Hajnáčka - menej známy hrad v lone prírodnej rezervácie

2021-09-07 12:00:00 |   |    | 

Hrad Hajnáčka sa nachádza len niekoľko kilometrov od hranice a okrem Slovákov je hojne navštevovaný i turistami z Maďarska.



 

Hradné bralo v Hajnáčke je sopečného pôvodu a bolo osídlené už v dobe kamennej. V stredoveku na ňom postavili jednoduchú pevnosť, ktorá bola po tatárskom vpáde prestavaná na kamenný hrad. V 15. storočí pod jeho správu patrilo približne 20 obcí, od Čamoviec až po Tisovec.

V roku 1556 hrad obsadili Turci, ktorým patril až do roku 1593, kedy ho oslobodili kráľovské vojská. Od druhej polovice 18. storočia bol opustený a postupne chátral. Hradný kopec je v súčasnosti prírodnou rezerváciou.

V Hajnáčke môžete navštíviť aj miestnu časť Šťavicu. Tá dostala svoje pomenovanie po minerálnych žriedlach, ktoré sa nachádzajú priamo v jej intraviláne a v minulosti sa používali i na kúpeľné účely. V súčasnosti nie sú využívané a na ich mieste zostala len zanedbaná studňa s minerálnou vodou a nefunkčná pumpa.

Turisti môžu okrem Hajnáčky navštíviť v okolí napríklad chránenú krajinnú oblasť Cerová vrchovina, archeologickú lokalitu Pohanský hrad, sopečný vrch Ragáč, skalný útvar Steblová skala, či Kostnú dolinu, v ktorej sa našli zvyšky pravekých zvierat. Neďaleko obce sa nachádza i Soví hrad, Fiľakovský hrad a hrad Šomoška.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa