Na hrade Divín má pribudnúť hladomorňa, mučiareň i turistická hodovňa

2022-02-25 08:00:00 |   |    | 

Hladomorňa, mučiareň či turistická hodovňa, to sú turistické atrakcie, ktoré by mali už tento rok pribudnúť na hrade Divín v okrese Lučenec. Rozvojový projekt, ktorý počíta i s uzavretím doposiaľ voľne prístupného hradného areálu, pripravuje samospráva obce Divín spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie. Pre TASR to uviedol poslanec Obecného zastupiteľstva obce Divín Ján Sivok.



 

"Myšlienkou je vytvoriť ponuku pre turistov a zážitkovú formu poznania miestnych dejín. Víziou je vytvoriť v pivničných priestoroch predstavu hladomorne a mučiarne a v ďalšom priestore na spodnom hrade vybudovať turistickú hodovňu," priblížil Sivok.

Ako dodal, v hodovni by malo pribudnúť posedenie, v priestoroch mučiarne zas klada na stínanie hlavy, škripec, dereš či okovy. V hradnom areáli by malo vyrásť i malé pódium, ktoré by malo slúžiť na organizovanie rôznych podujatí.

Na zatraktívnenie Divínskeho hradu získala samospráva finančný príspevok z OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 8000 eur, ďalšie prostriedky plánuje použiť z vlastného rozpočtu. V rámci projektu obec počíta i s uzavretím hradu, v prípade dohody s pamiatkarmi by tak pri vstupe do areálu mala pribudnúť dobová brána.

"Hrad je aktuálne voľne prístupný, cieľom je ho uzavrieť a ponúknuť ho návštevníkom ako komplexný turistický produkt," vysvetlil Sivok. Realizáciu projektu by samospráva chcela stihnúť ešte do začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny.

História hradu Divín siaha do obdobia na prelome 13. a 14. storočia, postavený bol s cieľom ochrany dôležitej cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. V roku 1575 ho dobyli Turci, osudným sa mu však stali až násilné činy jedného z jeho majiteľov – zemepána Imricha Balašu. Hrad Divín bol v roku 1679 dobytý a vyhodený do povetria cisárskymi vojskami.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2012, keď bola prvýkrát úspešná so žiadosťou o financie z Ministerstva kultúry SR. "Odvtedy sa tu každý rok robia archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie ruiny," dodal Sivok s tým, že v záchranných prácach na Divínskom hrade by samospráva rada pokračovala i v nasledujúcich rokoch.

 

V Zichyho kaštieli plánujú predstaviť výskum na hrade

V Múzeu histórie obce Divín, ktoré sídli v priestoroch historického Zichyho kaštieľa v Divíne v okrese Lučenec, zaznamenali za uplynulé dva roky značný úbytok návštevnosti. Tento rok by turistov vo väčšom počte mohla prilákať pripravovaná výstava venovaná desať rokov trvajúcemu archeologickému výskumu na hrade Divín. Pre TASR to uviedla muzeologička Miroslava Bellová.

"Výsledky archeologického výskumu by sme chceli na 10. výročie návštevníkom prezentovať nielen informačne, ale aj najzaujímavejšími predmetmi, ktoré boli za posledných desať rokov na hrade Divín nájdené," priblížila Bellová. Ako dodala, expozícia by mohla byť návštevníkom prístupná začiatkom leta a múzeum na nej bude spolupracovať s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied.

V uplynulých dvoch rokoch poznačených pandémiou nového koronavírusu zaznamenalo múzeum v Divíne výrazný úbytok návštevníkov. "Napriek tomu sme v mesiacoch júl a august pocítili, že Slováci ostali naozaj doma. Letné mesiace nám vynahradili celú návštevnosť, ktorá z dôvodu pandemickej situácie poklesla," prezradila Bellová s tým, že v súčasnosti je už múzeum po uvoľnení protipandemických opatrení opäť otvorené.

Múzeum histórie obce Divín vzniklo v priestoroch historického Zichyho kaštieľa v roku 2016. Okrem histórie obce návštevníkov oboznamuje s dejinami samotného kaštieľa, s históriou hradu Divín i miestneho kostola Všetkých svätých. Popri stálych expozíciách múzeum ponúka i tematické výstavy spojené s obcou Divín a jej okolím, ktoré sú venované prírode, baníctvu, rezbárstvu či poľovníctvu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa