Budapešť

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Budapest, Maďarsko



 

Oficiálny názov:  Budapest

Hlavné mesto Maďarska s dvoma miliónmi obyvateľov je komerčným a administratívnym centrom krajiny. S rozmanitou, často smutnou históriou, neuveriteľnou architektúrou a bohatým kultúrnym dedičstvom je prezývaná "stredoeurópskym Parížom." Jej identita je niekde medzi západným luxusom a ľudovou tradíciou. Mesto je rozkročené v jemnej zákrute Dunaja, má široké bulváry, zarastené zelené parky a prepracované kúpeľné domy. Atmosférou pripomína obdobie priemyselnej revolúcie, kedy bola postavená jej najväčšia časť.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Budapešti.

 

DOPRAVA

Verejná doprava v Budapešti je riadená spoločnosťou BKV Zrt. Užitočné informácie ponúka stránka tohto podniku (http://bkv.hu/). Servis zahŕňa autobusy, trolejbusy, električky, metro a vlak (HEV), ale aj loď premávajúcu po Dunaji a známu lanovku, ktorá vedie na Budínsky hradný vrch. Autobusy, električky a trolejbusy premávajú od 04.30 do 23.50 a metro jazdí počas dňa od 04.30 do 23.30 aj každé dve minúty.

Lístky sa musia kúpiť pred nástupom, nie je možné ich zakúpiť v dopravnom prostriedku, okrem nočných autobusov. Miesta predaja sú metro stanice, trafiky, automaty na zastávkach. Jednorazový lístok platí na jednu cestu bez ohľadu na dĺžku trvania (do 80 minút, nočné spoje do 120 minút) na všetkých trasách. Prestup je možný len na metro linkách, ináč je potrebné zakúpenie nového lístka. Existuje aj špeciálny lístok, ktorý umožňuje zmeniť trasu, a taktiež zahŕňa aj vlaky (HEV) jazdiace mimo mesta. Všetci obyvatelia EÚ nad 65 rokov majú cestovné zadarmo, stačí mať pri sebe preukaz totožnosti. Rovnako bezplatne môžu cestovať aj deti v predškolskom veku v sprievode dospelej osoby. Revízori kontrolujú lístky pomerne často, netreba si zabudnúť označiť lístok pred nástupom, a to v červených, žltých alebo oranžových automatoch situovaných v dopravných prostriedkoch či na metro staniciach. Pokuta v prípade cestovania bez lístka alebo neoznačeného, prípadne zle označeného lístka je 16 000 HUF. Pokuta zaplatená na mieste je 8000 HUF.

Cena jednorazového lístka je 350 HUF, o stovku viac zaplatíte priamo vo vozidle pri nočných spojoch. Pri častejšom cestovaní je lepšou možnosťou denný lístok (cestovná karta) za 1650 HUF alebo zľavnená kupónová knižka - 10 lístkov s cenou 3000 HUF. K dispozícii je aj  72-hodinová karta za 4150 HUF a týždenná za 4950 HUF. Lístok na letisko sa kupuje samostatne a stojí 900 HUF. Viac informácií o cenách na  www.bkk.hu.

 

Druhy dopravy

Metro - Budapeštianske metro má štyri hlavné trasy. Stará trať M1, žltá trasa, bola postavená pri príležitosti tisícročia maďarského národa a je druhou najstaršou stavbou metra na svete (po londýnskom metre). Otvorená bola v roku 1896. Vedie z juhozápadu na severovýchod, začína na námestí  Vörösmarty v centre mesta a vedie až po Városliget. Červená trasa M2 (východ – západ) spája Budín a Pešť cez centrum mesta. Hlavná stanica Keleti sa nachádza práve na tejto trase. Modrá trasa M3 spája severo-južným smerom Újpest-Központ s Kőbánya-Kispest na Peštianskej strane mesta. Zelená trasa M4 je najnovšou trasou metra a spája dve železničné stanice, Kelenföld  v Budíne a  hlavnú stanicu Keleti. Vlaky metra  nebývajú preplnené. Žltá trať M1 používa krátke vlaky, niekedy natrafíte aj na staré drevené vozne, na ostatných tratiach jazdia oceľové vozne zo sovietskej éry. Lístok je potrebné mať počas jazdy metrom pri sebe. Problémom hlavne na žltej trase metra sú gangy vreckových zlodejov, odvrátia pozornosť  obete, alebo jej zahradia cestu a vyprázdnia jej vrecká alebo batožinu.

Električka - Budapešť má viac ako 30 liniek a spoznáte ich podľa jasnožltej farby. Električky sú dobrý spôsob, ako cestovať po meste. Na turisticky atraktívnych linkách č. 4 a č. 6 premávajú od roku 2006 najdlhšie električky na svete. Električka č. 2 jazdí po jednej z najkrajších električkových tratí, na malebnej trati popri Dunaji.

Autobus - Autobusová doprava s viac ako 200 linkami jazdí v centre mesta a spája tiež Budapešť s blízkymi mestami. Červené autobusy, niekedy označené aj písmenom "A" sú zrýchlené, normálne sú čierne. Písmenom "E" sú označené expresné autobusy stojace len v cieľovej stanici. Čísla autobusových liniek sa v poslednom čase zmenili. Autobusy sú často počas rušných hodín preplnené cestujúcimi a zvyknú stáť v dopravnej zápche. Nočné spoje zastavujú na zastávkach, ktoré sú označené symbolom čierno-bielej sovy a sú označené 3-ciferným číslom v rozpätí 900-999.

Trolejbus - Po meste jazdí  14 liniek červených trolejbusov, a to len v Pešti. Ich označenie začína číslom 70, pretože prvá cesta trolejbusu sa konala na Stalinove 70. narodeniny v roku 1949. Online cestovný poriadok všetkých druhov dopravy nájdete na stránkach BKV.

Vlak - Moderná predmestská železnica spoločnosti HÉV spája centrum mesta s predmestiami. Linka Szentendre je zaujímavá hlavne pre turistov. Premáva medzi Batthyány tér  (súčasť červenej linky metra) a Szentendre – malé mestečko na brehoch Dunaja. Mimo mesta si treba zakúpiť samostatný lístok, lístky a cestovné pasy, ktoré si turisti zakupujú na cestovanie po meste tu už neplatia. Ceny lístkov sa odvíjajú od dĺžky trasy (10 km – 250 HUF, 15 km – 310 HUF, 20 km – 370 HUF, 25 km – 465 HUF, 30 km – 560 HUF). HÉV vlaky jazdia každých 10 – 30 minút. V budúcnosti sa plánujú linky napojiť na sieť metra a vznikne tak ďalšia trať M5.

Loď - Verejná lodná doprava zahŕňa linky, ktoré sú označené písmenom D ( D11, D12 a D14). Nejde teda o výletné lode, ale o druh verejnej dopravy, ktorou môžete absolvovať najobsiahlejšiu prehliadku mesta. Jeden lístok vás bude stáť 750 HUF, čo je v prepočte asi 2,50 EUR, pre deti do 15 rokov je to 550 HUF. Lístok je platný len na jednu cestu. Pre turistov sú najatraktívnejšie linky D11 a D12, ktoré premávajú v intervale približne pol hodiny. Od 1. septembra 2017 je loďou dosiahnuteľná aj turisticky obľúbená oblasť Kopaszi gát. Linka D11 premáva z Újpest, Árpád út cez Kopaszi-gát až po BudaPart. Linka D12  nepremáva v jesennom a zimnom  období. Linka D14 premáva zo Soroksár, Molnár-sziget po Csepel-Királyerdo.

Auto - Okrem letných mesiacov je v Budapešti hustá doprava. Ráno a popoludní sú dopravné zápchy. Pri návšteve mesta sa oplatí auto nechať v garáži a využívať miestnu dopravu. Pri ceste treba používať mapu. Z Nagykörút sa na väčšine križovatiek nedá odbočiť vľavo, to isté platí pre hlavné bulváry ako Andrássy út, Váci út, Üllői út alebo Rákóczi út. V Budapešti si môžete aj prenajať auto, limuzínu, minivan či dokonca autobus. Existuje  tu množstvo spoločností poskytujúcich takúto službu.

Bicykel - Celé mesto križuje 300 km cyklistických trás. Cyklistické cesty oddelené od ciest pre autá sú po celom centre Budapešti. V meste je veľa cyklistov aj počas zimných mesiacov. Bicyklovanie je dobrým, ekologickým a pomerne rýchlym spôsobom spoznávania pamiatok a atrakcií bez stresu z parkovania. Mesto ponúka turistom aj cyklistické prehliadky mesta s výkladom a občerstvením obyčajne od marca do októbra. Budapešť disponuje verejným systémom požičania bicykla MOL Bupi. Terminály na zapožičanie bicykla môžu turisti nájsť na 124 miestach po celom meste a celkovo je do systému zapojených 1486 bicyklov zelenej farby. Počas zimnej sezóny od decembra do marca je počet bicyklov menší, ale spoločnosť počet upravuje v závislosti od počasia a potreby. Pri prenajatí bicykla je potrebná registrácia, pričom keď si kupujete lístok je vám na účte zablokovaná záloha 25 000 HUF. Záloha sa však neplatí, ak si kupujete štvrťročný, polročný alebo ročný pas v cenách 5000 HUF, 8000 HUF a 12000 HUF.  Prvých 30 minút požičania bicykla  je zadarmo, ďalej existujú lístky v hodnote 500 HUF za denný lístok (24 hodín), 1000 HUF za trojdňový lístok a 2000 HUF za sedemdňový lístok. Deti do 14 rokov majú zákaz využívať bicykle. Lístky je možné zakúpiť cez dotykové terminály, cez MOL Bupi webovú stránku (molbubi.bkk.hu) alebo aplikáciu na mobile. Pasy si zakúpite takisto cez webovú stránku, aplikáciu alebo priamo v dopravnom podniku.

Taxi - Cena jazdy na taxi pozostáva z troch položiek (rok 2017) – základná, nástupná cena – 450 HUF, cena za vzdialenosť (280 HUF/km) a cena za čakanie (70 HUF/ minúta).  Väčšie taxi spoločnosti sú zväčša lacnejšie a väčšina vodičov rozpráva po anglicky. Všeobecne platí, že taxi služby sú v Budapešti verejnosťou využívané menej ako hromadná doprava, najviac ich využívajú turisti. Výhodou pre nich je zistiť si číslo spoločnosti a volať si taxi telefonicky, nakoľko je to lacnejšie, ako ho zastaviť na ulici.

 

UBYTOVANIE

Budapešť ponúka pestrý výber ubytovania vo všetkých cenových úrovniach, od malých a lacných penziónov po luxusné päťhviezdičkové hotely. Ceny sú oproti maďarskému priemeru vyššie. Pri hľadaní ubytovania sa odporúča kontaktovať cestovné kancelárie. Najdrahšie hotely sú blízko hradného kopca, najlacnejšie hostely sú na predmestiach Pešti. Kvalita vzduchu je vyššia v Bude, ležiacej bližšie pri vrchoch a lesoch na západnej strane mesta.

Ceny hotelov sú vysoké aj mimo sezóny (november – marec). Lacnejšie sú penzióny, ktoré sú podobné malým hotelom. Hotely alebo penzióny sa odporúča rezervovať vopred. Lacnejší spôsob ubytovania sú izby na súkromí, ktoré sa dajú rezervovať cez cestovné kancelárie. Niekedy sú od centra dosť vzdialené, ale ich ceny sú prijateľné. Hostely majú ceny rozdielne, niektoré ponúkajú najlacnejšie ubytovanie v meste, iné sú drahšie ako izby na súkromí. V súčasnosti sa stáva obľúbeným a výhodným aj ubytovanie v apartmánoch, čo sú vlastne niečo ako byty, ktoré sa dajú prenajať cez spoločnosti poskytujúce takéto služby. Ešte lacnejšie sú kempingy. V lete sa lacno dá ubytovať aj vo vysokoškolských internátoch.

Rezervujte si ubytovanie v Budapešti online.

 

JEDLO

V Budapešti dominuje maďarská kuchyňa a jej špeciality  - paprikáš, guláš, perkelt, balatonská šťuka alebo halászlé. Je tu rozmanitý výber úžasných koláčov, podobných viedenským. Maďarský prístup kombinuje vlastné tradície s akceptovaním iných vplyvov. Výsledkom je živá scéna reštaurácií, kde budí pozornosť originálna fúzia ázijskej a maďarskej kuchyne. Dá sa tu nájsť všetko. Od blízkovýchodných jedál po japonské, od báglov po bigmacks. Pestrý je výber reštaurácií a cien – od luxusných podnikov, kde jedlo stojí toľko ako plat priemerného občana, až po zastrčené miesta, kde sa môže najesť naozaj každý. Najlacnejšia možnosť je kúpiť si jedlo v hypermarketoch, ktoré ponúkajú pestrý výber potravín.

Kaviarne (kávéház)  – tradičná čierna káva sa tu pije  z malých pohárov, čoraz populárnejšie sa stávajú cappuccino a biela káva. Dnes sú kaviarne a cukrárne (cukrászda) menej romantické  ako pred vojnou, stále si ale udržiavajú tradičnú atmosféru.

Fastfood – v meste je okolo štyridsať pobočiek McDonald's, množstvo  jedální PizzaHut a  BurgerKing. Nezaostávajú ani výborné čínske stánky gyors büfé, ktoré sú celom meste a v mnohých je jedlo dobré a lacné. Svojrázne maďarské sú malé obedové jedálne étkezde, kde podávajú domáce jedlá.

Reštaurácie – v meste je niekoľko reštaurácií ponúkajúcich kvalitné jedlá a najlepšie maďarské vína za ceny vysoké aj podľa západoeurópskych štandardov. Medzi drahšie patria aj japonské a čínske reštaurácie. Miesta, kde hrajú cigánske skupiny sú považované za turistické, ale majú určitý šarm. Medzi lacnejšie patria podniky na Belváros alebo Vár. Obľúbený je  nedeľný brunch, kde sa dá za fixnú cenu najesť, koľko vládzete. Túto možnosť ponúka aj  množstvo veľkých hotelov ako Marriott, Le Meridien alebo Hilton, tiež  lacnejšie reštaurácie siete Trófea Grill. Mnoho trendy reštaurácií a barov nájdete na Liszt Ferenc tér alebo na Ráday utca. 

Čašníci v meste radi robia "chyby," čo znamená, že zahraniční turisti často platia premrštené ceny. Najhoršie prípady sa stávajú, keď je turista vylákaný do podniku a pod tlakom musí zaplatiť astronomický účet. Inou taktikou sú jedálne lístky bez cien, ponúkajúce drahé denné menu, alebo predražené fľaše vína. Odporúča sa pýtať si jedálne lístky s cenami jedál a vyhýbať sa reštauráciám v centre a na Váci útca, hlavne medzi námestím Vörösmarty a Erzsébet híd. Väčšina tamojších podnikov ponúka jedlo nízkej úrovne za premrštené ceny.

 

ZÁBAVA

Budapešť ponúka široký výber aktivít a miest, kam sa dá po zotmení vybrať. Od opery cez ľudové tance a jazz až po hudobné kluby. Lístky sa dajú zohnať veľmi ľahko, problémom je rozhodnúť sa, čo robiť. O tom, čo sa deje, informujú časopisy  Where Budapest (zadarmo distribuovaný v hoteloch),  Budapest in your Pocket a Budapest Sun. V maďarčine vychádza časopis  Pesti Est (zadarmo distribuovaný v kinách a v baroch), informuje tiež o premietaní filmov v angličtine.

Bary, nočné kluby

Budapeštianske nočné podniky nájdete v troch oblastiach. Na Liszt Ferenc tér medzi Andrássy út a hudobnou Akadémiou; na Ráday utca, kde je množstvo kaviarní a terás - budapeštianske Soho; a na Krudy Gyula utca za národným múzeom.  Veľký rozmach zažívajú bary pod holým nebom, ich lokality sa však menia. Novým trendom sú pivné záhrady, nachádzajú sa medzi Holló utca a Kisdiofa utca. Medzi najznámejšie patria Szodakert a Mummus. Maďarskou špecialitou sú vinárne borozó, kde zo sudov čapujú lacné maďarské víno. Pivárne (söröző) sú naopak drahé, a snažia sa priblížiť nemeckým alebo anglickým podnikom.

Kúpele

Budapešť je známym kúpeľným mestom.  Kúpele sú postavené okolo horúcich prameňov , ktoré sú doplnené parami, saunami a masážnymi službami. Okrem miestnych sú častými návštevníkmi Rusi, Taliani a Američania.

Medzi tradičné verejné kúpele patria Gellért a Széchényi, medzi moderné ( a drahšie)  Danubius Grand Hotel/Thermal Hotel Margitszige a Corinthia Grand Hotel Royal Spa.

Ďalšími sú staré autentické, ale menšie Király, nekryté Palatinus na Margitsziget a staré turecké Rudas. www.spasbudapest.com

 

NÁKUPY

Čo sa nákupov týka, Budapešť poskytuje veľa možností. Počet obchodov sa v poslednom období v meste rozrástol. Všeobecne, väčšina obchodov býva otvorených od 10.00 do 18.00 a do 13.00 v sobotu. Veľké nákupné domy sú otvorené dlhšie, od 9.00 do 21.00 a v nedeľu od 10.00 do 19.00. Niektoré supermarkety ako napríklad Tesco sú otvorene nonstop 7 dní v týždni. Počas štátnych sviatkov sú všetky obchody zavreté.

Hlavné nákupné oblasti sú južne od  Vörösmarty tér v strede Pešti; okolo Váci utca, ktorá je najznámejšou nákupnou ulicou v centre mesta a Deák Ferenc Utca, takzvaná nákupná ulica  s najväčšou koncentráciou drahých značiek. Ďalšími sú  Bajcsy-Zsilinszky, Andrássy a Rákóczi út, patria sem tiež hlavné bulváry od Margitinho mosta po Blaha Lujza tér a Kiskörút. Oplatí sa tiež navštíviť  menšie ulice okolo Nagykörút.

Najväčšie  shopping centrá v Budapešti sú  Aréna, Allee, Árkád, Corvin, Duna Plaza, Europeum, Lurdy, Mammut  a West End. Turisti majú zväčša záujem o suveníry, maďarské gurmánske špeciality ( ako paprika, saláma, husacia pečeň) a porcelán a tie môžu nájsť na známej Váci ulici ale napríkladaj aj v blízkosti hradu, kde môžu byť však ceny premrštené. Určite zaujímavé nakupovanie môžete zažiť ak navštívite trhy (napríklad Belvárosi Pia, centrálny trh na námestí Fővám alebo trh na Fehérvári ulici ) kde kúpite aj lokálne výrobky výhodnejšie. . Obchody zo starožitnosťami sú na Falk Miksa utca, obchody na Vár ponúkajú turistické suveníry ako kroje, hrnce alebo fľašky tokajského vína. Obchody s vínom nájdete na Batthyány utca, na Ráday utca a blízko Deák tér.

V Budapešti sa tešia obľube aj blšie trhy. Najväčším a najnavštevovanejším   je Ecseri Bolhapiac na  Nagykőrösi utca, Hlavným predajným dňom je sobota, kedy stúpajú aj ceny, ale dá sa nájsť aj mnoho zliav (hlavne ráno, alebo koncom dňa). Z ďalších obľúbených môžeme spomenúť blší trh PeCsa Bolhapiac  na Balassi Bálint ulici a Gozsdu víkendový trh na Királi ulici.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Budapešť má dlhú tradíciu osláv významných historických udalostí. V každom z ročných období sa koná festival. V júni rockový a popový Budapesti Búcsú, koná sa pri príležitosti odsunu ruských vojsk v roku 1991. September patrí Medzinárodnému festivalu vína, ktorý sa koná pod hradným kopcom. Najväčším (200 akcií na 60 miestach ) a najdôležitejším je Jarný festival klasickej hudby, prebiehajúci v marci.

Najväčším stredoeurópskym rockovým festivalom je 'Sziget' na dunajskom ostrove Óbuda. Hlavnou maďarským športovou udalosťou je Veľká cena Maďarska Formule 1, každý rok sa v strede augusta  koná na okruhu Hungaroring.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Historické múzeum (Vár Múzeum) – múzeum 2000-ročnej histórie mesta. V zreštaurovaných sálach sa nachádza výstava stredovekého kráľovského paláca.

Jaskynná kaplnka (Sziklakápolna) – v jaskyni postavená kaplnka, do roku 1951 sídlo rádu paulíniánov, znovu otvorená a vysvätená v roku 1992. Počas omší je pre verejnosť zatvorená.

kúpele Gellért – najslávnejšie termálne kúpele v meste. Sídlia v secesnom paláci pripomínajúcom katedrálu, teplota vody v bazénoch je udržiavaná na 44°C. 

Národná galéria (Magyar Nemzeti Galéria) – zbierka maďarského umenia od 10. storočia po súčasnosť. Oplatí sa vidieť obrazy slovensko – maďarského maliara Ladislava Mednyánszkeho, unikátne portréty Józsefa Rippl-Rónaia, mamutie plátna Tivadara Csontváryho, karnevaly modernistu Vilmosa Aba-Nováka, a  "maliara pusty" realistu Mihály Munkácsa.

Budova Maďarskej štátnej opery – neorenesančná stavba patrí medzi najkrajšie budovy v meste, postavená v roku 1884.  Okrem koncertov sa tu konajú aj prehliadky samotnej budovy.

kúpele Király – pravé turecké kúpele postavené v roku 1570, s horúcimi bazénmi a teplotami od 26°C do 40°C.

Múzeum súčasného umenia Ludwig – najdôležitejšia zbierka súčasného umenia v Budapešti, presťahovaná z kráľovského paláca do kontroverzného paláca umení (Mûvészetek Palotája). Múzeum je jedinou zbierkou medzinárodného súčasného umenia. Okrem iných sú tu zastúpení aj slovenskí autori. www.ludwigmuseum.hu

Vojenské historické múzeum – plné zbraní spred tureckých výbojov, dobrá zbierka uniforiem, medailí a zástav. Výstavy sú venované vojne o nezávislosť a obom svetovým vojnám.

Kráľovský palác -  niekoľkokrát vypálený, zbombardovaný, a prestavaný palác je dnes zrekonštruovaný do podoby zo začiatku 20. storočia. Palác je sídlom Maďarskej národnej galérie, Národnej knižnice a Historického múzea. 

Terror Háza – múzeum v bývalom sídle obávanej tajnej polície ÁVH. Koncentruje sa na zločiny maďarských fašistických a komunistických režimov, tiež na povstanie v roku 1956. Silným zážitkom sú fotky obetí, rekonštruované väzenské cely a galéria zločincov – špiónov, katov a iných pomáhačov režimov, ktorí sú ešte nažive. www.terrorhaza.hu

Szoborpark – jedna z hlavných atrakcií Budapešti, park obrovských komunistických sôch na predmestí Budapešti. Medzi najväčšie patria sochy Lenina, Marxa, Engelsa. Medzi umelecky najhodnotnejšie patrí socha bežiaceho námorníka. Medzi najzaujímavejšie suveníry patria sviečky vo forme Lenina alebo Stalina. www.szoborpark.hu

Tropikárium - Nájdete ho na okraji mesta v nákupnom centre Campona. Obrovské žraloky, raje, aligátory, pestrofarebné morské rybky, hady, korytnačky a dažďový prales, v ktorom každú štvrťhodinu husto prší. Najväčším lákadlom je obrovské akvárium so žralokmi. www.tropicarium.hu

 

PASY

Držiteľ Budapest card môže neobmedzene cestovať na mestskej hromadnej doprave, má vstup zadarmo do 13 múzeí a do termálnych kúpeľov Lukács Baths. Taktiež môže využiť zľavu pri prehliadke pamiatok, vstupov na kultúrne a folklórne podujatia, zľavy v reštauráciách a kúpeľoch a na viac ako 100 miest vrátane lodných prehliadok. Kartu je možné si zakúpiť na hlavných staniciach metra, v turistických informačných centrách, v cestovných kanceláriách v hoteloch či na letisku. Dá sa kúpiť aj priamo na internetových stránkach mesta. Ku karte turista dostane aj brožúru so všetkými potrebným informáciami vrátane otváracích hodín pamiatok. Karta platí pre dospelú osobu a dieťa do 14 rokov. Aktuálne ceny sú 19 EUR za 24-hodinový pas, 29 EUR za 48-hodinový pas a 37 EUR za 72-hodinový pas. Informácie o ďalších variantoch pasov môžete nájsť na webovej stránke mesta www.budapest-card.com.  Ak si návštevník zakúpi kartu cez internetovú stránku, tak karta bude čakať na letisku alebo na recepcii hotela, ktorého názov turista zadá. Budapešť má v ponuke aj rôzne iné zvýhodnené karty, napríklad v kombinácii s ubytovaním či rôznymi vystúpeniami.

 

INTERNET

www.budapest.hu

http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest

http://budapest.hu/sites/english/Lapok/default.aspx

https://www.budapestinfo.hu/

http://www.bkv.hu/en/

www.budapest.com

 

APLIKÁCIE

Budapest pocket guide -  osobný sprievodca mestom (mapa, pamiatky, atrakcie, reštaurácie), ktorý funguje aj v offline režime, súčasťou sú recenzie ľudí

Budapest Travel Guide – Offline City Map, Hotels & Tours – kompletné informácie o meste, pamiatky, reštaurácie, nočný život, rezervovanie ubytovania, tipy na výlety do okolia, mapa mesta - funguje aj v offline režime

Budapest map and walk -  osobný sprievodca mestom pre peších turistov, mapy

Budapest Party Locator – lokalizácia najlepších reštaurácií, klubov, barov, krčiem a živých koncertov, offline mapa, aktualizácia podujatí a udalostí si však vyžaduje internetové pripojenie

Prehľad aktuálnych udalostí v meste - www.facebook.com/visitbudapest

 

VEĽVYSLANECTVO Slovenskej republiky v Maďarsku

Stefánia út. 22-24, Budapest, 1143  Maďarsko

 

BEZ ZÁRUKY

Jedným z najznámejších budapeštianskych rodákov je Ernő Rubik, vynálezca Rubikovej kocky. V roku 1982 sa tu konali prvé majstrovstvá v jej skladaní. Víťazom sa stal Američan Minh Thai, ktorý kocku poskladal za 23 sekúnd.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (28 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa