Historické skvosty Holíča: Jeden z najstarších kostolov Slovenska aj krásny zámok

2017-05-23 12:00:00 |   |    | 

Na Záhorí nájdeme viacero známych zaujímavostí ako napríklad Záhorská vínna cesta či skvelý Baťov kanál. Vidieť tu však môžeme aj niekoľko významných historických pamiatok. JK tým najcennejším patrí Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch a Holíčsky zámok.



 

Kostol sv. Margity Antiochijskej  sa nachádza v Kopčanoch, dedinke ležiacej približne 12 kilometrov juhozápadne od Skalice. Má za sebou veľmi zaujímavú históriu. Bol postavený už v 9. storočí na území zvanom Za jazerom pri ceste na Valy v Mikulčiciach, ktorá týmito miestami prechádzala. Hradisko Valy sa pritom považuje za jedno zo sídel rodu Mojmírovcov, ku ktorým patril aj Mojmír I., Rastislav či Svätopluk.

Kostol sv. Margity má jednu loď a pôdorys v tvare nepravidelného lichobežníka s celkovými rozmermi 11,9 x 5,2 m. Okolo kostola sa nachádza pôvodný starý kopčiansky cintorín s hrobmi z 9. až 18. storočia. Samotný svätostánok slúžil počas 9. - 10. storočia potrebám okolitého obyvateľstva. V 13. storočí ho spravovala farnosť v Holíči, dnes je znova pod patronátom farnosti Kopčany. V roku 2000 sa začalo s pamiatkovou obnovou vzácnej stavby, dnes je súčasťou múzejnej expozície predrománskej liturgie v archeologickom parku  Mikulčice – Kopčany. V roku 2013 bol Kostol sv. Margity Antiochijskej nominovaný na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ak sa rozhodnete navštíviť túto architektonickú vzácnosť, nevynechajte ani blízky Holíč s jeho nádherným zámkom. Vznikol na strategicky významnom mieste, moravsko – uhorskom pohraničí ako hraničná pevnosť už v 11. storočí. V tom čase bol postavený ako drevený vodný nížinný hrad. Neskôr ho v roku 1241 Arpádovci prestavali na kamennú pevnosť.

Keď sa jeho majiteľom stal Matúš Čák Trenčiansky, nadobudol podobu jednopodlažného gotického paláca. Ďalším významným majiteľom bol Žigmund Luxemburský, ktorý doživotne daroval Holíč Stiborovi zo Stiboríc. Pamiatka patrila i manželovi Márie Terézie, Františkovi Štefanovi Lotrinskému. Počas jeho vlastníctva bola vybudovaná baroková časť mesta spolu so širokou ústrednou ulicou, práve tá tvorí reprezentačný prístup k zámku.

Trojpodlažná budova je postavená do tvaru písmena U. Prestavba budovy na trojkrídlovú barokovú prebehla pod dohľadom popredných rakúskych architektov a umelcov F. A. Hildebranta, J. B. Chamanta, a J. N. Jadota. Vďaka nim sa stala budova prekrásnou pamiatkou a pevnostný areál sa premenil na veľkolepý park. Okolo zámku sa rozprestierajú hospodárske budovy.

Zaujímavosťou kultúrnej pamiatky je podzemný systém hradných chodieb vybudovaný v 14. storočí. Chodby prebiehajú všetkými smermi a dnes prepájajú zámok s hospodárskymi budovami. Pri návšteve zámku netreba prehliadnuť priestranné schodisko, ktoré zaujme na prvý pohľad.

Na prvom poschodí sa nachádza kaplnka zasvätená Nanebovzatiu Panny Márie. Má mramorový oltár a zachovanú časť výzdoby na stenách. Najzachovanejšou a najreprezentatívnejšou  miestnosťou je tzv. Čínska sála, jej steny zdobili kožené tapety s maľovanými výjavmi – chinoisseriami. Zachované sú i mramorové kozuby so zrkadlovou nadstavbou, ktorú tvoria benátske zrkadlá v pozlátených rámoch. Nájdete tu i klasicistické majolikové kachle a prekrásne benátske lustre z 19. storočia.

V 18. storočí mala budova takmer 100 miestností, dnes sú využívané len priestory Mestského múzea a galérie, sprístupnené širokej verejnosti. V jednej z hospodárskych budov nájdete i Zámockú vináreň a tzv. „Tabačiareň“, ktorá slúži na spoločensko – kultúrne účely.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: dromedar.sk / Mária Janková, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa