Viniansky hrad láme rekordy návštevnosti, má za sebou sezónu noviniek

2019-11-25 08:00:00 |   |    | 

Viniansky hrad nad obcou Vinné neďaleko Michaloviec navštívilo počas tohtoročnej letnej sezóny viac ako 10.000 turistov. Jeho atraktivitu zvýšil stredoveký šliapací žeriav, ktorý na hrade uviedli začiatkom leta do prevádzky, i samotný postup rekonštrukčných prác, ktoré sa na hrade vykonávajú. Pre TASR to povedal Matej Starják zo združenia Zemplínsko-užská hradná cesta počas odborného seminára o záchrane a propagácii historických pamiatok na Zemplíne.



 

"Sezóna 2019 bola na hrade veľmi plodná a plná aktivít. Podarilo sa uviesť do života a prezentovať na verejnosti repliku stredovekého šliapacieho výťahu, podarilo sa objaviť veci, o ktorých sme doteraz netušili, ďalšiu vstupnú bránu, o ktorej naozaj nikto nemal ani poňatia, ale archeologický výskum ukázal, že práve na týchto miestach sa nachádza. Podarilo sa zrekonštruovať renesančný palác, sprístupniť prízemie, teda tá najreprezentatívnejšia stavba na hrade je už kompletne prístupná verejnosti," opísal uplynulú sezónu Starják s tým, že na Vinianskom hrade tento rok pracovalo približne 40 ľudí zamestnaných v rámci projektu ministerstva kultúry a ministerstva práce a tiež mnoho dobrovoľníkov. O práce na hrade je podľa jeho ďalších slov veľký záujem i v rámci firemných projektov či zo strany študentov. Tohto roku sa na archeologickom výskume podieľali aj študentky archeológie z Užhorodskej národnej univerzity.

Počas prednášky v rámci seminára tiež Starják poukázal na skutočnosť, že všetky práce sa na hrade realizujú bez použitia elektriny. Vinianskym špecifikom je podľa jeho ďalších slov aj to, že mnohé predmety potrebné k práci si vyrábajú sami. Ide konkrétne o kovové skoby či klince, ktoré pochádzajú z hradnej kováčskej dielne a tiež povrazy. Tradičné remeslá, kamenárstvo, kováčstvo a povrazníctvo na budúci rok rozšíria o pekárstvo. Vo vybudovanej hradnej peci plánujú piecť chlieb.

Počas budúcoročnej sezóny by tiež mali mať presný prehľad o počte návštevníkov, na hrade budú inštalovať sčítacie zariadenie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Roman Hanc
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa