Na portské víno do Porta

2012-05-04 11:35:00 |   |    | 

Porto, Portugalsko



PORTUGALSKO - Nazývajú ho mestom mostov. Domáci ho poznajú aj pod označením neporaziteľné, keď ako jedno z mála portugalských miest odolalo útokom Napoleonovej armády. V našich zemepisných šírkach by sme ho nenazvali inak ako mesto vína. Druhé najväčšie portugalské mesto Porto je síce lahodným sladkastým mokom preslávené, ale vínne pivnice by sme tam hľadali márne.

Porto bez vína?

Porto vďačí portskému vínu za slávu a víno zasa mestu za meno. Miesto, kde sa budúce vychýrené Portské dorába, leží asi 100 km od mesta na brehoch rieky Douro. Je tam ideálna klíma a navyše terasovité polia pokryté bridlicou pomáhajú zachovávať korene vínnej révy vo vyrovnanej teplote takmer po celý čas.

V meste Porto sa najslávnejšie portugalské víno nielen nepestuje, ale ani neskladuje. Pivnice, ktoré ukrývajú obrovské dubové sudy, treba hľadať na druhej strane rieky Douro, v mestečku Vila Nova de Gaia. Je to príjemné, vôňou vína presiaknuté mesto, ktorého nábrežie ponúka krásne pohľady na protiľahlé Porto.

Makety drevených lodí naložené dubovými sudmi sa pohojdávajú na hladine rieky a lákajú zvedavých turistov nakuknúť do zákulisia produkcie sladkastého vína. Dozvedia sa napríklad, že nebyť anglických milovníkov tohto karmínového nápoja, možno dnes svet nepozná ani Portské.

Víno dalo mestu Porto slávu, ale aj bohatstvo. Po niekoľkých pohároch sladkého moku sa síce strmými ulicami mesta bude túlať ťažšie, ale prechádzka stojí za to. Hneď za nábrežnou štvrťou Ribeira sa na pozemku niekdajšieho františkánskeho kláštora vyníma burza mesta Porto, Palacio da bolsa. V nej sa dlho dohadovali obchody o najdôležitejší vývozný artikel mesta, víno.

Dnes je stále sídlom Portskej obchodnej spoločnosti, využíva sa najmä na reprezentatívne účely a jej bohatý interiér milo poteší. Väčšie prekvapenie však čaká na návštevníka neďalekého Kostola sv. Františka. Len čo otvorí dvere, ocitne sa, akoby práve našiel poklad, steny vyložené zlatom, strieborné relikvie, drahé kamene. Je až neuveriteľné, koľko bohatstva dokázali portugalské lode priniesť zo svojich juhoamerických kolónií.

 

Ako v každom meste, a predsa inak

Každé mesto má svoju vyhliadku a ani Porto nie je výnimka. Jeden z najkrajších pohľadov na mesto ponúka veža kostola dos Clérigos. Treba síce zdolať 240 schodov, ale odmena v podobe výhľadu z najvyššej terasy za taký výkon stojí.

Každé poriadne mesto má aj poriadnu vlakovú stanicu, má ju aj Porto. A ešte akú, správne portugalskú. Vstupná hala stanice Sao Bento, kúsok od katedrály mesta, je plná maľovaných azulejos. Typických portugalských kachličiek s motívmi z histórie vlakovej dopravy, ale aj z dejín mesta.  Každý správny milovník zaujímavostí by sa tam mal zastaviť a obísť by nemal ani atypickú koncertnú halu Casa de Música či kníhkupectvo Librería Llelo & Irmao. Ak videl film Harry Potter, odhalí tak ďalšie tajomstvo čarovného mesta na severe Portugalska.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa