Sklabiňa, Znievsky hrad a Blatnica - tri poklady Turca

2020-08-25 12:00:00 |   |    | 

Turiec je nádherný a malebný kraj, v ktorom sa nachádza množstvo kultúrnych pamiatok. Medzi nimi sú aj tri hrady, ktoré ponúkajú skutočne impozantné výhľady na okolitú prírodu. Hoci z nich zostali už len ruiny, rozhodne stoja za navštívenie. Vydajte sa s nami po ich stopách.



 

Hrad Sklabiňa

Najväčším skvostom v prírode je hrad Sklabiňa na ceste medzi Turčianskymi Teplicami a Martinom. Nádherná zrúcanina tohto hradu v obkolesení lesíka je skrytá od hlavnej cesty, takže musíte stále sledovať značenie a dať sa ním viesť. Pohodlným nenáročným tepom ste na hrade do 30 minút od odparkovania auta pri hlavnej ceste. Pri hrade sa nachádza malý salaš strážený dvoma psíkmi, ktorí sú však mierumilovní. Na hrad sa vstupné neplatí, ale dáva sa symbolické podľa vlastného uváženia. Na hrade nenájdete nič iné, iba zachovalé starobylé ruiny, odkiaľ však pri vystúpaní budete mať pocit, že sa nachádzate nad korunami stromov a ste kráľom tvorstva. Výhľady na okolité hory stoja za spravenie selfíčok a zanechajú vo vás krásne spomienky.

 

Znievsky hrad

Hrad Zniev predstavuje ďalšiu očarujúcu zrúcaninu v Turčianskej kotline, konkrétne v obci Kláštor pod Znievom. Patrí medzi najvyššie položené hrady v Turci, preto výstup nie je ľahkou záležitosťou. Po tureckých vpádoch ho dal postaviť panovník Belo IV. Hrad mal chrániť vstup do Turca na starej obchodnej ceste z Ponitria. Bol však ťažko dostupný a postupne sa stal nepohodlným aj pre svojich majiteľov. V 17. storočí bol počas protihabsburgských povstaní vypálený a odvtedy ho nikto neopravil. Je značne poškodený a v jeho ruinách sa zachovali už len zvyšky štvorhrannej veže. Záujemcov o jeho návštevu čaká náročnejší vyše hodinový výstup po zelenej značke od cintorína v obci Zniev.

 

Hrad Blatnica

Hrad sa nachádza v obci Blatnica na strmom kopci. Je známy už od 13. storočia, odkedy prechádzal rukami viacerých majiteľov. Rozšírili ho až  Révayovci, ktorí ho dostali do vlastníctva v roku 1540. V polovici 17. storočia bolo vybudované  predhradie. Počas povstaní bol hrad v rukách Imricha Tökölyho. Po utíchnutí bojov význam Blatnického hradu upadol. Od roku 1790 už nebol obývaný a odvtedy pomaly chátral. Hrad kedysi tvoril úzky palác, mohutnejšia západná a menšia východná veža. Na prístupnejšej strane bolo malé nádvorie uzavreté hradbami so štvorbokou vežou. Múr opevnenia, ktorý obklopoval prvé nádvorie, mal na západe vstup ponad priekopu vysekanú do skaly. Chránila ho bašta.  Zrúcanina je situovaná v lone nádhernej nedotknutej prírody - lesíka, kde sa budete cítiť ako v rozprávke. Najkrajšie pohľady ponúka na jeseň. Hrad je prístupný, tak ako každá zrúcanina, len na vlastné nebezpečenstvo. Prístup je možný z obce Blatnica, od kostola k nemu vedie asi dvojkilometrový chodník po úbočí vrchu.

 

Autor: © Zoznam/Natália Bosáková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa