Ľubovniansky hrad a skanzen - skvelá dvojica na nezabudnuteľný výlet

2021-03-14 12:00:00 |   |    | 

Takýchto zaujímavých projektov nemáme na Slovensku veľa. Hrad v Starej Ľubovni prešiel veľmi vydarenou rekonštrukciou a navyše vytiahol ako tromf ďalšiu výhodu. V jeho blízkosti sa totiž nachádza skanzen, s ktorým vytvorili zaujímavé prepojenie ponúkajúce to najlepšie z lokálnej histórie.



 

Miesto, kde skrývali poľské korunovačné klenoty

Dejiny hradu v Starej Ľubovni sa začali písať v roku 1292. Stavba vznikla na popud uhorského kráľa Ondreja III., ktorý si toto miesto nevybral náhodne. Pevnosť sa nachádzala na dôležitej obchodnej ceste, takže miestni panovníci mali za úlohu strážiť dôležitú strategickú pozíciu. Navyše bola situovaná priamo pri rieke Poprad, takže tam v prípade potreby vedeli pohodlne dopraviť potrebný tovar. Neskôr sa hrad dostal pod správu poľského kráľovstva a stal sa sídlom poľských starostov.

Po prvom úspešnom období ho zasiahol požiar, ktorý jeho rozvoj na chvíľku zabrzdil. No po rozsiahlej renovácii získal späť svoju slávu a v rokoch 1655 až 1661 bol dokonca skrýšou pre poľské korunovačné predmety. Potom však Ľubovniansky hrad začal postupne upadať a využívali ho napríklad ako väzenie. Posledný majiteľ odtiaľ odišiel v roku 1945. Keď sa dostal pod správu štátu, začali hrad postupne renovovať. V súčasnosti sa podarilo zachrániť väčšinu komplexu, malá časť (najmä hradieb) má podobu zrúcaniny a ukazuje, ako vyzeral hrad po jeho znovuobjavení.

 

Neprajná zlá víla

Tak ako to býva zvykom, s hradom sa spája množstvo zaujímavých legiend. Jedna z nich vraj približuje ťažké časy pri jeho vzniku. Toto miesto sa veľmi zapáčilo jednému zo šľachticov. Keďže chcel mať dobrý výhľad na rieku a celý región, vybral si úžasné miesto na skale, kde sídli aj súčasný hrad. No ako tam postupne každý deň začali stavať prvé základy, keď sa ráno zobudili, všetko bolo vždy zničené. Domáci mu potom prezradili jedno veľké tajomstvo. Skala bola v skutočnosti domovom zlej víly, ktorú šľachtic svojim rozhodnutím nahneval. Ten sa jej však nezľakol a uzavrel s ňou dohodu, že jej za toto nádherné miesto dá svoju dušu. Stavbu potom dostavali a tesne pred dokončením sa zašiel majiteľ vyspovedať, vďaka čomu ho Boh ochránil pred touto zákernou kliatbou.

 

Čo uvidíte počas prehliadky?

Prehliadka hradu sa sústreďuje najmä do renesančného paláca, ktorý sa podarilo uchovať v najlepšom stave. Tam si môžete pozrieť aj ukážky pôvodného nábytku, takže budete mať predstavu o tom, ako bol hrad zariadený počas najväčšej slávy. Časť výstavy je venovaná remeslám, ktoré mali tradíciu v tomto regióne. Môžete si pozrieť nástroje, ktoré pri tom používali a spoznáte aj rôzne zaujímavé techniky. V hrade sa nachádza aj malá kaplnka a jednou z najvzácnejších častí je pôvodná veža, ktorú sa podarilo zachovať ešte zo stredovekého hradu. V roku 2010 sa do miestnej klenotnice vrátili aspoň repliky poľských klenotov, ktoré vyrobili presne podľa originálov. Tie sa tam ukrývali v 17. storočí.

 

Sprístupnený aj pre nevidiacich

Jedna z posledných rekonštrukcií sprístupnila Ľubovniansky hrad ešte väčšiemu množstvu turistov. V jednotlivých miestnostiach totiž umiestnili tabuľky v Braillovom písme, aby sa aj nevidiaci dozvedeli o tomto nádhernom mieste viac pútavých informácií. Medzi komnatami umiestnili vodiacu líniu, ktorá ich pohodlne prevedie celou prehliadkou bez toho, aby potrebovali pomoc sprievodcu. K dispozícii majú tiež maketu hradu, ktorej sa môžu dotýkať a vďaka tomu presne odhadnú, ako v skutočnosti vyzerá. Výstava je sprístupnená aj pre nepočujúcich návštevníkov, ktorí si pomocou tabletu a QR kódu môžu pozrieť prehliadku v posunkovej reči. Ľubovniansky hrad tak ukázal, ako jednoducho môžu pamiatky otvoriť svoje brány aj hendikepovaným ľuďom.

 

Skanzen s domami z celého regiónu

Súčasťou hradného komplexu je skanzen, ktorý otvorili v druhej polovici 20. storočia. Postupne tam preniesli 25 domov z celého regiónu. Nájdete medzi nimi jednoduché robotnícke a roľnícke domy, hospodárske budovy, ale i rôzne majstrovské dielne. Návštevníci sa môžu pozrieť aj do bývalej školy a obľúbenej hájovne. V skanzene pravidelne počas roka pripravujú bohatý program s tradičnými ľudovými tancami, na ktorom predvádzajú aj zvyky, prislúchajúce k danému ročnému obdobiu. Vďaka tomu sa môžeme stále učiť o našich pôvodných tradíciách a nezabúdame na ne. V skanzene taktiež nájdete tabule pre nevidiacich, ktorí si tak pohodlne môžu preskúmať aj túto tradičnejšiu časť. Spoločné vstupné do hradu a skanzenu je 6 eur.

 

Gazdovský dvor – zábava pre deti

Priestory skanzenu sa snažili čo najviac prispôsobiť rodinám s deťmi. Preto sú jeho súčasťou milé atrakcie ako dobový kolotoč s košíkmi či gazdovský dvor. Tam chovajú všetky tradičné zvieratá, ktoré mali v minulosti naši predkovia. V pravidelných intervaloch tiež počas dňa umožňujú detským návštevníkom, aby sa zúčastnili ich kŕmenia a priblížili si tak to, ako by sa mali starať o tieto domáce zvery.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa