadenia

Len 10 minút jazdy autom od Budmerického kaštieľa sa nachádza jeden z najobľúbenejších slovenských hradov Červený Kameň. Nájdete tam najväčšiu zbierku pôvodného interiérového nábytku a vďaka tomu najlepšie nazriete do života bývalej šľachty. I ten naposledy patril rodine Pálffyovcov a jeho výstavba začala v 13. storočí. Základy vybudovali na červenej skale, podľa ktorej dostal svoje pomenovanie. Potom pristavali prvé poschodie a až po príchode rodiny Pálffyovcov doplnili posledné druhé, ktoré umožňuje výhľad na okolitú prírodu. Na prehliadkach máte na výber medzi veľkým a malým okruhom. Rozdiel je v tom, že pri veľkom sa dostanete aj do spodnej časti hradu, kde boli kedysi veľké pivničné priestory na skladovanie. Súčasťou hradu je aj rozsiahly park, v ktorom istotne neprehliadnite raritného bieleho páva. Keď rozprestrie svoju pýchu, stáva sa jednou z najkrajších ozdôb Červeného Kameňa.

 

Budmerický kaštieľ

 

Vstupné:

Dospelí – 2 eurá

Deti do 18 rokov – 1 euro

ZŤP a dôchodcovia – 1,50

Fotenie – zadarmo

 

Otváracie hodiny:

denne od 10:00 do 17:00, vstup je každú celú hodinu

 

Červený Kameň

 

Vstupné:

Veľký okruh – dospelí 7 eur, deti a mládež 3,50 eura

Malý okruh – dospelí 6 eur, deti a mládež 4 eurá

 

Otváracie hodiny:

Hlavná sezóna – denne od 9:00 do 17:00

Mimo hlavnej sezóny – utorok až nedeľa od 9:00 do 15:30

 

Text a foto: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar.sk, wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa