Tip na skvelý víkend: Navštívte Pezinský zámok

2022-05-05 12:00:00 |   |    | 

Jar prináša príjemnejšie počasie, a tak sa nám aj cez víkendy chce plánovať viac výletov. Najmä ak máte rodinu, spolu s deťmi sa môžete vždy vybrať na iné zaujímavé miesto. Skvelým tipom je Pezinský zámok, ktorý sa nachádza priamo v centre mesta a ponúka hneď niekoľko možností na trávenie voľného času. Tento víkend tam dokonca môžete natrafiť na slávnych Geissenovcov!



 

Za najväčší rozvoj vďačí Pálffyovcom

História hradu siaha do 13. storočia. Vtedy tam postavili obranný vodný hrad, ktorý mal za úlohu ochrániť toto územie aj pred tureckými vojakmi. Postupne striedal majiteľov, až sa k nemu dostal najvýznamnejší rod Pálffyovcov.

Tí sa ho rozhodli prestavať na reprezentatívny zámok a prispôsobili ho do súčasnej podoby. Najväčšiu prácu za sebou zanechal Ján, ktorý bol zároveň posledným vlastníkom. Jeho rodina už nemala peniaze na financovanie fungovania hradu, preto ho v roku 1930 predali mestu.

Ďalšie významné obdobie prišlo v roku 2015, keď hrad odkúpil bývalý publicista a vydavateľ Štefan Šimák st. Spolu s rodinou sa pustil do obrovskej rekonštrukcie, počas ktorej zrenovovali časť priestorov podľa zachovaných fotografií. V súčasnosti v nich okrem prehliadkovej časti sídli aj hotel, dve reštaurácie a vínna pivnica.

 

Pôvodné komnaty, zlatá sála i výstava motoriek

V zámku sa nepodarilo uchovať pôvodný nábytok, preto sa Šimákovci pustili do skúmania historických búrz. Na nich sa im podarilo kúpiť niekoľko cenných kúskov, ktoré potom umiestnili do komnát, aby boli čo najvernejšie tomu, ako vyzerali v minulosti.

Počas prehliadky uvidíte niekoľko izieb, ktoré patrili šľachte. Dostanete sa aj do ich súkromných spální a obzriete si obrazy, ktoré zachytávajú pôvodných majiteľov. Zaujmú vás dobové truhlice, postele, ale najmä tajná skriňa, ktorá slúžila na optické zväčšenie priestoru.

Jedným z vrcholov prehliadky je honosná zlatá sála, ktorá sa už v súčasnosti využíva na organizovanie podujatí a na záver sa dostanete na výstavu motoriek JAWA. O túto bohatú zbierku sa postaral Šimák ml.

Na návštevu zámku si vyčleňte hodinu a pol. Prehliadky robia v závislosti od toho, či je víkend alebo pracovný deň, jeden až trikrát. Základné vstupné je 8 eur.

 

Umelecké diela zo skla za tisíce eur

Veľkú časť výstavy tvoria umelecké predmety zo skla, keďže rodina vytvorila ich rozsiahlu zbierku. Najcennejšie kúsky pochádzajú od amerického umelca Dalea Chihulyho. Najväčšiu pozornosť púta orientálna modrá súprava, ktorá má pripomínať mušľu.

Pozostáva z niekoľkých častí, ktoré musia pravidelne čistiť, rozobrať a potom dať opäť dokopy. Ide o veľmi náročnú prácu, ktorú si však takéto dielo vyžaduje. Na výstave uvidíte predmety za celkovo niekoľko tisíc eur.

 

Rezervujte si ochutnávku vo vínnej pivnici

Po odpredaji zámka mestu boli už jeho priestory značne zničené. Preto sa vtedy rozhodli neinvestovať do nich a radšej tam umiestnili známe vinárske závody. Pravidelne tam zvážali vinič z celej oblasti, pretože tunajšie pivnice mali vynikajúce podmienky na jeho spracovanie a zrenie. Tejto téme sa venuje aj posledná časť prehliadky.

Dostanete sa do podzemia, kde uvidíte pôvodné vinárske priestory aj s obrovskými sudmi na víno. Tie sú zdobené rôznymi obrazcami, vďaka čomu sa odlišovali. Na konci prehliadky sa nachádza miestnosť s interaktívnym stolíkom, na ktorom si môžete otestovať svoj čuch a to, koľko z ukrytých vôní správne uhádnete. Rezervovať si môžete aj ochutnávku, na ktorej vám predstavia zaujímavé kúsky z ich vinotéky.

 

V parku nájdete pávy i lanové dráhy

Po prehliadke hradu si  nájdite čas aj na prechádzku parkom, ktorý pôvodne upravili v anglickom štýle. Rozlohou nie je veľký, ale je vhodný na príjemnú prechádzku. Nachádza sa tam menšie jazierko a niekoľko lavičiek, kde si môžete oddýchnuť a pokochať sa pohľadom na zámok. Spoločnosť vám budú robiť aj zvierací kamaráti.

Podľa pôvodných tradícií v parku chovajú biele a farebné pávy, ktoré hostí často potešia svojou pýchou v podobe nádherných chvostov. Taktiež tam sú nezbedné veveričky, ktoré deti rady kŕmia. V parku sú umiestnené aj informačné tabule, ktoré vám predstavia všetky zaujímavosti z tunajšej fauny a flóry. Dobrú zábavku si nájdu aj deti, keďže v parku majú menšie lanové dráhy, na ktorých si otestujú svoje schopnosti.

 

Tento víkend aj s Geissenovcami

Ak sa rozhodnete stráviť v Pezinku už tento víkend, možno tam natrafíte aj na slávnych Geissenovcov. Ako totiž oznámili zo Šimák Zámku Pezinok, práve tam budú slávni milionári ubytovaní počas svojej návštevy Slovenska. Robert´ a Carmen navštívia reštauráciu aj vinárstvo, užiť by si mali tiež wellness.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa