Zborov

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Zborov



 

Popri historických pamiatkach mesta Bardejov a Bardejovských kúpeľoch sa čoraz častejším cieľom návštevníkov severovýchodného Slovenska stáva Zborovský hrad (Makovica). Je národnou kultúrnou pamiatkou a má zaujímavú históriu, rovnako ako dedina na jeho úpätí.

 

História

Hrad Zborov, počas celého feudalizmu nazývaný Makovica, je najsevernejšie položeným hradom na Slovensku. Založili ho ako kráľovskú pohraničnú fortifikáciu koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia. Postupne sa vyvinul na pomerne rozsiahly a dobre opevnený hrad, ktorý bol v rukách viacerých šľachtických rodov. Boli to Cudarovci, Rozgoňovci, Tárcaiovci, Šerédiovci, Rákociovci.

Šerédiovci hrad prebudovali na renesančnú pevnosť s dvomi okruhmi hradieb kvôli tureckej hrozbe. Počas vlastníctva Rákociovcami bol jedným z oporných sídiel rebelov, ktorým zostal až do Satmárskeho mieru (1711), keď ho na príkaz panovníka zbúrali.

 

Súčasnosť

Ešte nedávno bol hrad Zborov ruinou takmer bez  nádeje. V roku 2010 ale v dedine Zborov založili Občianske združenie na záchranu Zborovského hradu, ktoré sa postaralo o jeho obnovu a záchranu v dnešnej podobe, s využitím projektu prác pre dlhodobo nezamestnaných a dobrovoľníckej práce nadšencov histórie.

V máji 2019 uviedli do prevádzky nový most do vstupnej bránovej veže Zborovského hradu. Vstupný most je situovaný rovnako ako v minulosti. Prvým krokom k jeho obnove bol archeologický výskum a domurovanie časti zničeného predbránia. Na hrade sú rozmiestnené tabuľky, ktoré poskytujú informácie o jeho histórii. Pri hrade sa nachádzajú upravené ohniská, s možnosťou opekania a je tu povolené aj stanovať.

 

Povesti a legendy

Ako aj pri ostatných hradoch, aj o tom Zborovskom kolujú viaceré povesti. Jedna z nich rozpráva o tom, že sa tu raz zastavil známy Juraj Rákoci, sedmohradské knieža. Zborov sa mu tak zapáčil, že ho chcel od majiteľa Gašpara Šerédyho ihneď kúpiť. Ten však o tom dlho nechcel ani počuť a s predajom napokon súhlasil až keď mu žilami kolovalo množstvo pálenky a pod jednou podmienkou – Rákoci mu musí do roka doviezť 30 tisíc dukátov s jeho podobizňou, ktoré boli vyrazené v tom roku. Myslel, že to naozaj nie je možné, no prerátal sa. O rok stál Rákoci pod hradom s dukátmi a nešťastný majiteľ mu ho musel odovzdať. Ešte naposledy sa na svoj milovaný domov zahľadel, chytil sa za srdce a padol mŕtvy na zem.

 

Ako sa tam dostať

Zborov je najväčšou obcou bardejovského okresu a je vzdialená 9 km od Bardejovských Kúpeľov. Priamo z nich cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník s dĺžkou 8 kilometrov a šiestimi zastávkami. Celý tento okruh je turisticky nenáročný a zvládnete ho za asi 4 hodiny. Kratšia turistická trasa na hrad vedie priamo zo Zborova z ulice Podhradie (40 min.) Nad hradným vrchom je najstaršia prírodná rezervácia v okrese so zmiešaným bukovým, hrabovým a dubovým porastom na rozlohe 24 hektárov.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Obec Zborov

Bardejov (10 km)

Hervartov (19 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa