V obnove paláca Lubomirských na hrade Ľubovňa pokračujú aj počas letnej turistickej sezóny

2019-05-15 08:00:00 |   |    | 

Napriek otvoreniu letnej turistickej sezóny sa na hrade Ľubovňa aj naďalej pracuje na rekonštrukcii paláca Lubomirských z roku 1642. Návštevníci sa do jeho priestorov nedostanú už druhý rok. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka by to návštevnosť kultúrnej pamiatky ovplyvniť nemalo. Potvrdil to aj minulý rok, počas ktorého si hrad pozrelo 196-tisíc platiacich návštevníkov, asi o dve stovky viac ako v roku 2017.



 

S prácami na prvej etape sa začalo vlani, druhú etapu chcú ukončiť v tomto roku. „Prešovský samosprávny kraj, ktorý celú rekonštrukciu financuje, nám na realizáciu oboch etáp vyčlenil balík finančných prostriedkov v celkovej hodnote 1,8 milióna eur. Momentálne sa pracuje na streche, na ktorej sa mení krov a strešná krytina,“ informoval agentúru SITA Mikulík.

V rámci prvej etapy sa v paláci, niekdajšom luxusnom rezidenčnom sídle, podarilo zreštaurovať interiérové priestory jeho dvoch podlaží. Po všetkých prácach by mal palác nadobudnúť podobu, akú mával v období baroka. „Už teraz sa pohrávame so scenárom, čo bude v interiéri paláca, v ktorom vznikne jedenásť nových hradných komnát,“ uviedol riaditeľ múzea. Podľa jeho slov ponúkal v minulosti palác najkrajšie expozície, jeho prehliadka trvala zhruba 20 minút. Inštalovaná v ňom bola expozícia dobového bývania. Kvôli rekonštrukcii z neho museli vysťahovať dvetisíc vzácnych historických pamiatok. „Aj napriek tomu, že palác je vyradený z prehliadky, minimálne hodinu a pol má návštevník u nás čo robiť, a to bez animačného programu,“ doplnil Mikulík.

Niekoľko etáp obnovy má za sebou aj tamojší gotický palác. Pracuje sa na nej tri roky a doteraz si podľa slov riaditeľa vyžiadala takmer 73-tisíc eur z dotácií Ministerstva kultúry SR a rozpočtu múzea. Ako povedal, veľkú hodnotu má podzemie, v ktorom sa nachádzajú nádherné gotické pivnice. „Projekt obnovy tohto paláca máme nacenený na 200-tisíc eur. Ak by sa ho podarilo dotiahnuť do konca, návštevníci by sa dostali do podzemia gotického paláca, v ktorom by sme chceli zriadiť expozície o obchode, keďže hrad Ľubovňa sa v minulosti nachádzal na obchodnej križovatke,“ prezradil Mikulík.

Tohtoročná letná sezóna, ktorú na hrade otvorili v nedeľu 28. apríla, je venovaná ženám. Jej súčasťou je celosezónna výstava La femme fatale hradu Ľubovňa s podnázvom Ženy hradu a hrad ženám. Im budú podľa riaditeľa múzea patriť aj populárne hradné dni počas posledného júlového víkendu. „Na hrade sa, podobne ako v roku 1412, stretnú sestry a zároveň dve kráľovné, uhorská kráľovná Mária I. Uhorská a poľská kráľovná Hedviga,“ naznačil.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Adriána Hudecová
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa