Kežmarský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kežmarský hrad



 

Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši.

 

História

Kežmarský zámok stojí na mieste kostola sv. Alžbety z 13. storočia, ku ktorému roku 1368 pristavali budovu kláštora. Obe v druhej polovici 15. storočia strhli v prospech neskorogotického hradu, z ktorého sa dodnes zachovala vstupná veža, hradbové múry s baštami a kaplnka.

Roku 1575 však hrad vyhorel a v rukách Thökölyovcov prešiel rozsiahlou renesančnou prestavbou. K ďalším zmenám došlo v rokoch 1628 a 1658, v interiéri pribudla štuková výzdoba a nad múrmi fasád renesančná štítková atika.

Po roku 1720 sa majiteľom hradu stalo mesto Kežmarok a jeho význam upadal. Okolo roku bola zbúraná časť hradieb na západnej strane a na ich mieste vyrástli vojenské kasárne. Z koniarne sa zasa stala mestská nemocnica a niektoré časti hradu slúžili na prelome 19. a 20. storočia ako textilná manufaktúra

Roku 1931 zriadili vo veži Mestské múzeum a za druhej svetovej vojny sídlilo na hrade gestapo, ktoré tu popravilo viacerých partizánov.

 

Súčasnosť

Kežmarský hrad sa zachoval vo veľmi dobrom stave a dnes sú v ňom sprístupnené historické expozície, dokumentujúce vývoj Kežmarku a okolia. Návštevníci spoznajú cechy a remeslá, uvidia radničnú miestnosť, expozíciu zbraní, lekáreň aj hladomorňu. Prehliadka areálu hradu je spojená tiež s návštevou hradnej kaplnky a vyhliadkovej veže. Obľúbená je tiež expozícia historických vozidiel a hasičskej techniky.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia legenda o kežmarskom hrade rozpráva príbeh prvej turistiky v Tatrách. Beata Laska bola vydatá za o 20 rokov mladšieho manžela a keď s ním prišla do Kežmarku, veľmi jej učarovala krása blízkych hôr. Márne však lákala manžela, Albert mal iné záujmy. A tak sa pani Laska vybrala do Tatier sama v spoločnosti kežmarských mešťanov - smerovali pravdepodobne k Zelenému plesu.

Beata na túto odvahu kruto doplatila. Jej manžel totiž už dávno rozmýšľal o tom, ako získať jej majetky a súčasne sa zbaviť staršej manželky. Keďže sa Laska previnila proti zásadám mravnosti, dal ju jej manžel zavrieť do najpevnejšej veže svojho hradu, kde mala jedným okienkom výhľad na Tatry a druhým okienkom sa jej podávala strava. Tu ostala šesť rokov.

 

Ako sa tam dostať

Kežmarský hrad sídli na Hradnom námestí priamo v Kežmarku. Z Hlavného námestia k nemu vedie Hradná ulica, ktorá je pešou zónou. Parkovať sa dá priamo pred objektom.

 

Otváracie hodiny

Od mája do septembra je Kežmarský hrad otvorený denne od 9. do 17. hodiny.

V ostatných mesiacoch je cez víkend zatvorené a v pracovné dni je otvorené do 16. hodiny.

 

Zaujímavosti v okolí

Kežmarok

Kaštieľ v Strážkach (5 km)

Poprad (15 km)

Vysoké Tatry (20 km)

Levoča (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa