Tajomný kaštieľ v Svätom Antone: Všade samé symboly

2018-01-08 00:00:01 |   |    | 

Malebnú dedinku Sv. Anton poznajú mnohí turisti. Nachádza sa len na skok od Banskej Štiavnice a dominuje jej majestátny kaštieľ obklopený lesoparkom. Málokto však vie, akú symboliku v sebe ukrýva.



 

Barokovo–klasicistický kaštieľ sa nachádza v obci Svätý Anton neďaleko Banskej Štiavnice. Od roku 1985 je vedený ako národná kultúrna pamiatka. Kaštieľ obklopuje rozsiahly park, kde nájdete viaceré vzácne stromy z 18. storočia. Vodopád, jazierko či drobná architektúra mu dodáva neopakovateľnú romantickú atmosféru.

Tou sa môže pochváliť aj samotný štvorkrídlový kaštieľ s obdĺžnikovým nádvorím. V roku 1744 ho dala na mieste staršieho hradu postaviť rodina Koháryovcov. Ak máte chuť a čas počítať, overte si najpozoruhodnejšie informácie o ňom sami. Dômyselný kaštieľ bol údajne vybudovaný na základe symboliky kalendára.  4 vchody predstavujú 4 ročné obdobia, 12 komínov mesiace v roku a 365 okien zase dni. 52 izieb symbolizuje počet týždňov v roku a 7 arkád dni v týždni.

Bohato vybavené izby a salóny predstavujú vkus a poľovnícku záľubu rodín Koháryovcov a Coburgovcov. Mnohé kúsky nábytku, obrazov, umeleckých predmetov či rytín, ktoré sa tu nachádzajú, sú skutočne originálne a len výnimočne by ste ich našli v iných hradoch či kaštieľoch Slovenska. V interiéri môžete vidieť napríklad aj izbu vytapetovanú obrázkami z francúzskeho humoristického časopisu či zlatý salón s nábytkom, ktorý Mária Terézia darovala svojej dcére Marii Antoinette ako svatobný dar. Množstvo trofejí zvierat zas predurčilo, že v kaštieli v minulosti (od roku 1954) sídlilo lesnícke, drevárske a poľovnícke múzeum.

Avšak nielen luxusný interiér priťahuje návštevníkov, o kaštieli tiež kolujú mnohé strašidelné príbehy. Ten najznámejší rozpráva o Ištvánovi Kohárym, ktorý bol pozoruhodným človekom. Bol vzdelaný, no ľudia ho považovali za čudáka. Jeho záujmom totiž boli duchovia, nadprirodzené javy a život po smrti. Mal tušenie, že v kaštieli sa nachádza nejaká tajná miestnosť aj istá tajomná kniha kníh. Dalo mu veľa námahy, presvedčiť matku, nech mu prezradí, že tajná miestnosť bola jeho otcom zamurovaná, pretože sa tam diali veľmi čudné veci. Po  dlhom bádaní po celom kaštieli sa mu ju napokon podarilo nájsť za obrazom jeho predka grófa Andreja Koháryho, ktorý dal kaštieľ postaviť. Hoci sa za obrazom nachádzali dvere, stena za nimi bola zamurovaná. Keď stenu odstránili, vošiel Ištván dnu a našiel zopár kusov nábytku a začiernené okno. Keď nahliadol do prvej knihy, ktorú zbadal, začali sa vraj diať strašidelné veci. Predmety lietali, knihy padali z políc a to všetko sprevádzal veľký lomoz a rinčanie. Keď napokon knihu na naliehavé kričanie matky zavrel, konečne nastalo ticho. Od tohto okamihu však kaštieľ nemal pokoja a podobné veci sa opakovali. Na pomoc zavolali teda mnícha  - vyháňača duchov, ktorý však už v minulosti na žiadosť jeho otca kaštieľ navštívil. Urobil zopár úkonov na vyháňanie zlých síl a namotal temné sily na palice ponorené do svätenej vody. Potom ich zlomil, hodil do suda, ktorý zavreli do tajnej komnaty a zamurovali ju. Odvtedy bol vraj v kaštieli pokoj, hoci aj teraz sa objavujú príbehy, ktoré hovoria, že strašeniu nie je ani zďaleka koniec.

Väčšina návštevníkov však z neho odchádza s príjemnými spomienkami.

 

- Lucy Uhorskai -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Branislav Račko

Hodnotenie článku:
4.6/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa