Tematín

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Tematín



 

Hrad Tematín je hrdou dominantou Stredného Považia a patrí k najodľahlejším hradom u nás.

 

História

Svoju históriu začal Tematínsky hrad písať už v 13. storočí, kedy slúžil ako strážna pevnosť. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1347.Počas svojej existencie mal niekoľko majiteľov, medzi tých najznámejších patril Matúš Čák Trenčiansky, či slávne šľachtické rody ako boli Kontovci, Ujlakovcovci a najmä Thurzovci.

Po ich vymretí získali celé hradné panstvo v roku 1638 významní moravskí šľachtici Ján a Ondrej Rottalovci, neskôr jednotlivé časti hradu menili majiteľov ako Čákiovci, Beréniovci či Berčéniovci. Mikuláš Berčéni, jeden z generálov stavovských povstaní Františka II. Rákóciho sa údajne na hrade narodil.

Po potlačení  povstania a stíhaní Mikuláša bol hrad v roku 1710 poškodený cisárskymi vojskami. Posledná písomná správa pochádza z roku 1721 a spomína, že na hrad je už v podstate opustený.

 

Súčasnosť

Po pustošení v roku 1710 z hradu zostali len ruiny, tie sú však našťastie pomerne zachovalé. Najzaujímavejšími časťami je štvorboká veža a palác, ktorý zvonku ochraňoval hradný múr a na nádvorí gotický portál. Pre turistov je lákavá i vstupná brána dolného opevnenia, zabezpečená dvoma baštami a skalnou priekopou.

 

Povesti a legendy

O hrade koluje niekoľko zaujímavých príbehov. Jeden z nich hovorí o tom, že kedysi miestnych obyvateľov ohrozoval veľký drak. Rozhodli sa, že mu nedovolia spustošiť svoju zem a nachystali naňho pascu. Do nej sa šarkan chytil a zahynul tu. Dodnes je na Tematíne pamiatka po drakovi – prepadlisko. To neskôr pomohlo utiecť viacerým väznom z hradného žalára cez tajnú šarkaniu chodbu až na slobodu.

Ďalšia legenda hovorí o grófke Anne – Rosine Listiusovej, manželke samotného Stanislava Thurza. Keďže nepochádzala z významného šľachtického rodu, bola manželovej rodine „tŕňom v oku.“ Možno práve pre pocit neprijatia sa grófka stala zlou ženou. Podľa archívnych záznamov ju podozrievali z bosoráctva a sadizmu. V mužovej neprítomnosti mučila a týrala svoj poddaný ľud, ako ženy tak aj mužov. Len vďaka kráľovej milosti ušla prísnemu trestu a keď Stanislav Thurzo zomrel, vydala sa opäť za Juraja Pogrányiho.

Posledný príbeh hovorí o Mikulášovi Bercsényiovi, blízkom spolubojovníkovi rebelujúceho grófa Rákocziho. Keď pán Tematínskeho hradu dostal varovanie, že na jeho panstvo tiahne cisárske vojsko, rozhodol sa ujsť. Aby prenasledovateľov zadržal, svojho verného sluhu preobliekol do svojich šiat a sám rýchlo utiekol do exilu v Poľsku. Jeho dvojníka zajali a uväznili v Prešporku, ale po zistení, že nie je Mikuláš Bercsényi, bol prepustený. Nakoniec sa vrátil k svojmu pánovi a verne ho nasledoval do exilu.

 

Ako sa tam dostať

Tematínsky hrad sa nachádza v juhozápadnej časti Považského medzi Lúčanskou a Hrádockou dolinou. Dostať sa sem môžete z obcí Lúky (modrá turistická značka), Hrádok (modrá značka) a Bezovec (červená značka). Z nich vám to bude trvať jeden a pol hodiny až vyše dvoch hodín.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Beckov (19 km)

Piešťany (21 km)

Park miniatúr v Podolí (23 km)

Nové Mesto nad Váhom (25 km)

Sĺňava (26 km)

Čachtice (29 km)

Čertova pec (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa