Sezóna na Pustom hrade priniesla nálezy falošných mincí i obnovu vstupnej brány

2022-09-11 11:00:00 |   |    | 

Falošné mince z obdobia vrcholného stredoveku a tiež militárie, keramiku a zvieracie kosti našli archeológovia počas letného výskumu na Pustom hrade nad Zvolenom. Sezóna bola bohatá aj na iné objavy, našli sa napríklad aj zvyšky stredovekej pece.



 

"V auguste sme dokončili výskum v dvoch sondách na vrcholovej plošine horného hradu. Jedna sonda preukázala, že ťažobná jama, ktorá sa tu nachádza, zrejme slúžila na ťažbu železnej rudy vo vrcholnom stredoveku po výstavbe hradu," uviedol k objavom vedúci výskumu Ján Beljak.

"Realizovali sme tiež výskum v sonde na spodnej terase tzv. Dončovho hradu. Po stiahnutí prvej vrstvy sa ukázala deštrukcia tehál a kameňov, zrejme z ďalšej pece z druhej polovice 13. storočia, sprevádzaná nálezmi z tohto obdobia vrátane dvoch mincí," priblížil.

Pod touto vrstvou sa nachádzala deštrukcia valu z neskorej doby bronzovej, na ktorom bolo začiatkom 13. storočia postavené opevnenie horného hradu. "Výskum tu bude pokračovať dokončením rezov pre ďalšie spresnenie následnosti kultúrnych vrstiev," doplnil Beljak.

Počas augusta začali archeológovia realizovať tiež ďalšie sondy na spodnej terase tzv. Dončovho hradu. V nich objavili pokračovanie 80 centimetrov hrubého múru zo záveru 13. storočia, ktorý slúžil ako základ pre zrubové hospodárske objekty.

Zaujímavé objavy priniesla podľa Beljaka aj sonda v severozápadnom rohu spodnej terasy tzv. Dončovho hradu. "Objavili sme na nej sucho kladený kamenný podzáklad pre ďalší zrubový objekt z druhej polovice 13. storočia. Pri obvodovej hradbe sme našli zvyšky vykurovacieho telesa. Medzi nálezmi bola zastúpená keramika a zvieracie kosti z 13. a začiatku 14. storočia. Nálezy dopĺňali aj militária a dve stredoveké mince," pokračoval. "V južnej časti sondy sme rezom overili založenie stredovekej hrady, pod ktorou sa nachádzal val z doby bronzovej," dodal.

Pokračovala aj obnova hlavnej vstupnej brány, kde sa dokončilo škárovanie a reštaurovanie stien jej druhého, tretieho a štvrtého podlažia. "Z vonkajšej strany brány sme objavili ďalšie dva stredoveké trámy, ktoré sa budú dendrochronologicky datovať. Už predtým sme dali dendrochronologicky datovať tri trámy. Vďaka aktuálnemu určeniu vieme, že drevá boli zoťaté v polovici 13. storočia," pripomenul Beljak. Viaže sa k tomu aj písomný prameň z roku 1255, keď kráľ Belo IV. daroval majetky v neďalekej obci Dubové za "vykonávanie prác na kráľovských hradoch".

V prípade hlavnej vstupnej brány išlo o jej dostavbu, keď k pôvodnej bráne dostavali hranolovú vežu, z ktorej sú drevá. Pôvodnú bránu a opevnenie horného hradu aj vďaka archeologickým nálezom datujú archeológovia už na prelom 12. a 13. storočia.

Archeologický výskum a obnova Pustého hradu je aj tento rok realizovaná vďaka podpore mesta Zvolen, Banskobystrického samosprávneho kraja a Ministerstva kultúry SR. Realizuje ho Archeologický ústav SAV v spolupráci s Katedrou archeológie Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa