Sivý Kameň

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Sivý Kameň



 

Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza patrí k najmenej zachovaným hradným ruinám na Slovensku, jeho význam však bol obrovský.

 

História

Andezitová homoľa, kde Sivý Kameň stojí, bola atraktívna aj pre nositeľov takzvanej púchovskej kultúry, existujú doklady o ľuďoch aj z prelomu letopočtov. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1352, jeho výstavba sa ale musela uskutočniť o niekoľko desaťročí skôr.  Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.

Hrad mal viacerých majiteľov, spomínajú sa rody Giletovcov, Opolských, Domonkošovcov, Leuschavcov a od roku 1431 Majthényiovcov. V roku 1524 im však vyhorel a kvôli nedostatku finančných prostriedkov na opravu si majitelia vybudovali nové sídlo v Novákoch. Niekoľkokrát bol Sivý Kameň dobytý, či už lúpežnými rytiermi alebo povstalcami proti cisárovi. Dielo skazy dokonali obyvatelia neďalekej Prievidze, ktorí hrad vyplienili a spôsobili väčšie škody ako samotné vojsko. Postupne sa Sivý Kameň premenil na rumy, v ktorých ostal podnes.

 

Súčasnosť

V súčasnosti už z hradu nezostalo takmer nič, o čiastočnú obnovu zrúcaniny sa ale stará občianske združenie Úhoľ. Snaží sa o zachovanie a zakonzervovanie tých architektúr, ktoré sa nachádzajú nad terénom, ale zároveň postupne odkrývať aj to, čo sa skrýva práve pod zemou.

 

Video

 

Povesti a legendy

So Sivým Kameňom súvisí povesť o Jančekovi. Janček bol veliteľom vyslúžilcov a dezertérov, čo rabovali kraj. So svojou skupinou si trúfol aj na Sivý Kameň, tamojšie osadenstvo však hrad obránilo a zo skupiny zajalo zopár útočníkov. Hradný pán ich prikázal popraviť, do jedného z odsúdencov - Jančeka sa však zamilovala jeho dcéra Uliša. Tá pre neho žiadala milosť, keďže v ňom spoznala chlapca, ktorý ju kedysi zachránil pred tureckými vojakmi. Pán Jančekovi milosť napokon udelil, ten strávil vášnivú noc s Ulišou, po ktorej však zmizol. Uliša za ním cválala na svojom koni, keď ho zbadala na vysokej skale. Z obavy, aby Uliša nespadla, sa jej Janček vybral naproti, zrútil sa však do priepasti. Uliša mu zostala do smrti verná a skalu nazvala po Jančekovi.

 

Ako sa tam dostať

Sivý Kameň stojí v obci Podhradie pri Lehote pod Vtáčnikom neďaleko Prievidze. Tam sa dá odparkovať auto, prípadne sa dopraviť autobusom. Z centra obce sa k hradu dostanete za asi 15 minút pešo.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Nováky (12 km)

Prievidza (17 km)

Bojnice (20 km)

Mlyn v Porube (27 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa