Povesti a legendy: Spišský hrad ukrýva tajomstvo ešte z počiatkov nášho letopočtu

2020-05-21 12:00:00 |   |    | 

V strednej Európe niet krajšej hradnej zrúcaniny, ako je tá na Spiši. Monumentálny Spišský hrad ukrýva množstvo tajomstiev, jedno z nich sa spája s temnou jaskyňou.



 

Keď v roku 2003 jaskyniari a archeológovia skúmali jaskynný priestor pod Spišským hradom, objavili artefakty, ktoré tu zanechalo ešte 1. až 2. storočie nášho letopočtu. Vchod do takzvanej temnej jaskyne na severozápadnej strane hradného kopca ich doviedol až k úzkej pukline. Na jej konci našli ľudské kosti, mešce z kože, ale aj zopár mincí. Žiadna z dávnych listín či iných pamätí nehovorí o tom, ako sa tu tento nález mohol ocitnúť. A tak, čo nepovedia fakty histórie, dopovie ľudský dôvtip.

Mince pravdepodobne patrili bohatému obchodníkovi. Ten pred niečím hľadal úkryt a jaskyňa mu v tomto prípade poskytla vhodné útočisko. Do svojej skrýše sa dostal aj so svojim veľkým bohatstvom, z nej však už nie a v jaskyni skonal. Po obchodníkovi po dlhých storočiach úkrytu zostali už len jeho kosti a po majetku len kožené mešce, z ktorých sa tu rozsypalo zopár mincí.

Faktom je, že v 1. až 2. storočí na mieste dnešného hradu stálo rozľahlé hradisko takzvanej púchovskej kultúry, ktorá udržiavala obchodné styky s Rímskou ríšou. To dokazujú aj kúsky keramiky a rímske mince, nájdené pri kostiach v hradnej jaskyni. Komu patrili, to sa už nedozvieme. A práve preto je tento príbeh jedným z najzaujímavejších tajomstiev podzemia Spišského hradu.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív SNM - SML (Slovenské národné múzeum - Spišské múzeum v Levoči)

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa