FOTO Devín konečne v plnej kráse: Po deviatich rokoch opäť sprístupnili horný hrad

2017-05-09 12:00:00 |   |    | 

Dlhých 104 mesiacov trvalo, kým verejnosti opäť sprístupnili horný hrad na Devíne v Bratislave. Ten bol z bezpečnostných dôvodov pre trhlinu v hradnom múre nad kamenným prístupovým schodiskom od septembra 2008 zatvorený. Návštevníci Devína si tak môžu vzácnu historickú a kultúrnu pamiatku konečne opäť vychutnať v plnej kráse.



 

Devín na sútoku riek Dunaja a Moravy patrí k našim najvýznamnejším lokalitám. Osídlený bol už od praveku, po Keltoch od 1. – 4. storočia sa stal súčasťou hraničného obranného systému Limes romanus. V 9. storočí je toto miesto spojené s menom kniežaťa Rastislava, ktorý tu nechal vybudovať mohutnú veľkomoravskú pevnosť.

Kamenný stredoveký hrad bol postavený na skalnom brale najneskôr v druhej polovici 13. storočia. Najstaršou stavbou na hornom hrade bola valcová veža, v ktorej strede sa nachádzal vstup do jaskynných priestorov v skalnom brale. Krasové jaskyne a pukliny vznikli pred 16 miliónmi rokov, kedy boli zaplavené treťohorným morom.

Hrad Devín bol kráľovským pohraničným hradom, ktorý bol prepožičaný významným uhorským šľachtickým rodom. V roku 1529 naň zaútočili Turci, v 15. – 17. storočí bol viackrát prestavený a rozšírený. V roku 1809 ho podmínovali vojaci Napoleonovej armády a vyhodili do povetria. Do Dunaja sa zrútili vtedy celé bloky muriva a horný hrad bol zničený takmer na skalu. Ďalšie jeho časti boli zničené pri výstavbe siedmich pomníkov počas osláv tisíceho výročia príchodu maďarských kmeňov do Karpatskej kotliny v roku 1896. Poslední majitelia Pálffyovci predali Devínsky hrad Československej republike 25. mája 1932 za symbolických vtedajších 1000 korún. V roku 1961 hrad Devín vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Od 30. rokov 20. storočia sa na hrade s prestávkami realizuje archeologický výskum. V rokoch 2008 – 2009 okrem iného odkryl dovtedy neznáme murivá zo 14. – 17. storočia a následne bola odstránená dlažba na hornej terase, pod ktorou sa našli ďalšie historické objekty z 13. – 17. storočia. Do apríla 2010 sa ešte podarilo opraviť poškodené murivo hradby či vymeniť drevený most cez šijovú priekopu za kovový. Pre nedostatok peňazí však museli byť práce na jar 2010 prerušené. Obnoviť sa ich podarilo na jeseň 2015. Náklady dosiahli okolo 750.000 eur, z ktorých dalo mesto vyše 300.000 eur, zvyšná časť bola hradená z nórskych fondov.

"Nastúpili horolezci a očistili skalné bralo a hradné architektúry od náletovej zelene, ktorá tu vyrástla za posledných 40 rokov. Taktiež bolo obnažené severovýchodné opevnenie, takže po dlhých rokoch vidíme, ako hradba vyzerala," povedala Katarína Harmadyová z Múzea mesta Bratislavy (MMB). Očistené boli tiež neprístupné, teda pohľadové časti hradu.

Obnovený tak bol exteriér horného hradu, stredná a horná terasa a prístupová terasa zo stredného hradu na citadelu. Obnovou prešla aj expozícia v jaskynných priestoroch hradného brala, ktorá pozostáva z archeologických nálezov, ale obohatená je aj o geologickú históriu. Približuje tak hrad Devín od 13. do 20. storočia.

Harmadyová zároveň priznáva, že práce boli náročné aj pre výšku, v ktorej sa hrad nachádza. K dispozícii bol síce jeden elektrický rebrík, väčšina vecí v súvislosti s novou expozíciou sa vynášala ručne. "Je tam napríklad aj kameň s erbom Garajovcov z 15. storočia. Váži viac ako 300 kíl a niesli ho šiesti muži," doplnila.

S obnovou hradu však hlavné mesto nekončí. Podľa riaditeľa MMB Petra Hyrossa by sa mal o dva týždne začať archeologický prieskum na mieste, kde by v budúcnosti mala byť prevádzková budova so servisom pre návštevníkov, ale aj priestor pre prácu so školami či odborníkmi.

Už dnes môžu návštevníci okrem ruín hradu v areáli vidieť aj pôdorysy objavených starších stavieb, napr. ranokresťanskej kaplnky zo 4. storočia a základy veľkomoravského kostola z polovice 9. storočia. Na renesančnom paláci je zas umiestnená pamätná tabuľa pripomínajúca historický výlet slovenskej mládeže na Devín, ktorú organizoval v roku 1836 Ľudovít Štúr.

 

Text a foto: TASR

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa