Hrad Lietava

2017-10-20 12:00:00 |   |    | 

Hrad Lietava vyrástol v poslednej štvrtine 13. storočia na východnom výbežku Súľovskej vrchoviny, asi 10 kilometrov od Žiliny. Práve toto miesto v nadmorskej výške 635 m n. m. si pre svoje sídlo vybrala zrejme rodina Balašovcov. Začiatkom 14. storočia zabral hrad Matúš Čák Trenčianský, no jeho múry sa postupne stali majetkom mnohých ďalších. Dnes už sú z nich len ruiny a na zašlú slávu môžu iba spomínať, aj tak však rozhodne stoja za návštevu.



 

Svojho času považovali hrad Lietava za nedobytný vďaka strmým skaliskám, no aj 43 delám, ktoré sa na hrade nachádzali. Svedčia o tom aj udalosti počas Bočkajovho povstania, kedy sa sem uchýlil palatín Juraj Thurzo aj s rodinou a útok povstalcov bol úspešne odrazený. V 17. storočí, kedy bol hrad predmetom majetkových sporov posledných dedičov, títo stratili o hrad záujem. Istý čas sa tu nachádzalo aj väzenie a archív, ktorý bol však v 18. storočí prevezený na Oravský hrad.

Hrad Lietava postupne chátral a pustol, no i tak si zachoval svoju krásu a majestátnosť. Pozostatky múrov si udržali svoj ráz a do značnej výšky sa dvíhajú dodnes. Vidieť tu aj zachované detaily niektorých architektonických prvkov (gotických aj barokových), okná, strieľne a v priestoroch bývalej kaplnky aj nábehy kamenných gotických rebier.

Základom hradu bola štvorposchodová veľká hranolová veža s pavlačou a opevnené nádvorie horného hradu, kde sa nachádzal palác, tzv. Červená zvonica a dokonca cisterna s vodou. Lietava vďačí za svoju honosnosť aj mnohým talianskym murárom, kamenárom a maliarom, ktorých si najal ešte František Thurzo. Prepychové komnaty obložené drevom, plné kobercov a gobelínov, postelí s baldachýnmi, vzácneho riadu a ozdôb, aj tak kedysi vyzeral život na týchto miestach. Na hrade nechýbala vlastná pekáreň, práčovne, kováčska dielňa, zbrojnice či početné pivnice na uloženie potravín, aby bol hrad schopný odolať obliehaniu aj niekoľko mesiacov. To všetko bolo zastrešené šindľom.

Aspoň pozostatky tejto krásy, ktorá mimochodom obsahovala asi 90 miestností a do jej panstva patrilo 35 obcí, možno voľne obdivovať aj dnes. Po tom, ako sa autom dostanete do obce Lietava – Majer, pokračujte pešo po modrej značke asi 30 minút. Ak chcete byť pohybovo aktívnejší, choďte pešo z obce Lietavská Svinná po zelenej značke, pomerne strmý výstup trvá asi 45 minút. Nie je na škodu, pozrieť si pred vašou návštevou aktuality na webovej stránke hradu. Dobrovoľnícke Združenie na záchranu Lietavského hradu tu totiž často organizuje zaujímavé podujatia.

 

Autor: Lucy Uhorskai

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hodnotenie článku:
3.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa