Varšava

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Varšava, Poľsko



 

Oficiálny názov: Varšava, Warszawa, Warsaw

Najväčšie a hlavné mesto Poľska s počtom obyvateľov 1,7 milióna je ekonomické, kultúrne a politické centrum štátu. Varšava patrí k najzelenším mestám Európy s riekou Vistulou pretekajúcou cez centrum mesta, ktoré je len 50 rokov staré a je súčasťou svetového dedičstva UNESCO od roku 1980.  Pulzujúce  mesto s nezabudnuteľnou históriou.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie vo Varšave.

 

DOPRAVA

Systém verejnej dopravy v meste (ZTM) zahŕňa autobusy, električky a metro linky. Informácie o doprave nájdete na stránke http://www.ztm.waw.pl.

Cestovné lístky: Vo vlaku, v autobuse a v električke sú automaty, kde sa musí označiť lístok, pokiaľ tak pasažier nespravil na stanici. Je tu aj možnosť zakúpiť si lístok u vodiča, ak si ho pasažier nezohnal pred nástupom. No je tu určitý risk, vodič nemusí mať lístky v konkrétnej situácii na predaj. Stanice metra majú automaty pri vstupných bránach alebo pri výťahoch. Predaj je možný cez internet, v informačných centrách pasažierov, v automatoch, cez mobil, na poštách, v trafikách a na ostatných predajných miestach dopravnej spoločnosti. Viac informácií na http://www.ztm.waw.pl. ZTM linky sú rozdelené do dvoch tarifných zón:1 a 2. Prvá je v rámci mesta a druhá je mimo hraníc Varšavy.  Pasažieri môžu cestovať po zóne 1 pri všetkých typoch ZTM lístkov. Pri zóne 2 je platný lístok zakúpený pre zónu 1 aj 2. Hranica zón je značená hraničnými zastávkami. Krátkodobé a časovo obmedzené lístky sú papierové s magnetickým pásom a mesačné či trojmesačné sú kódované cez mestskú kartu (city card).

Cena lístkov: Časový 20-minútový lístok (červený) oprávňuje cestujúceho na neobmedzený počet ciest v časovom limite po zóne 1, 2 a cena je 3,40 PLN. Jednorazový lístok na 90 minút (tmavozelený) v zóne 1, 2 stojí 7 PLN. Jednorazový prestupný lístok (svetlozelený) znamená neobmedzený počet ciest v rámci 75 minút v zóne 1, resp. jednu cestu na konečnú stanicu. Jeho cena je 4,40 PLN. Jednodňový lístok platí počas 24 hodín na neobmedzený počet ciest v zóne 1 (svetlomodrý) za cenu 15 PLN a v zóne 1 a 2 (tmavomodrý) za 26 PLN. Existuje aj víkendový lístok po oboch zónach (fialový) za 24 PLN. Pravidelným cestujúcim sa oplatí mesačný či trojmesačný lístok, ktorý sa dá kúpiť na kartu (city card). Vystavenie prvej mestskej karty je zadarmo, a potom je poplatok 14 PLN. Údaje na kartu sa dajú vyplniť cez internet, no potom musí byť karta vyzdvihnutá osobne v centrách pre pasažierov aj s dokladom totožnosti. Na karte je povinná fotografia a celé meno, a tak ju cestujúci môže používať aj ako kartu totožnosti pri používaní mestskej  hromadnej dopravy.  Na kartu sa dá kúpiť aj kredit, potrebný pri parkovaní auta. Kartu treba pred nástupom do prostriedku označiť na automate.

 

Druhy dopravy

Električky - Sú číslované od 1 – 79, čísla 40 – 49 premávajú len počas dopravnej špičky.

Autobusy - Štandardné autobusové linky sú očíslované od 100 – 399. 400 – 599 sú rýchle spoje s menším počtom zastávok, 400 – 499 jazdia vo vybraných časoch počas dňa či týždňa. Spoje s označením  E a číslom poskytujú rýchle spojenie centra mesta s odľahlejšími časťami. Spoje 700 - 899 premávajú mimo zóny, tieto zastávky sú označené ako hraničné. Nočné spoje sú značené N + číslo. Autobus s číslom 180 premáva od Starého mesta po Wilanów, kde sa nachádza palác. Celá trasa vedie cez zaujímavé miesta s významnými pamiatkami a trvá 60 - 70 minút. Nočné autobusové spoje premávajú od 23.15 – 4.30 hod.

Metro - Dve línie metra spájajú časti Bielany, Ursynów, Wola a Praga-Południe s centrom s možnosťou prestupu na stanici Świętokrzyska. Metro premáva od 5.00 do 1.00 hod každé 3 - 4 minúty. V piatky a soboty je to do 3.00 hod, a to každých 15 minút.  V prípade prerušenia prevádzky sú k dispozícii náhradné autobusy alebo električky s označením Z. Viac informácií na www.metro.waw.pl. 

Bicykel - Požičať si bicykel je možné na 200 miestach Varšavy. Prvých 20 minút jazdy je zadarmo, potom platí turista 1 PLN na ďalších 40 minút, ďalšia hodina stojí 3 PLN, tretia 5 PLN a ďalšia 7 PLN. Bicykle sa môžu prenajať na maximálne 12 hodín, v opačnom prípade je pokuta 200 PLN. Možnosť požičania bicykla v meste je od 1. marca do 30. novembra. Väčšina bicyklových staníc sa nachádza v centre mesta, no veľké množstvo je v blízkosti metro staníc. Presný zoznam nájdete na https://www.veturilo.waw.pl/en/. So systémom požičania Veturilo môžete vrátiť bicykel na hociktorú zo staníc. Registrácia môže byť uskutočnená cez internet alebo priamo na stanici s bicyklami.

Vlak - Vlaky SKM (Szybka Kolej Miejska) sú označené písmenom S a číslom a premávajú cez dve zóny. Denné vlaky premávajú od 5.00 do 23.00 hod. Nočné linky jazdia vo zvyšných hodinách. Hlavné vlakové linky spájajú odľahlejšie časti mesta s centrom a jazdia každých 30 až 60 minút. Linky N01 – N09 nejazdia cez centrum mesta. Vlakové spoje N50 – N59 premávajú vo vybraných dňoch v týždni. Vlakové lístky možno kúpiť v predajných automatoch, na poštách, autorizovaných miestach predaja a v informačných centrách na staniciach.

Taxi - Taxi by okrem nápisu malo mať licenčné číslo, registračné číslo vpredu na skle, a taktiež meno s fotografiou taxikára. Taxameter ukazujúci tarifu s aktuálnou cenou musí byť samozrejmosťou. Odporúča sa zavolať taxi telefonicky. Základná sadzba v centre mesta je 3 PLN/km, ceny sa potom líšia podľa časti mesta, času dňa, sviatkov či víkendov.

Auto - Celé centrum mesta je platená parkovacia zóna, a to platí od pondelka do piatka od 8.00 do 18.00 hod. V soboty, nedele a sviatky je parkovanie bez poplatku. Cena za prvú hodinu je 3 PLN, druhá stojí 3,60 PLN, tretia 4,20 PLN. Vodiči môžu využiť aj strážené parkoviská. V meste je niekoľko spoločností, ktoré prenajímajú autá rôzneho typu.

Letisko - Varšavské letisko Chopin (Lotnisko Chopina) je vzdialené od Varšavy 8 km. S mestom ho spája niekoľko liniek mestskej dopravy (ZTM), ale aj vlak.

 

UBYTOVANIE

Mesto disponuje ubytovaním vo všetkých cenových kategóriách a pre rôznu príležitosť – od luxusných apartmánov až k mládežníckym hostelom. Ubytovacia kapacita v meste je približne 30 000 postelí vo viac ako 200 zariadeniach. Turista má možnosť si vybrať hotel, hostel, byt, dom, internát počas letných mesiacov či kemp. Viac informácií na http://warsawtour.pl/en/noclegi.html.

Rezervujte si ubytovanie vo Varšave online.

 

JEDLO

Každý víkend pri dobrom počasí sa stretnú stovky ľudí a zamieria do Zoliborz na ,,raňajkové trhy“. Stánky s predajom a občerstvením ponúkajú dobroty pre každého. Poľská kuchyňa je obľúbená pre rozmanitosť a množstvo zaujímavých múčnikov a chutných polievok. Medzi typické a obľúbené poľské jedlá patria: zygmuntówka – šišky naplnené  želatínou, pierogi (ako naše pirohy) sú plnené kapsičky napríklad kapustou, hubami, mäsom, zemiakmi či syrom. Obľúbené sú aj polievky, napríklad žurek pozostáva z kúskov klobásky, zemiakov, vajca a servíruje sa v chlebe, baršč má hlavnú ingredienciu cviklu a pridáva sa zelenina, fazuľa a zemiaky. Bigos – ide o hlavné jedlo, ktoré je robené z kapusty, kyslej kapusty, mäsa s pridaním klobásy či šunky. V závislosti od regiónu sa dochucuje zeleninou alebo aj vínom. Golabki - ide o pokrm z bravčového alebo hovädzieho mletého mäsa, ktorý sa balí do kapustných listov spolu s ryžou. K tradičným múčnikom patrí kisiel – sladký hustý ovocný dezert. Faworki (anjelikove krídla) – poľská pochúťka urobená zo sladkého chrumkavého koláča a vytvarovaná do tvaru mašle. Sekacz (stromový koláč) – koláč z piškótového cesta, ktorý sa pečie nad ohňom na otáčajúcej sa tyči. Krowki – sú typické mäkké karamelové cukríky. Spomedzi nápojov sa teší obľube kompot pripravovaný z ovocia čerstvého alebo sušeného s pridaním cukru a klinčekov. Nalewki je likér vyrábaný z ovocia, korenín, kvetín a bylín.  Z alkoholických nápojov sa konzumuje wódka, ktorá pochádza z Poľska, Ruska a Ukrajiny. Miod pitny je zase alkoholický nápoj z medu (ako naša medovina). Viac o poľskej kuchyni a gastronomických podnikoch vo Varšave na http://warsawfoodie.pl/en/.

Hoci hlavná kuchyňa v gastronomických zariadeniach je vo Varšave poľská, turista tu nájde mnoho medzinárodných reštaurácií, ktoré vyhovejú všetkých chutiam návštevníkov. Okrem reštaurácií sa v meste nachádzajú aj rôzne čajovne, zaujímavé kaviarne, ako aj typické zmrzlinárne či kníhkupectvá s predajom kávovín a cukroviniek. To najlepšie z poľskej kuchyne ponúka práve Varšava. Alchemist gastropub je výnimočné, štýlové a moderné gastronomické zariadenie jedinečné svojho druhu v meste. Opium lounge je zaujímavá reštaurácia dekorovaná vo východnom štýle s kamasútra obrázkami na stenách a prevládajúcou červenou farbou. Klub Nine je barom aj reštauráciou zariadeným vo veľkom luxuse. Interiér pozostáva zo stien, ktoré sú osvietené  video projekciou. Na sklenenom vyvýšenom mieste sa nachádza VIP miestnosť a tiež tu je ešte jedna súkromná miestnosť na vychutnanie si jedla bez vyrušovania.

 

ZÁBAVA

Varšavský nočný život patrí k európskej špičke vďaka rozmanitosti barov, klubov a štýlovosti a jedinečnosti každého z nich. Rozmach nočných barov a klubov vo Varšave za posledné roky znamená, že nie ste nikdy ďaleko od osviežujúceho piva či slušného nočného podniku (kluby, jazzové bary, krčmy, biliardové bary či tie s bowlingom). Fascinujúce nočné kluby je možné nájsť v okolí Pl. Pilsudskiego a Pl. Teatralny, no pravidlá pri vstupe do klubov v tejto oblasti sú prísne. Mnohí miestni uprednostňujú časť Stara Praga a Saska Kepa.  Otváracie hodiny v mnohých kluboch závisia od počtu ľudí v klube. Medzi obľúbené, na ktoré len tak ľahko hosť nezabudne, patria: The View Warsa - tento podnik sa nachádza na streche budovy a je to zariadené v super luxusnom štýle na ulici Twarda 18 v centre mesta, Szpilka je legendárny bar s množstvom koktejlov a jednohubiek v modernom štýle, Platinium bar je štýlový klub a reštaurácia v jednom - krištáľové lampy, neobyčajné osvetlenie a celkový dizajn robia tento bar jedným z najlepších v meste. Panoráma bar je lokalizovaný na 40. poschodí päťhviezdičkového hotela Marriott a jedná sa o najvyšší hotelový bar v Európe.

 

NÁKUPY

Vo Varšave si môžete vybrať z viac ako 20 nákupných centier, z ktorých väčšina je aj miestom zábavy. Tri z najväčších nákupných centier - Arkadia, Galeria Mokotów a Złote Tarasy sa nachádzajú v blízkosti centra. Galéria Mokotów je jedno z najväčších a najexkluzívnejších nákupných centier s viac ako 200 obchodmi, 30 reštauráciami a kaviarňami a kinom so 14 sálami. Arkadia je najväčšie nákupné stredisko vo Varšave aj v Poľsku. Obľúbené miesto nielen pre nakupovanie, ale aj zábavu a oddych. Módny dom Vitkac je najluxusnejší módny dom v Poľsku, kde sídlia najluxusnejšie značky ako Gucci, Yves Saint Laurent, Lanvin. V blízkosti varšavských turistických atrakcií sú tiež Warszawa Wileńska a Blue City. Dom Mody Klif ponúka exkluzívne značky s viac ako 100 butikmi, ktoré sa môžu pochváliť oblečením od medzinárodných návrhárov a desiatkami reštaurácií a kaviarní. Varšavské nákupné centrá sú otvorené sedem dní v týždni.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Varšava môže konkurovať hociktorému hlavnému mestu, čo sa týka udalostí. Výstava či festival – vždy sa tu niečo deje. Niektoré z udalostí sú svetovo známe, ide napríklad o Varšavský filmový festival či Medzinárodnú klavírnu súťaž Chopina.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Vo Varšave sa nachádza veľké množstvo historických pamiatok ako sú zámky, paláce, kostoly, parlament a mnoho ďalších. Medzi vybrané top atrakcie mesta patria:

Staré mesto - Uličky, námestia a útulné kaviarne – zo všetkého cítiť históriu. V lete sa menia námestia na javiská hudobných či divadelných vystúpení a konajú sa tu aj rôzne výstavy obrazov.

Kráľovské rezidencie sú spojené s významnými poľskými vládcami a historickými udalosťami. Nájdete tu impozantné stavby plné umeleckých diel, no taktiež romantické záhrady a parky. Turistu tu čaká nielen prehliadka pamiatok, ale aj relax v prírode a množstvo umeleckých podujatí. Ku kráľovským rezidenciám patrí:

Kráľovský palác - bývalé sídlo princa Mazovie postavené v 15. storočí. Palác slúžil ako sídlo kráľa a vlády od premiestnenia hlavného mesta Krakova do Varšavy. Počas druhej svetovej vojny bol úplne zničený. Nachádzajú sa tu dva originálne obrazy od Rembrandta, ako aj práce od Bernarda Bellotta.

Múzeum Łazienki Królewskie - palácový záhradný  komplex, ktorý je najkrajšou plánovanou oblasťou vo Varšave a jednou z najkrajších v Európe, rovnako ohromuje architektúrou i zeleňou. Park  vznikol z divo rastúceho lesa a zvieratá majú zachované prírodné podmienky. Palác na ostrove – perla poľskej architektúry a jeden zo symbolov Varšavy, je najdôležitejšou budovou v záhrade. Biely dom je situovaný na kráľovskej promenáde, bol postavený v roku 1774 a navrhnutý Dominikom Merlinim. Interiér bol zdobený dvoma maliarmi – Janom Bogumim Plerschom a Janom Ścisłom.

Palác Myślewicki  je pomenovaný po dedine Myślewice, ktorá bola kedysi situovaná blízko paláca. V roku 1774 už steny palácu existovali, no dátum začiatku výstavy nie je známy.

Múzeum paláca Kráľa Jána III. Sobieskiego vo Wilanowie je jedna z najvzácnejších pamiatok poľského baroka postavená pre kráľa Jána III Sobieskiego na konci 17. storočia. Pamiatka predstavuje neobyčajnú kombináciu tradičného poľského nádvoria s talianskou vidieckou vilou a francúzskeho zámku. Vstupné pre dospelého je 20 PLN, pre mládež je 15 PLN.

Medzi ďalšie kráľovské budovy patrí: Podchorążówka, Amfitiáter a množstvo pavilónov v parku.

Palác kultúry a vedy bol dokončený v roku 1955 ako dar od sovietskych ľudí. Budova je stelesnením socialistickej realistickej  architektúry. Je stále najvyššou budovou v Poľsku a plní úlohu kultúrneho centra, kde sa konajú divadelné predstavenia, múzejné výstavy a tiež filmové predstavenia a koncerty.  Najvyššia vyhliadková plošina vo Varšave na 30. poschodí ponúka vynikajúci panoramatický výhľad na mesto.

Múzeum varšavského povstania bolo otvorené v roku 2004 pri príležitosti 60. výročia vypuknutia Varšavského povstania. Múzeum vzdáva hold všetkým, ktorí bojovali a zomreli za nezávislosť svojej krajiny. Nachádza sa v bývalej elektrárni a toto moderné múzeum sprevádza návštevníkov prostredníctvom interaktívnych displejov, videozáznamov a fotografií.

Polin múzeum histórie a poľských Židov vystavuje všetko o 1000-ročnej histórii Poliakov a Židov a očaruje svojou mimoriadnou symbolickou architektúrou, ako aj samotnou výstavou, ktorá zahŕňa bohato zdobenú repliku klenby synagógy zo 17. storočia. Múzeum sa nachádza v centre bývalej židovskej štvrte a miesta najintenzívnejších bitiek povstania v roku 1943.

Národné múzeum – nachádza sa tu významná zbierka umeleckých diel, ktorá sa tiahne od starožitností v jedinečnej galérii Faras až po prelomové súčasné umelecké diela v galérii umenia 20. a 21. storočia. Nachádza sa v nádhernej modernistickej budove.

Vedecké centrum Copernicus - kráľovstvo experimentov pre tých, čo sa zaujímajú o svet. Tu sa každý môže ponoriť do tajomstiev prírody, vykonávať vlastné experimenty a predovšetkým sa pri tom aj zabaviť.

Národný štadión PGE bol postavený pre majstrovstvá Európy vo futbale UEFA EURO 2012 namiesto bývalého Štadióna 10. výročia z roku 1995. Nachádza sa v blízkosti Starého mesta a centra. Je dobre viditeľný z mnohých miest vo Varšave, no obzvlášť je atraktívny zo strany námestia Zamkowy. Prechádzka na štadión z Paláca kultúry a vedy trvá menej ako 30 minút.

Rieka Visla so svojimi prírodnými brehmi vytvára vo Varšave neformálny "okres" zábavy a rekreácie. Zahŕňa skutočné piesočné pláže, úsek prírodného lesa so vzácnymi druhmi vtákov, promenády a početné bary a kluby. Multimediálny fontánový park, ktorý sa nachádza v blízkosti, očaruje turistov magickými farbami a neskutočnými tvarmi. Dve fontány sú osvetlené a ,,tancujú“ podľa hudby (Lady Gaga, Chopin....) každý piatok a sobotu od mája do septembra o 21.30 hod. Počas týždňa sú fontány v prevádzke, no bez zvukového a svetelného sprievodu.

Fryderyk Chopin – objekty a miesta - Chopin je bez pochýb najznámejším obyvateľom Varšavy. Strávil 20 rokov svojho života v meste, kde študoval hudbu a vystupoval na svojich prvých koncertoch. Po Varšave sa nachádzajú budovy, kde býval alebo ich navštívil. Je tu množstvo miest zasvätených jeho talentu a Varšava sa môže pochváliť najväčšou zbierkou pripomínajúcou si Chopina.

Varšavské ZOO - táto zoologická záhrada bola založená v roku 1928 v severnej časti parku Praski a mala pôvodne 500 zvierat. Počas druhej svetovej vojny bola kompletne zničená a znova ju otvorili v roku 1948. Dnes je domovom 500 druhov zvierat v celkovom počte 12 000. Súčasťou ZOO je niekoľko reštaurácií, obchody so suvenírmi, ihriská a Baśniowe ZOO, kde môžu deti pohladkať a nakŕmiť zvieratká.  Cena pre dospelého od júna do augusta je 26 PLN, pre deti mládež 16 PLN.  ZOO je otvorená od 9.00 hod do zotmenia.

 

PASY

Varšavský pass je karta plná výhod, ktorá vám ušetrí čas a peniaze pri prehliadke mesta. S pasom má držiteľ nasledujúce výhody – zadarmo vstup do 15 hlavných atrakcií mesta, prehliadku na Hop-on-Hop-Off autobuse alebo koncert na klavíri, knižného sprievodcu a množstvo zliav na ostatné atrakcie, ubytovanie, reštaurácie a podujatia. Pas sa aktivuje pri návšteve prvej pamiatky, je možné navštíviť každú pamiatku iba raz.

Cena 24-hodinového passu je 119 PLN, 48-hodinový stojí 159 PLN a 72-hodinový 189 PLN, to sú platné ceny pre dospelého od 16 rokov, deti od 7 – 16 rokov majú zľavu. Ak si turista vyberie možnosť s dopravou, tak môže neobmedzene cestovať po meste na mestskej hromadnej doprave a tu stojí 24-hodinový pass 129 PLN, 48-hodinový 179 PLN, 72-hodinový 219 PLN. Kartu je možné si kúpiť cez internet, na letisku alebo na vybraných atrakciách. Viac informácií na http://www.warsawpass.com.

 

APLIKÁCIE

Warsaw, Pocket Guide Audio – prehliadky mesta po najlepších miestach za pomoci hlasového sprievodcu, offline mapa

Warsaw Travel Guide – sprievodca mestom, atrakcie, reštaurácie, aj offline režim

Warsaw Tour – prehliadka toho najlepšieho z mesta, mapa – rozbaľovací zoznam atrakcií, reštaurácií a iné

Warsaw Map and Walks – pešia prehliadka  najznámejších atrakcií až po skryté krásy mesta

Warsaw Nightlife – miesto, otváracia doba, trasa a recenzie o kluboch, baroch, krčmách či obchodoch s nápojmi

 

INTERNET

http://warsawtour.pl/en/about-warsaw.html

http://www.um.warszawa.pl/en/articles/warsaw-tourism

http://www.warsawinsider.pl/

https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw

http://www.warsawvoice.pl/WVpage/pages/index.php

http://wikitravel.org/en/Warsaw

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky vo Varšave

ul. Litewska 6, 00-581, Warszawa, Poľsko

 

BEZ ZÁRUKY

Varšavský park Lazienki je jedným z najväčších palácových a parkových celkov v Európe a od mája do októbra hostí bezplatné nedeľné  koncerty.

Najstarší dôkaz o produkcii syra bol nájdený v blízkosti Varšavy, kde sa zrejme vyrábal pred 7500 – 8000 rokmi.

Varšava je najviac preťažené mesto v Európe - Poliaci strávia v priemere 106 hodín ročne v premávke, čo treba mať na pamäti predtým, než vyrazíte na cesty v hodinách dopravnej špičky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa