Branč

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Branč



 

Hrad Branč leží v nadmorskej výške 480 metrov na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny nad Podzámkom, miestnou časťou obce Podbranč v okrese Senica a rozkladá sa na ploche približne 7500 štvorcových metrov.

 

História

Pôvodne bol hrad postavený, aby v pohraničí strážil cesty cez Malé Karpaty na Moravu. Podľa archeologických nálezov mincí Přemysla Otakara vznikol v rokoch 1251 až 1261, prvé písomné zmienky sú však až z roku 1390. Staviteľom hradu bol magister Aba z Hlohovca.

V ďalších storočiach sa na hrade vystriedalo približne 40 majiteľov. Medzi nimi boli Matúš Čák Trenčiansky, českí králi Ján Luxemburský či Žigmund Luxemburský. Práve Žigmund ho daroval Ctiborovi zo Ctiboríc v roku 1394 ako súčasť celého panstva, do ktorého patrilo 13 obcí, ako aj mesto Senica. Po tomto roku sa datuje prestavba v rozsahu stredného hradu. Výsledkom bol typicky gotický skalný hrad s útočnou vežou, palácom, kaplnkou a v juhovýchodnom rohu stredného hradu s vysokým hradbovým obvodovým múrom.

V 16. storočí sa stal hrad vlastníctvom Františka Nyáryho a postupne strácal na význame. Príslušníci rodu Nyáry si postavili kaštieľ v Sobotišti a postupne sa tam presťahovali aj so zariadením. Hrad počas stavovských a protihabsburských povstaní postupne strácal svoje postavenie a slúžil ako väznica až do roku 1722, kedy sa uvádza, že hrad bol opustený a postupne sa stával zrúcaninou.

V období rokov 1674 až 1675 bol prechodnou väznicou protestantských kňazov, ktorí boli odsúdení bratislavským súdom na galeje. Zomreli v jamách po obvode múru hradu a túto udalosť pripomína pamätník na hrade.

 

Súčasnosť

Branč je v stave zakonzervovaných ruín.

Hrad je rozdelený na dve hlavné časti: dolný hrad a stredný hrad. Stredný hrad je od dolného hradu oddelený výrazne suchou hlbokou priekopou, ktorá zvyšovala prirodzenú výšku opevnenia stredného hradu. Vchod do stredného hradu bol pôvodne v rohu (oproti pomníku). Stredný hrad sa funkčne delí na 2 časti: severné nádvorie stredného hradu a obytnú palácovú časť. Z nádvoria (pri pomníku) sa po schodisku vystupovalo do átriového dvora a do jednotlivých miestností. Bolo tu 40 izieb - 15 v prízemí, 20 na prvom poschodí a 5 na druhom poschodí. Na západnom nádvorí dolného hradu (neďaleko pomníka) bola hradná studňa. Staršia studňa bola i na nádvorí stredného hradu (blízko jedinej sprístupnenej miestnosti).

Hradný kopec ponúka široký kruhový výhľad s panorámou Myjavskej pahorkatiny a Bielych Karpát.

 

Povesti a legendy

O Branči sa hovorí, že tam vídať Čiernu pani. Kedysi to vraj bola krásna, ale veľmi rozmaznaná a prieberčivá dcéra hradného pána. Všetkým pytačom sa vysmievala, a tak to jedného dňa jej otca nahnevalo do zúrivosti a preklial ju. Odvtedy blúdi po nociach hradnými múrmi a hľadá mladíka, ktorý by ju odklial. Nesmie sa však zľaknúť jej ohavných premien.

 

Ako sa tam dostať

Z obce Podzámok vedie k hradu vyznačený vyasfaltovaný chodník, asi sto metrov pod hradom je parkovisko. Cesta sa dá skrátiť aj krížom cez svah. V oboch prípadoch je výstup pomerne strmý, trvá však len niekoľko minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je bežne prístupný za malý poplatok, niekedy aj bezplatne

 

Vstup so psom

Zrúcanina je so psom na vôdzke prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Senica (14 km)

Myjava (16 km)

Mohyla na Bradle (16 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa