Pajštún

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Pajštún



 

Zrúcaniny hradu Pajštún sa týčia nad obcou Borinkou neďaleko Bratislavy.

 

História

Pajštún patril do sústavy pohraničných hradov, ktoré v Malých Karpatoch preberali od 13. storočia funkciu ochrany severozápadných hraníc Uhorska. Začiatky kráľovského hradu siahajú do 2. polovice 13. storočia. Doložený je v r. 1273.

Najstarší majitelia mali spoločné panstvo so Stupavou, kam sa neskôr aj vrátili. Od 14. storočia patril grófom zo Svätého Jura a Pezinka nepretržite až do r. 1526, ked rod vymrel a majetky sa dostali do rúk Serédyovcov a neskôr Salmovcov. V r. 1592 až 1867 patril Pálffyovcom, neskôr Károlyovcom.

V 16. storočí, v dôsledku rastúceho osmanského nebezpečenstva Pajštún prestavali a uhorský palatín Pavol Pálffy ho dal veľkoryso prestavať aj v štyridsiatych rokoch 17. storočia. Práce zveril najvýznamnejším talianskym fortifikačným staviteľom a umelcom, ktorí pôsobili v habsburskej monarchii. Postupne sa však presťahoval do pohodlnejšieho kaštieľa v Stupave.

Hrad Pajštún zasiahol v polovici 18. storočia blesk a vyhorel, no čiastočne ho opravili a naďalej používali. Osudným sa mu stali až napoleonské vojny, v júni 1809 francúzske vojská obsadili Bratislavu a okolie a pred svojim odchodom vyhodili Pajštún do povetria.

 

Súčasnosť

Z pôvodného stredovekého hradu sa zachovala len časť murív a polkruhová delová bašta zo 16. storočia. Z barokovej prestavby v 17. storočí sa zachovali zvyšky zaklenutej podzemnej cisterny s tehlovým plášťom, južný palác nad skalnou stenou však pripomínajú už len fragmenty muriva.

Z hradných ruín je nádherný výhľad na Malé Karpaty a južnú časť Záhorskej nížiny. Za dobrého počasia vidieť až rakúske Alpy.

 

Video

 

Povesti a legendy

K hradu Pajštún viaže sa povesť o rytierovi na bielom koni. Za tmavých nocí vraj počuť cválanie koňa a štrngot železného brnenia. S polnočným odbitím vraj rytier s koňom vyskočia na najvyšší hradný múr a stratia sa v priepasti.

 

Ako sa tam dostať

K hradu Pajštún vedie červená značka od kostole v Borinke, kde sa dá aj odparkovať auto.

V prípade využitia hromadnej dopravy sa dá odviezť na konečnú zastávku do Záhorskej Bystrice, odkiaľ vedie k hradu chodník modrej značky v trvaní asi 1,5 hodiny

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Stupava (5 km)

Pútnické miesto Marianka (8 km)

Šrotpark (15 km)

Zámok Schloss Hof (18 km)

Rozhľadňa Devínska Kobyla (19 km)

Hrad Devín (20 km)

Bratislavský hrad (20 km)

Mesto Bratislava (21 km)

Mesto Malacky (22 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa