Najbizarnejší hrad na Slovensku: Má pár rokov a volá sa Marcus

2019-03-06 00:00:01 |   |    | 

Niektorí bohatí ľudia investujú do luxusných áut a drahých dovoleniek alebo podľahnú zberateľstvu vzácnych umeleckých diel, iní radšej investujú do stavby nehnuteľnosti. K nim patrí aj istý bratislavský podnikateľ, ktorému sa ale klasická vila málila, a tak nechal na svoje náklady postaviť v nádhernom prostredí Štiavnických vrchov rovno hrad.



 

Oblasť Štiavnických vrchov je cestovateľom po Slovensku dobre známa. Okrem malebnej Banskej Štiavnice a nádhernej prírody totiž ponúka aj oddych v liečivej vode v obľúbených strediskách Sklené Teplice a Vyhne.

A práve medzi nimi vyrástla v ostatných rokoch atrakcia, ktorá budí rovnakú pozornosť. Istý bratislavský podnikateľ tam pre svojho syna Marcusa nechal postaviť repliku stredovekého hradu. Motiváciou mu vraj bol fakt, že v minulosti v tejto oblasti zaniklo veľa takýchto stavieb.

Najbližšie sa nachádza zrúcanina hradu Teplice (nazývaného aj Červený hrad, Pustý hrad Teplice), strategické miesto templárov, ktorí hojnosť liečivých teplých prameňov v tejto lokalite využívali na liečenie rán z bojov. Neďaleko sú aj zrúcaniny hradov Šášov a Revište, ktoré tiež plnili nielen významnú obrannú, ale aj signalizačnú funkciu pred blížiacimi sa dobyvačnými vojskami.

Pre trvalú spomienku bohatej histórie a obranyschopnosti tohto územia, ako aj odvahy ľudí, ktorí bránili svoje územie pred vpádmi“ dal na lúke nad obcou Repište na mieste starej usadlosti z 19. storočia svoj hrad postaviť aj podnikateľ, ktorý chce zostať v anonymite.

S výstavbou sa začalo v roku 2009 a podobne ako pôvodné stavby spred pár storočí, aj táto trvala niekoľko rokov. Jedným z dôvodov bolo aj rozhodnutie majiteľa nepoužívať elektrinu, ktorá napokon vôbec do tejto lokality zavedená nie je. V snahe o zachovanie stredovekej atmosféry tiež k hradu vedie len obyčajná poľná cesta, na ktorej ukazujú smer turistické značky.

Na jej konci môžete okrem netradičnej hradnej stavby vidieť v dolnej časti oplotenia aj kaplnku Sv. Barbory, starodávne kresťanské symboly či sochy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Ján Krošlák
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa