Majestátna pýcha Slovenska: Spišský hrad patrí k najkrajším na svete

2018-08-31 12:00:00 |   |    | 

Spišský hrad je mohutnou historickou pamiatkou na východe Slovenska a pravdepodobne jeho dlhá história spôsobila jeho rozmach do takýchto rozmerov. Rozprestiera sa totiž na ploche viac ako 4 hektáre, a tak je právom jednou z najväčších pamiatok strednej Európy.



 

Vypína sa hrdo na travertínovej skale v nadmorskej výške vyše 600 metrov. Prvopočiatky hradu sa datujú do 11. – 12. storočia, no skala, ktorá sa stala jeho domovom, bola ľuďmi osídlená už oveľa skôr, v mladšej a neskorej dobe kamennej. Už vtedy zrejme ocenili nedobytnosť travertínovej kopy s takmer kolmými stenami.

Počas tatárskeho vpádu mali hrady veľký význam, a tak sa aj ten Spišský mohol tešiť podpore Belu IV. O hrad mal v 14. storočí, ako inak, záujem aj Matúš Čák Trenčiansky, no sídlo mu nepodľahlo mu a statočne sa ubránilo. Potom nabralo gotickú podobu a bolo rozšírené.

Hrad bol pre mnohých atraktívny, no pozoruhodné je, že sa tu usadili aj šľachtici Imrich a Štefan Žápoľskí, ktorí ho dostali do daru. Vlastnili totiž viac ako 70 panstiev a hradov, no práve Spišský im učaroval najviac. Hrad bol aj svedkom narodenia posledného uhorského kráľa pred Habsburgovcami, Jána Zápoľského.

Potom si ho podávali významné rody Habsburgovcov, Turzovcov či  Csákyovcov, ktorí si však začali stavať modernejšie kaštiele na iných miestach krajiny, častokrát inšpirované práve architektúrou tohto hradu. V roku 1780 ani Spišský hrad neunikol požiaru a od tej doby je zrúcaninou.

Krátko na to, už v prvej polovici 19. storočia, sa hrad stal predmetom archeologického bádania, ktoré bolo významné z hľadiska štúdia architektúry, no aj písomných a iných hmotných nálezov. V roku 1865 sa stal hrad predmetom záujmu cisársko–kráľovskej komisie pre výskum a záchranu stavebných pamiatok. Po druhej svetovej vojne v roku 1945 bol vyhlásený za štátny kultúrny majetok. Už v roku 1983 bolo sprístupnené dolné nádvorie a dnes je významným turistickým objektom na hlavnom ťahu Poprad – Prešov.

Okrem prehliadok cez deň môžete počas júlových a augustových sobôt absolvovať aj dobrodružnejšie nočné prehliadky. Na hrade uvidíte gotické aj renesančné prvky a veľa zaujímavých zákutí, najstarším a nejcennejším je však horný hrad. Výnimočnosť hradu potvrdzuje aj miesto na Zozname svetového dedičstva UNESCO, kam bol zapísaný v roku 1993. Okrem toho je aj súčasťou chráneného územia európskeho významu v rámci európskej siete chránených území Natura 2000, Spišskopodhradské travertíny.

Na hrad je nádherný pohľad zo Spišského Podhradia, odkiaľ sa naň dostanete chôdzou približne za hodinu, no k dispozícií je aj pohodlnejšia varianta autom na parkovisko pod hradom a potom 10 minút pešo. Určite túto významnú pamiatku nevynechajte a dozviete sa mnoho zaujímavého o jeho bohatej histórii a napínavých legendách, ktoré sa k nemu viažu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, TASR - Milan Kapusta
Zdroj: Lucy Uhorskai

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa