Unikátne historické video: Takto vyzeral hrad Krásna Hôrka 75 rokov pred ničivým požiarom

2020-03-10 08:00:01 |   |    | 

V roku 1937 navštívila Krásnu Hôrku a iné miesta na Slovensku zámožná rodina Brustovcov z Budapešti. Doniesli si so sebou vtedy celkom nevídanú vec – ručnú kameru. Vďaka Americkému múzeu holokaustu (United States Holocaust Memorial Museum), ktoré zbiera dokumenty o živote Židov, môžeme vidieť, ako naša pýcha vyzerala pred vyše osemdesiatimi rokmi.



 

Autorom videa je Elek Brust, ktorý pochádzal z prominentnej židovskej rodiny a obchodoval s papierovými krabicami. Ani to ho však neuchránilo pred hrôzami 2. svetovej vojny. V roku 1941 bol povolaný do pracovného tábora a ako zástupca židovskej komunity v Budapešti rokoval s Adolfom Eichmannom. Vojnu prežil aj s rodinou v úkrytoch u známych, viacerí jeho príbuzní však zahynuli. Dovolenka na Slovensku tak patrila k posledným šťastným okamihom rodiny. Brust u nás spolu s manželkou a priateľmi navštívil Tatry, Pieniny aj hrad Krásna Hôrka, ktorý je dominantou gemerského regiónu.

Hrad postavili v 13. storočí na dôležitej obchodnej ceste vedúcej zo Sedmohradska cez Košice na Spiš a do Poľska. Začali ho stavať Bebekovci, ktorí patrili k vplyvnej stredovekej šľachte. V stavbe pokračovali dočasní vlastníci hradu Máriássyovci a potom znova Bebekovci, ktorí tu vládli od polovice 13. storočia až do roku 1566. V 17. storočí sa stal hrad sídlom župy a bol prebudovaný na honosné renesančné sídlo. Roku 1817 vyhorel a jeho ďalší majitelia Andrássyovci v ňom po renovácii umiestnili rodové múzeum, ktorého základom sa stali pôvodné historické interiéry a zbierky. Hrad Krásna Hôrka a celý jeho areál sa celé stáročia zachoval v pôvodnom stave a v roku 1961 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Sobota 10. marca 2012 sa však do dejín Krásnej Hôrky zapísala čiernymi písmenami. Dvaja miestni chlapci sa pokúšali zapáliť si cigaretu a spôsobili pritom požiar trávnatého porastu hradného kopca. Oheň sa preniesol aj na samotný hrad. V čase požiaru v ňom bolo umiestnených 4229 zbierkových predmetov (vrátane tých v depozitároch), poškodených a zničených bolo 352 z nich. Oheň zničil aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. Našťastie sa však podarilo zachrániť 90 percent zbierok.

Oficiálna rekonštrukcia objektov poškodených marcovým požiarom sa začala v októbri 2012 a zo štátneho rozpočtu si vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023. Slovenské národné múzeum ho chce obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia, čo znamená tiež odstránenie nevhodných zásahov do pamiatky, ktoré boli realizované v rokoch 1956 - 1989 a výrazne poškodili jej autenticitu. Po ukončení rekonštrukcie by mal mať hrad približne podobu, ako vidíme na tomto unikátnom videu z roku 1937.

VIDEO: © United States Holocaust Memorial Museum, dar Evy Cooperovej

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa