Múry hradu Čičva ukrývajú tajomstvo: S našou nápovedou ho však odhalíte

2021-03-02 12:00:00 |   |    | 

Múry zrúcaniny hradu Čičva nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou ukrývajú tajomstvo. Voľným okom rozoznateľné len po navedení človekom, ktorý o nich vie, sa v múroch nachádzajú dva maskaróny, plastické motívy v podobe ľudskej tváre. Ich prvotný účel nie je známy ani hradnému kastelánovi Ľubomírovi Hutkovi z občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva.



 

Maskarón sekundárne osadený do plášťa severovýchodnej bašty počas rozsiahlej prestavby hradu pri spevňovaní hradných múrov v 15. storočí je podľa jeho slov v skutočnosti gotická kamenná konzola zo 14. storočia. "Ide o pätovú konzolu pravdepodobne z pôvodnej gotickej rebrovej klenby, ktorá mohla, ale nemusela byť postavená niekde na hrade a počas rozsiahlej rekonštrukcie hradu bola rozobratá alebo zničená pri požiari alebo útoku na hrad," priblížil s tým, že konzola je ozdobená maskou. Keďže je však už dosť zvetraná, nie je zrejmé, či ide o zviera alebo tvár. Pozorný návštevník hradu ju dokáže nájsť nad okenným výklenkom v múre severovýchodnej bašty.

Druhým je neskorogotický maskarón z 15. storočia oválneho tvaru, zobrazujúci mužskú tvár s fúzami. "Do múra západného paláca bol umiestnený tiež pravdepodobne sekundárne, jeho pôvodné umiestnenie ani účel zatiaľ nepoznáme," doplnil Hutka. Tento maskarón sa nachádza približne v polovici hrany otvoru v stene v tvare U po pravej strane.

"Účel maskarónov bol najmä estetický, ozvláštniť priestor či fasádu, no traduje sa aj, že niektoré mali za úlohu aj odstrašovať prípadných útočníkov alebo odháňať od hradu zlé sily, démonov, diablov," uzavrel.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa