Hrad bez šľachticov: Na Nitrianskom hrade vám otvoria skutočnú klenotnicu

2020-07-21 12:00:00 |   |    | 

Na hradoch väčšinou bývali šľachtici. Na tom najväčšom stredovekom na Slovensku však už od 9. storočia sídlia biskupi. Navštívte miesto, kde sú uložené naše najvýznamnejšie písomné pamiatky a kde sa vám otvorí klenotnica Diecézneho múzea.



 

Keď sa povie Nitra, často si ju spojíme s najstaršou históriou našich predkov ešte z dôb Veľkej Moravy a odkazom bratov zo Solúna, Cyrila a Metoda. Ak si chcete zážitkovo oprášiť vedomosti zo školy alebo ratolestiam ukázať, o čom sa to vlastne na tej hodine dejepisu učia, ponúkame ideálny tip. Najdlhšie súvisle obývaný Nitriansky hrad. S rozlohou 8,5 hektára mu patrí i prívlastok najväčší stredoveký hrad na Slovensku.

Nečakajte tradičný dámsky či lovecký salónik, známy z prehliadok hradov a zámkov. Miestne Diecézne múzeum ponúka expozíciu, v ktorej sa zoznámite s významnými pamiatkami nášho písomníctva. Ani v tunajšej klenotnici nenájdete bežné kráľovské koruny či ríšske jablká. Zblízka si pozriete liturgické predmety, ako sú monštrancie či kalichy. Môžete vojsť aj podzemia. Najstaršia pivnica v Nitre a širokom okolí pochádza z 12. storočia.

Zo spomínaných písomných pamiatok tu opatrujú známe Kyjevské listy, napísané najstarším typom hlaholiky z obdobia 863 – 867, ale aj Nitriansky evanjeliár, najstarší doklad latinského písomníctva u nás alebo Zoborské listy z rokov 1111 až 1113, vďaka ktorým vraj vieme čo-to o vtedajšom stredovekom živote našich predkov na území Slovenska.

Svätý Emerám bol francúzskym misijným biskupom, ktorý napokon skonal mučeníckou smrťou v Bavorsku. Zasvätený je mu práve Katedrálny chrám na Nitrianskom hrade. Je to jediný kostol, ktorý nesie takzvané patrocínium tohto svätca u nás. Z Nitrianskeho hradu pridávajú aj ďalšiu unikátnosť. Stáročia menili podobu chrámu, a tak v jednom komplexe so štyrmi kostolmi nájdete románsky sloh, ako aj gotiku, renesanciu či barok.

Hrad, na ktorom dodnes sídlilo 79 biskupov, bol vždy „v hľadáčiku“ dobyvateľov. V roku 1241 odolal vpádu Tatárov, poškodil ho ale až požiar v roku 1271 počas obliehania Přemyslom Otakarom II. Dvakrát ho dobyl pán Váhu a Tatier Matúš Čák Trenčiansky, no a v roku 1663 ho na krátko dostávajú do rúk aj  Turci. Veľkej stavebnej obnovy sa dočkal až na začiatku 18. storočia, po odznení povstaní Františka Rákócziho.

Pri výletoch hľadáme aj tie správne, objektívu fotoaparátu lahodiace, miesta a zákutia. Hradný areál v Nitre sa nachádza na kopci. V takomto prípade máte výhľad  jednoznačne v štýle „mesto na dlani“ aj s jeho ďalšími historickými pamiatkami. Odporúčanie priamo z Nitrianskeho múzea je zastaviť sa tiež pri studni, jedinej v tomto areáli, či pri širokom schodisku vedúcom  do Katedrálneho chrámu. Aj tieto miesta a zábery z nich vám zaručia ten najkrajší záber.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa