Londýn

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

London, Veľká Británia



 

Oficiálny názov Londýn, London

Hlavné mesto Veľkej Británie a Anglicka, najväčšie v západnej Európe. Leží na rieke Temži v juhovýchodnom Anglicku. Oficiálne tu žije 7,5 milióna ľudí, skutočnému počtu zodpovedá asi  14 miliónov, čo je počet obyvateľov celej aglomerácie. Londýn je kozmopolitným mixom tretieho a prvého sveta. Mesto rovnako ohromujúce ako odpudzujúce. Extrémy ako anglická kráľovná a Pete Doherty, Tate Modern a Olympijské hry v 2012  sa priťahujú a držia mesto pokope. Po teroristických incidentoch v Londýne a Glasgowe platí vysoký stupeň bezpečnostnej ochrany. Odporúča sa kontrolovať  miestne médiá a rátať s meškaním leteckých spojov. 

 

DOPRAVA

Londýn má jednu z najväčších mestských dopravných sietí na svete s integrovanými autobusovými, riečnymi a cestnými systémami, ktoré spájajú 32 štvrtí mesta.

Oyster karta a Travelcard je najlacnejším spôsobom nákupu jednosmerného lístka na autobus metro, vlak, električkou či loď po rieke.  Dobýjať kredit na kartu je možné vo viac ako 4000 obchodoch, na vybraných staniciach, na letiskách ako aj v turistických centrách. Oyster karta je o 50% lacnejšia ako papierová karta Travelcard ( neobmedzené cestovanie v rámci dňa s výnimkou plavby loďou ) alebo jednosmerný lístok platený v hotovosti.

Autobusy / električky

Typické londýnske poschodové červené autobusy – (double – decker bus) sú pomerne rýchlym, pohodlným a lacným spôsobom premiestňovania sa po meste s možnosťou prehliadky pamätihodností počas cesty. Sieť autobusovej linky pokrýva  celý Londýn s 24 hodinovou službou.

Lístok na jednu jazdu stojí 1,50 GBP a pasažier môže platiť s kartou Oyster, Travelcard alebo bezkontaktnou platobnou kartou. Ak použijete kartu pri nástupe do autobusu, tak máte zadarmo v rámci hodiny prestup na druhý autobus či električku, no musíte použiť tu istú kartu. Pri používaní stále rovnakej bezkontaktnej platobnej karty alebo rovnakého lístka v autobusoch a električkách zaplatíte počas dňa pri presunoch maximálne 4,50 GBP. Ak ste turista, mali by ste kontaktovať svoju banku pred odchodom – niektoré banky môžu strhnúť z účtu poplatok pri transakciách v zahraničí.

Autobusový a električkový Pass

Pass zahŕňa neobmedzené cestovanie autobusmi a električkami počas dňa až do rannej hodiny 4.29 nasledujúceho dňa za 5 GBP, týždenný Pass stojí 21,20 GBP, mesačník je 81,50 GBP a ročný Pass stojí 848 GBP. Deti do 11 rokov cestujú zadarmo autobusmi aj električkami.

Vyhliadkové autobusy (Hop on Hop off busses)

Autobusy poskytujú jedinečnú príležitosť ako oceniť architektonickú nádheru slávnych londýnskych ulíc a pamiatok. Môžete vystúpiť a nastúpiť koľko krát chcete v rámci  60 zastávok po celom meste. Lístok zahŕňa aj plavbu loďou po Temži. Môžete počúvať sprievodcu alebo audio výklad v jednom z nasledujúcich jazykov – anglicky, francúzsky, nemecky, španielsky, taliansky, japonsky, portugalsky a rusky. Taktiež tu máte možnosť wi-fi pripojenia.

Metro

Skvelý spôsob, ako cestovať do centra a z centra Londýna, je práve londýnske metro, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou pobytu väčšiny ľudí v hlavnom meste. Metro pozostáva z 12 liniek spolu s DLR (Docklands Light Railway) a prepojenou lokálnou železničnou sieťou. Metro zvyčajne jazdí medzi 5 hodinou rannou až do polnoci od pondelka do soboty a so zníženými prevádzkovými hodinami v nedeľu. Celá sieť metra je rozdelená do deviatich zón, pričom zóna 1 je centrum mesta a zóny 6-9 sú na okraji Londýna.

Cena jednosmerného lístka pre dospelého metrom v zóne jedna je 4,90 GBP, pritom rovnaká cesta stojí 2,40 GBP pre držiteľov Oyster karty alebo bezkontaktnej platobnej karty. Na staniciach metra, v stánkoch, obchodoch, turistických centrách či pomocou aplikácie sa môžete dostať k mape metra zadarmo. Ak môžete, tak sa vyhnite cestovaniu medzi 7-9 hodinou rannou a 5.30 – 7 hodinou večernou, kedy je metro plné ľudí.

Taxi

Zážitkom v hlavnom meste je aj určite jazda na typickom čiernom londýnskom taxíku. Londýnske oficiálne taxíky si môžete zastaviť priamo na ulici alebo na vyznačených miestach vrátane hlavných metro alebo autobusových staníc. Taxi si môžete objednať aj telefonicky. Ak je na vozidle rozsvietený žltý nápis taxi, tak je voľný. Čierne vozidlá sú zo zákona povinné vziať pasažiera na vzdialenosť do 20 kilometrov alebo na jednu hodinu jazdy. Cestovné je merané, no minimálny poplatok je vo výške 2,60 GBP. Špeciálne príplatky sú na Štedrý deň a na Silvestra. Taxíky prijímajú platbu platobnou kartou bez poplatku. Taxíky sú prispôsobené aj pre vozičkárov či kočíky a psy môžu byť prevážané tiež, a to bez poplatku.

Súkromný prenájom áut zahŕňa širokú škálu služieb, ktoré ponúka minicab či limuzína. Tieto autá si musíte zarezervovať vopred telefonicky, mailom alebo priamo na mieste sídla. Jazda nie je meraná, a tak si môžete dopredu zistiť, koľko bude stáť daný výlet. Nerezervovaný minicab je zväčša nelicencovaný podvodník, a tak sa vyhnite taxikárom, ktorí prehovárajú pasažierov na jazdu. Len čierne taxíky môžete zastaviť na ulici, minicab musí byť rezervovaný vopred.

Železničná doprava

Londýnska nadzemná železničná doprava križuje celé mesto a presahuje aj do siete metra. Väčšina miestnych vlakov je efektívne prepojená s metrom a akceptuje sa tu Oyster karta, Travelcard a bezkontaktná platobná karta. Cena lístka závisí od času, v akom cestujete a akú líniu použijete. Vlakové lístky na cestu v Londýne si môžete zakúpiť cez internet na stránke thetrainline.com. Nemôžete použiť Oyster kartu, Travelcard či bezkontaktovú platobnú kartu pri vlakových spoločnostiach Heathrow Express, Gatwick Express a Stansted Express. Je možné si zakúpiť železničnú kartu, kedy môžete ušetriť až tretinu z ceny. Špeciálne karty pre mládež od 16-25 rokov, pre rodiny, pre seniorov,  pre invalidov a pri špeciálnych časoch mimo dopravnú špičku. Hlavný železničný operátori spájajú centrum Londýna so zvyškom mesta až za mesto. Medzi hlavné spoločnosti patrí: SouthEastern Railway, Southern Railway, londýnske metro ( London Overground) Greater Anglia, South West vlay, Chiltern Railways a London Midland.

Riečny autobusový servis

Riečny autobusový servis z brehov rieky Temži je skvelou možnosťou ako uvidieť Londýn. Taktiež si môžete zakúpiť lístok na mestské vyhliadkové plavby z prístavu pri Tower of London.

Požičanie bicykla

Pomerne rýchlym, lacným a zaujímavým spôsobom ako si prezrieť a vychutnať mesto je na bicykli.  11 000 bicyklov v 750 staniciach je prístupných 24/7 počas celého roku. Za vybratie bicykla zaplatíte 2 GBP, prvých 30 minút každej jazdy je zadarmo. Dlhšie jazdy stoja ďalšie 2 libre každých ďalších 30 minút. Oplatí sa teda bicyklovať do 30 minút, vrátiť bicykel a začať ďalšiu jazdu, a tak zaplatíte len dve libre počas 24 hodín. Na každom bicykli stačí nasledovať inštrukcie, ktoré sa zobrazia na obrazovke po priložení bankovej karty. Ak nevrátite bicykel, alebo ho vrátite neskoro či poškodený, tak zaplatíte pokutu do 300 GBP. Oficiálna Santander Cycles aplikácia je prístupná pre iPhony a Android, ktorá odosiela kódy na uvoľnenie bicykla do vášho mobilného telefónu, a tak urýchľuje celý proces požičania bicykla.

Mapy Londýna

Mapy zadarmo si môžete stiahnuť na domovskej stránke mesta, a tak si naplánujete svoj výlet ešte pred príchodom do Londýna. Cyklistické mapy, autobusové, mapy metra, vlakov, mapa pre pešiakov či mapy letísk. Londýn disponuje piatymi hlavnými letiskami – London City, London Gatwick, London Heathrow, London Luton a London Stansted. Potrebné informácie o spojoch či mapy zadarmo získate na stránke mesta alebo v turistických informačných strediskách.

 

UBYTOVANIE

V Londýne nájdete rôzne typy ubytovania  od lacného po luxusné päťhviezdičkové hotely. Príjemné rodinné hotely, tradičné anglické ubytovanie, boutique hotely, veľké hotelové reťazce či špecializované ubytovanie – každý si tu nájde, čo potrebuje.

Rodinné hotely disponujú bazénmi, postieľkami pre deti, animáciami pre deti, požičaní detských bicyklov či ponúkajú koláčiky na izbách. Vyberte si hotel blízko parkov či atrakcií pre deti.

Ak chcete ušetriť peniaze, tak sa ubytujte v bed and breakfast (B&B). Ak sa túlate po Londýne celý deň, tak pohodlná posteľ a domáce raňajky sú to pravé čo potrebujete. Rodina vlastniaca tento druh ubytovania vám poradí tipy a triky v okolí.

Penzióny alebo B&B nájdete aj v centrálnom Londýne ako Victoria, Kensington a Covent Garden.

Londýn ponúka aj lacné izby v nízkonákladových hoteloch alebo ubytovanie na súkromí - od luxusných bytov až po lacnejšie, ubytovanie na súkromí s vlastnou kuchyňou je vhodná voľba hlavne pre skupiny, nakoľko byt môže ubytovať viac ľudí v nižšej cene v porovnaní s rezervovaním viacerých hotelových izieb.

Mesto ponúka aj lacné ubytovanie v rôznych turistických ubytovniach, hosteloch či internátoch počas školských prázdnin.

Rezervujte si ubytovanie v Londýne online.

 

REŠTAURÁCIE

Londýnske City (City of London) je úžasné miesto, kde sa môžete najesť vo veľkom štýle. Šéfkuchár Gordon Ramsay a jeho Bread Street Kitchen, Barbecoa Jamieho Olivera či Marco Pierre White ´s Steak and Alehouse je len zopár reštaurácii špičkových svetoznámych kuchárov, ktoré  sa tu nachádzajú. Ochutnajte odlišné chute s indickým jedlom v Mint Leaf Lounge, dajte si New Yorkom inšpirovaný obed v Strip Bar and Steak alebo si užite chute korzickej a provensálskej kuchyne vo francúzskej reštaurácii Cigalon. Ak chcete k dobrému jedlu pridať aj krásny výhľad na mesto, tak si to namierte do Coq D'Argent alebo do najvyššej reštaurácie Anglicka Duck & Waffle. Prvotriedny steak si vychutnáte v Hawksmoor Guildhall alebo si pochutnajte na obede v Michelin reštaurácii Club Gascon.

Prepitné býva rozdielne, niekde je zahrnuté v cene obsluhy. Ak nie je poplatok zahrnutý v konečnej cene, je pravidlom nechať drobné pre obsluhu. Výška sprepitného sa pohybuje okolo 10 až 15 percent.  

 

ZÁBAVA

Londýn je samozrejme drahší ako ostatné časti Británie, pinta piva v priemernom pube stojí okolo 3 GBP. Ceny alkoholu klesajú smerom od centra, neplatí to pre západný Londýn, kde sú ceny podobné. Luxusné bary a puby sú oveľa drahšie, niektoré sieťové puby ako Wetherspoons a Scream sú pomerne lacné, cenovo dostupné sú niektoré puby siete Sam Smith's.

Pravidlo o „turistických pasciach“  platí pre „tradičné anglické puby.“ Oplatí sa vyhnúť hlavne pubom okolo najväčších atrakcií.  Viac informácií o puboch a baroch.

Nočné kluby sú samostatnou londýnskou atrakciou, uspokoja aj najnáročnejších. Top nočné kluby Londýna sú Cargo, Corsica Studios, Egg London, Electric Brixton, Heaven, Koko, Ministry of Sound, Studio 338, Xoyo, Queen of Hoxton.

 

NÁKUPY

Londýn je jedna z najväčších svetových metropolí, dá sa tu kúpiť čokoľvek. S veľkými zľavami tu nerátajte, ceny sú vysoké, s určitým obmedzením sa výhodne nakúpiť dá. Londýnsky West End má niekoľko svetoznámych obchodných centier. Hlavnou londýnskou nákupnou ulicou je Oxford Street. Svetoznáme luxusné značky ako D&G, Versace, Cartier, Louis Vuitton & Jimmy Choo majú obchody na rohu Oxford a Bond Street. Camden Town je známe pre alternatívne značky oblečenia pre mladých a teenagerov. Soho – alternatívna hudba a oblečenie. Covent Garden – módne značky, podivné obchodíky a drahé oblečenie dizajnérov svetových mien. Neal Street je raj topánok, je tu aj Londýnske múzeum dopravy, s najlepším obchodom so suvenírmi v meste. Slávny Harrods je v  Knightsbridge. V Chelsea, na King's Road sú obchody s módou, detským tovarom. Najväčší sedemposchodový obchod s hračkami Hamleys je na Regent Street, elektronika na Tottenham Court Road, knihy a starožitnosti na Charing Cross Road.  Medzi najslávnejšie londýnske trhy patria Portobello, Brick Lane, Greenwich a Borough. Spitalfields trh oblečenia začínajúcich dizajnérov, hudby a iných trendy vecí. Na Leicester Square v stánkoch  "TKTS", dostať  lacné lístky na slávne londýnske muzikály.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Londýnsky nový rok začína ohromným ohňostrojom a pouličnou party na Trafalgar Square, pokračuje pochodom New Year's Day Parade. Deň pred popolcovou stredou sa v Covent Garden konajú preteky v prevracaní palaciniek, počas behu.

Začiatkom mája sa konajú o niečo serióznejšie preteky - Londýnsky maratón. V strede mája sa Londýn zafarbí do iných ako jarných farieb, koná sa finále FA Cupu (anglického pohára vo futbale). Jún sa začína sprievodom na počesť narodenín anglickej kráľovnej. O dva týždne nasleduje Wimbledon.

V júni sa koná aj najväčší európsky sprievod gayov a lesbičiek London Pride.  Ulice West Endu v septembri zapĺňa Notting Hill Carnival. V septembri počas víkendu Open House otvára dvere okolo päťsto inak nedostupných budov, na južnom brehu Temže sa koná Thames Festival.  Ohňostroje rozžiaria oblohu počas Noci Guya Fawkesa (5. november), nasleduje sprievod Lord Mayor's s plťami, hudbou a ohňostrojom. V decembri zasvieti Trafalgar Square svetlom Vianočného stromčeka.    

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Tradičnými londýnskymi atrakciami sú Westminsterský palác (jeho súčasťou je Big Ben a Parlament) – sídlo britského Parlamentu, pamiatka UNESCO, od roku 1066 miesto korunovácie anglických panovníkov.

Buckinghamský palác – oficiálne sídlo kráľovnej, najslávnejší kráľovský palác v Londýne, pre turistov otvorený len v lete.

Londýnsky Tower – 900 rokov stará, pôvodná kráľovská pevnosť na Temži, sú tu uskladnené korunovačné klenoty, chránené gardou Beefeaters a UNESCOm.

Tower Bridge – londýnska ikona postavená v 19. storočí, vo vežiach možno vidieť miestnosti s pôvodným zdvíhacím mechanizmom.

St. Paul's Cathedral – najväčšia stavba Sira Christophera Wrena, postavená po veľkom londýnskom požiari v roku 1666, pre dobrú akustiku je stavba prezývaná „šepkajúca galéria.“

Temple – oáza kľudu v ruchu veľkomesta, bývalý súd rádu templárskych rytierov, miestny románsky kostol je jednou z najstarších stavieb Londýna.

London Eye – kolosálne, 135 metrov vysoké, najväčšie vyhliadkové koleso na svete, jedna z najvyšších londýnskych stavieb. Otočenie kolesa trvá 30 minút, a každá z kapsúl vezme 25 pasažierov. Výhľad okolo 40 km do mesta.

Britské múzeum – čo začalo v 18. storočí ako kabinet kuriozít, a skončilo ako jedno z najväčších a najpopulárnejším múzeí. Medzi najznámejšie exponáty patrí najväčšia mimoegyptská múmia Rosetta Stone, a sochárske priečelia chrámu Parthenon z Aténskej Akropoly.

Cintorín Highgate – nič nemá lepšiu viktoriánsko-gotickú atmosféru. Katakomby v egyptskom štýle, anjeli s odrezanými časťami tiel potešia aj najtemnejšieho fanúšika Joy Division.

Národná galéria – jedna z najväčších a na zbierky najbohatších galérií. Obrazy sú zoradené podľa období, gotika je v krídle Sainsbury; renesancia v západnom krídle; Rubens, Rembrandt a Murillo v severnom, Gainsborough, Constable, Turner, Hogarth a impresionisti vo východnom krídle.

Old Operating Theatre Museum – staré divadlo, kde sa v 19.stor. konali operácie, operovalo sa bez antiseptík, a anestetík. Sprievodnou akciou je výstava starších chirurgických nástrojov, niekedy sa tu konajú aj demonštrácie stredovekej medicíny. Vo vedľajších priestoroch je výstava stredovekých liečiv prevažujú rastliny, dajú sa nájsť aj ľudské orgány.

Kráľovské observatórium – dá sa tu postaviť jednou nohou na východnú a druhou na západnú pologuľu, miesto preťaté nultým poludníkom, v noci je vyznačený laserom.

Tate Modern – špeciálne prestavaná budova elektrárne, najúspešnejšia galéria moderného umenia na svete.

Victoria & Albert Museum – obrovské múzeum dekoratívneho umenia, vzniklo v roku  1851. Obsahuje okolo 4 milióny exponátov, ktoré sú vystavené. Oplatí sa pozrieť do plánu výstavy a hľadať len vybrané veci.

Whitechapel Art Gallery – jedna z najzaujímavejších galérií súčasného umenia v Londýne, okrem výstav sa tu konajú aj zaujímavé debaty o filme a hudbe.

 

PASY

Londýnsky Pass je najväčší balíček pamätihodností Londýna, ktorý je špeciálne vytvorený pre turistov mesta. Držiteľovi Passu to dáva možnosť navštíviť čo najviac atrakcií v čom najkratšom čase za čo najnižšiu cenu a zároveň sa turista vyhýba stresu. S kúpou London Pass máte vstup do viac ako 60 atrakcií, môžete používať Hop on Hop off autobus, nečakať v rade pri vstupoch a dostanete zadarmo brožúrku o meste a jeho atrakciách. Pass si môžete zakúpiť aj online. Domovská stránka mesta ponúka rôzne akciové ponuky pri kúpe Passu. No základná cena Pass pre dospelého na deň je 59 GBP, pre dieťa je to 39 GBP, na dva dni je to 79 GBP, dieťa 59GBP. Je tu možnosť zakúpenia aj na tri či šesť dní. Na predaj je aj London Pass s možnosťou dopravy, tam sú ceny vyššie – pre dospelého na deň 72 GBP.  Držitelia Passu majú aj špeciálne zľavy v niektorých reštauráciách, hoteloch či obchodoch. Viac info na www.londonpass.com/.

 

INTERNET

www.visitlondon.com/

www.londontown.com/

www.londyn.sk/

http://en.wikipedia.org/wiki/London

https://upgradedpoints.com/ultimate-travel-guide-to-london

 

LETISKO

Londýnske letiská

 

APLIKÁCIE

Visit London App - Najlepšie atrakcie, veľkolepé múzeá, úžasné zážitky z nakupovania, svetoznáme pamiatky a pulzujúci nočný život – Londýn to má všetko a turista to môže mať všetko stále so sebou pri stiahnutí aplikácie mesta. Offline mapa pomôže turistovi zase sa orientovať pri spoznávaní hlavného mesta Anglicka.

Citymapper London App – doprava Londýna

Street Art London App - slávne pouličné umenie

Santander Cycles App – požičanie bicykla

Museum of London Streetmuseum App – historické zábery dnešného Londýna

Regent Street App – nakupovanie a udalosti na Regent Street

Riverside London App – pamiatky, reštaurácie, atrakcie popri Temži

Natural History Museum App – orientácia v múzeum

Vistit Stratford London App – udalosti, atrakcie......v Stratford

MBNA Thames Clippers App – jednoduchý spôsob kúpy lístkov riečneho servisu

Raise Tower Bridge App – panoramatické video z mosta

 

BEZ ZÁRUKY

Francúzsky maliar a extravagantný dizajnér Marcel Duchamp (1887-1968) by mal určite rád toto bizarné londýnske zariadenie: verejný záchod, ktorého steny sú vyrobené z jednostranne priehľadného skla, čo znamená že ľudia na ulici si robia svoje a vy tiež. Chodci tu vidia vlastný odraz (čo môže byť nepríjemné, keď si začnú naprávať vlasy a vy viete čo...).

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky

25 Kensington Palace Gardens, W8 4QY, Londýn

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa