Pýcha Slovenska s búrlivými dejinami: 20 zaujímavostí o Spišskom hrade

2021-02-20 12:01:00 |   |    | 

Patrí medzi naše najvýznamnejšie hrady, keďže ho vďaka jeho rozlohe a historickému významu poznajú aj vo zvyšku Európy. Spišský hrad je hrdou dominantou Spiša, ktorá má za sebou pútavé a búrlivé dejiny. Dnes už patrí k najnavštevovanejším pamiatkam na Slovensku, ale napriek tomu stále dokáže prekvapiť množstvom zaujímavostí.



 

1. Spišský hrad sa rozprestiera na ploche štyroch hektárov. Vďaka tomu sa stal najväčším hradným komplexom v strednej Európe a zároveň patrí medzi najrozsiahlejšie hradné ruiny zo stredoveku.

2. Jeho výstavba začala v 11. storočí, posledné úpravy dokončili v 12. storočí. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z roku 1120, prvý oficiálny doklad o hrade bol napísaný v roku 1209. Stavba sa týči na vysokom travertínovom brale, vďaka čomu získala veľkú výhodu proti nepriateľom, ktorých vojaci mohli sledovať už z diaľky a lepšie tak obránili veľký areál.

3. Pôvodne mal Spišský hrad iba funkciu obrannej pevnosti, neskôr sa tam presťahoval spišský župan a vďaka tomu sa stal centrom moci v tomto regióne.

4. Hlavnou časťou hradného komplexu je trojposchodový palác, ktorý bol postavený v románskom štýle. I keď ostatné priestory sú výrazne poškodené, toto miesto sa podarilo uchovať v pomerne dobrej kondícii.

5. Lokalita pre výstavbu hradu nebola vybraná náhodne. V minulosti tam žili slovanské a keltské kmene, preto sa jej pripisovala magická moc a panstvo tak verilo, že bude chrániť aj ich stavbu.

6. Hrad vlastnili postupne rodiny Thurzovcov, Zápoľských a Csákyovcov. Posledne menovaná família bola najdlhším vlastníkom, pretože túto dominantu získali v 17. storočí a ich majetkom bola až do roku 1945, keď prešla pod správu štátu.

7. Podľa viacerých zdrojov sa na tomto mieste mal narodiť aj významný uhorský kráľ Ján Zápoľský.

8. Práve Csákyovci sa zaslúžili o najväčšiu prestavbu hradného komplexu. Postavili tam viacero budov, spevnili hradby a vniesli do jeho drsných priestorov viac elegancie.

9. Jednou z najzachovalejších budov v Spišskom hrade je pôvodná kuchyňa, v ktorej vystavujú viaceré starobylé pomôcky na varenie. Počas prehliadky uvidíte pozostatky bývalých komnát a taktiež pôvodnú mučiareň.

10. Spišský hrad nebol nikdy dobytý. Stalo sa tak vďaka viacerým dôležitým bodom obrany. Vďačiť za to môžu najmä náročnému terénu, kvôli čomu sa k areálu dostalo len pár nepriateľov. Tam narazili práve na ich hradby a šikovných vojakov, ktorí udržali ich pevnosť nepoškodenú. No napriek tomu sa z jednotlivých budov stali ruiny, keďže ku koncu po veľkom požiari už rodina do neho neinvestovala veľa peňazí a kamene začali veľmi zvetrávať, čo sa už nedalo zachrániť.

11. V areáli Spišského hradu sa nakrúcalo aj niekoľko filmov. Odohráva sa tam napríklad dej prvého dielu Dračieho srdca, objavil sa v Kullovi dobyvateľovi, ale aj v Poslednej légii.

12. Prvé archeologické práce a taktiež prvá obnova začala na hrade až v roku 1970. Prví návštevníci sa do jeho interiéru dostali až v osemdesiatych rokoch.

13. S hradom sa viaže aj legenda o pomätenej Hedvige. Manželka kráľa Filipa zomrela pri pôrode. On preto prenechal starostlivosť o dcérku Barboru na svoju sestru Hedvigu. No panovník počas jedného lovu nešťastnou náhodou zabil malého syna poľského šľachtica. Ten sa vďaka triku s vojakom prezlečeným za potulného speváka dostal do hradu a Barborku uniesol. Filip dal potom potrestať všetkých strážnikov a jeho sestra sa kvôli tomu zbláznila.

14. Hedviga sa stala aj najznámejším duchom, ktorého môžete stretnúť v bývalých komnatách. Podľa povery tam neustále hľadá malú Barborku a veľmi sa kvôli tomu trápi. Ďalšie mŕtve duše môžete stretnúť v mučiarni, kde zomrelo aj veľa nevinných ľudí.

15. Zo Spišského hradu máte za dobrého počasia nádherný pohľad na celý región, uvidíte odtiaľ aj Spišskú Kapitulu a máte taktiež jeden z najkrajších výhľadov na Vysoké Tatry.

16. S hradom sa spájajú silné rytierske tradície. Kvôli tomu robia počas hlavnej sezóny na nádvorí rôzne predstavenia s touto tematikou. Spiš bol známy ako región sokoliarov, čo je aj v súčasnosti ďalšou veľkou atrakciou tohto komplexu.

17. Na hrade a v jeho okolí neustále pokračujú archeologické práce. Medzi vykopávkami sa nachádza niekoľko vzácnych artefaktov a najcennejší je poklad v podobe dobových rímskych mincí.

18. Do hradu sa dostanete z parkoviska, ktoré vybudovali tesne pod ním na mieste, kde sa kedysi rozložil štáb Dračieho srdca. Druhým spôsobom je prejsť k hlavnej bráne cez bralo, tak ako sa tam v minulosti pokúšali dostať všetci nepriatelia.

19. Počas obnovy hradu neustále otvárajú pre verejnosť nové priestory a viaceré časti získali aj strechu, ktorá sa podobala tej pôvodnej. Jednou z týchto miestností je kaplnka svätej Alžbety, ktorú postavili v 15. storočí. V súčasnosti je podstatne skromnejšia a dominuje jej malý oltár.

20. Súčasťou hradu bol kedysi aj mlyn, v ktorom sa starali o múku pre všetkých obyvateľov, vrátane sluhov. Taktiež tam bola malá jaskyňa, ktorú zrejme využívalo panstvo ako skrýšu. V súčasnosti si môžete počas prehliadky obzrieť jednotlivé nádvoria, časť hradieb, kaplnku, kuchyňu, bývalé priestory komnát a taktiež veľkú miestnosť s bohatou zbierkou zbraní.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa