Najznámejšia dominanta slovenskej metropoly: 20 zaujímavostí o Bratislavskom hrade

2021-04-27 20:00:00 |   |    | 

Bratislavský hrad je nielen dominantou hlavného mesta, ale zároveň plní funkciu jedného z našich oficiálnych reprezentatívnych priestorov. Počas svojich dejín zažil aj neľahké skúšky a dlhé roky bol opustený. Napriek tomu sa mu podarilo vrátiť stratenú slávu a dnes je opäť pýchou Bratislavy.



 

1. Prvé pôvodné hradisko postavili na 85 metrov vysokej skale nad Dunajom už v 9. storočí, prvá písomná zmienka pochádza z 10. storočia. Odvtedy bola na tomto strategicky výhodnom mieste vždy nejaká pevnosť alebo hrad, ktorý postupne vyústil až do tejto podoby.

2. I keď pri pohľade na hrad vidíte štyri veže, v skutočnosti je len jedna z nich plnohodnotnou stavbou tohto typu. Ostatné tri postavili na streche, aby tak vytvorili symetrický dojem.

3. Pri dobrom počasí dovidíte z vrchnej časti hradu až do Álp, ktoré sú vzdialené viac ako sto kilometrov. Viete si teda predstaviť, aký výborný výhľad mali v minulosti vojaci, ktorí ho tam chránili.

4. Kedysi sa Bratislava hrdo pýšila titulom korunovačného mesta. Počas éry Rakúsko-Uhorska tam korunovali viacero kráľov. Z toho dôvodu vyrobili pre hrad repliku svätoštefanskej koruny, ktorú vystavujú spolu s ostatnými sakrálnymi predmetmi.

5. Historicky najvzácnejším predmetom, ktorý sa podarilo nájsť počas archeologických prác, bol medailón manželky Marca Aurélia. Ten zároveň dokazuje, že sa na tomto mieste v minulosti pohybovali už Rimania, ktorí ho zrejme taktiež osídľovali.

6. V Bratislave v minulosti korunovali aj Máriu Teréziu. Tá tento veľký deň strávila aj na Bratislavskom hrade. Z tohto miesta odchádzala do kostola na obrad a tam sa potom vracala na veľkú hostinu, ktorú pripravili pre najbližšiu rodinu a šľachticov. Kvôli tomu si k nemu vytvorila silnejšie puto a podieľala sa na jeho renovácii.

7. V 19. storočí umiestnili v hrade kasárne pre vojakov. No tí sa k tejto historicky cennej pamiatke nesprávali patrične dôstojne a hrad kvôli tomu zachvátil veľký požiar. Po ňom z neho zostala len ruina, ktorú armáda využívala iba na nevyhnutné účely.

8. Od roku 1608 do roku 1784 sa v hrade ukrývali oficiálne korunovačné klenoty. Hlavná klenotnica sa nachádzala práve v jedinej originálnej veži.

9. V minulosti prechádzala okolo hradu jedna z hlavných obchodných ciest v Európe. I kvôli tomu si všetky sídla na tomto mieste udržiavali tak vysoký status a patrili k najbohatším miestam v tomto regióne.

10. Bratislavský hrad sa dostal aj na slovenské euromince. Môžete ho vidieť na tých, ktoré majú hodnotu 10, 20 a 50 centov.

11. Pomenovanie Bratislavský hrad v skutočnosti označuje celý komplex, ktorý pozostáva z hlavného paláca, ale aj zo záhrad a ďalších budov. V minulosti sa na tomto mieste nachádzal dokonca aj cintorín a kostol.

12. Vráťme sa ešte k slávnemu štvorcovému pôdorysu hradu. Z diaľky skutočne pôsobí veľmi súmerne, čo aj bolo pôvodným zámerom. No v skutočnosti nie sú jeho steny rovnako dlhé a majú skôr podobu rôznostranného štvoruholníka.

13. Prvá veľká rekonštrukcia trvala od roku 1953 až do 1968, druhá začala od roku 2004. predtým hradu hrozilo, že ho kvôli jeho zlému stavu kompletne zbúrajú. No kvôli významnej historickej hodnote sa ho rozhodli uchovať pre ďalšie generácie.

14. Počas druhej rekonštrukcie pribudla na nádvorie socha Svätopluka na koni, ktorá bola ihneď predmetom kontroverzných diskusií. Umelci označili toto zobrazenie za veľmi gýčové a navyše kritizovali, že zvieraťu bolo veľmi výrazne vidieť pohlavný orgán, čo toto dielo ešte viac degradovalo.

15. Časť areálu hradu je neustále rozkopaná. Hlavným dôvodom sú archeologické práce, počas ktorých sa snažia odkryť stále nové tajomstvá, ktoré toto miesto prináša. Jedným zo zaujímavých objavov boli mince, ktoré dokazovali prítomnosť Keltov na hradnom vrchu.

16. Po zrekonštruovaní premenili hrad na historické múzeum. Nachádza sa v ňom množstvo vzácnych artefaktov zo začiatku osídľovania tohto regiónu. Viaceré z nich pochádzajú priamo z vykopávok z nádvoria.

17. Ešte pred prvou rekonštrukciou inštalovali na nádvorie veľký amfiteáter, ktorý mal priniesť na toto miesto opäť trochu kultúry. Tento zámer sa nakoniec nepodaril a našťastie mu dodali tú noblesu, ktorú si zaslúžil už v minulosti.

18. V priestoroch bývalej klenotnice dnes už vystavujú viaceré sakrálne predmety, ktoré pochádzajú z Katedrály svätého Martina.

19. Zatiaľ posledná prestavba Bratislavského hradu prebehla tak, aby viacerým miestnostiam dodali rovnaký charakter, aký mali počas vlády Márie Terézie, ktorá tam istý čas žila.

20. Za záchranu hradu môžeme vďačiť architektovi Alfrédovi Pifflovi, ktorý sa sám pustil do prvej úpravy terénu, začal odhaľovať jeho krásu a tým presvedčil politikov, aby investovali do jeho rekonštrukcie a vrátili mu jeho stratenú krásu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa