Montreal

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Montreal, Kanada



 

Oficiálny názov Montreal, Montréal

Metropola kanadského Québecu stojaca jednou nohou v prítomnosti a druhou v minulosti. Kostoly z 19. storočia sa tu prelínajú s modernými mrakodrapmi. Cez deň je rušným severoamerickým mestom – aj keď francúzština tento stereotyp narúša. Montreal je perfektnou metropolou. Američania ho prezývajú americkým Parížom. Pri prechádzkach v starom meste sa budete cítiť ako vo Viedni a výlet do prístavu, plného korčuliarov na kolieskových korčuliach pohybujúcich sa v rytme americkej pop-music vám pripomenie Venice Beach.

 

DOPRAVA

Mestský dopravný systém je bezpečný, efektívny, prehľadný a celkovo používateľsky príjemný spôsob prepravy po meste, ktorý spravuje spoločnosť Société de transport de Montréal (STM). Cestovné lístky boli nahradené čipovými kartami à la carte platnými jednu cestu vrátane prestupov, ak jazda trvá do 120 minút. Jedna cesta stojí 3,25 CAD (presnú sumu si treba pripraviť pri kúpe lístku v autobuse), alebo výhodnejšie je kúpiť si dve cesty za 6 CAD. Lístky je možné kúpiť na staniciach metra alebo u autorizovaného predajcu.

Názvy staníc a informácie k prevádzke sú iba vo francúzštine, takisto zamestnanci sú povinný hovoriť len po francúzsky, s výnimkou ľudí v informačných okienkach. K dispozícii je aj jednodňová karta za 10 CAD alebo trojdňová za 18 CAD.

Taxíky stoja okolo 3.45 CAD, plus za každý kilometer 1.70 CAD, normálne je 15%- né sprepitné. Stoja pred väčšími hotelmi, dopravnými terminálmi. Na zamávanie zastavujú priamo na ulici, dajú sa objednať telefonicky. Spoľahlivé spoločnosti sú Taxi Champlain a Taxi Co-Op.

Ísť pešo sa v teplých mesiacoch oplatí hlavne v centre a v starom meste (Old Montreal). V zime sú chodníky zamrznuté, a hlavne pri snežných a ľadových búrkach extrémne nebezpečné, je dobré mať kvalitnú obuv. V zime je najlepšie pohybovať sa v známom podzemnom meste Montrealu (Montréal souterrain), ktoré tvorí sieť chodníkov spájajúcich obchodné centrá, stanice metra a kancelárske komplexy.

Autom: napriek hustej doprave sa dopravné zápchy vyskytujú len zriedka. Problematické je riadenie vo štvrti Old Montreal, kde sú uličky úzke. Počas dlhej montrealskej zimy dochádza ku odstraňovaniu snehu 'déneigement',  vtedy je potrebné autá z ulíc odstrániť, inak sú odtiahnuté.

Na bicykli: Mesto križuje asi 500 km cyklistických trás, niekoľko z nich prekračuje cez rieku sv. Vavrinca, ďalej prechádza na ostrov Montreal. Medzi najkrajšie patrí trasa Lachine Canal path, prechádzajúca z Lachine, pozdĺž Lac St-Louis, okolo kanálu do starého Montrealu. Mapy cyklistických trás a pruhov nájdete v turistických informačných kanceláriách a v požičovniach bicyklov.

 

UBYTOVANIE

Najviac možností orientujúcich sa prevažne na bohatších zákazníkov je okolo centra a v časti Old Montreal. Pre cestovateľov s nižším rozpočtom fungujú v Montreali hostely, ktoré ponúkajú zdieľané a súkromné izby, alebo penzióny. Najviac hostelov a lacnejších hotelov je možné nájsť v Latinskej štvrti, v uliciach pri stanici metra Berri-UQAM a v okolí autobusovej stanice. Old Montreal má tiež niekoľko kvalitných hostelov, ale ceny sú vyššie kvôli lepšej polohe. Ak preferujete náhľad do lokálneho diania a života, Montreal je mestom s najväčším počtom couchsurferov na svete, takže by nemal byť problém nájsť na pár nocí hostiteľa.

Stredné cenové kategórie zahŕňajú reťazce penziónov gîtes, ktoré môžu rovnako znamenať jednu izbu v apartmáne, aj tri– až päťizbové byty v historických domoch. Gite sa zvyčajne nachádzajú v obytných štvrtiach, napríklad v Plateau.

Metropola je domovom štyroch veľkých univerzít a viacerých menších škôl a študenti zvyknú prenajímať svoje izby počas letných mesiacov.

Zoznam hotelov na oficiálnych stránkach mesta alebo si rezervujte ubytovanie v Montreale online.

 

JEDLO

Je súčasťou životného štýlu Montrealčanov. Ponuka je rôznorodá, asi ako počet národností, obývajúcich mesto. Od typických quebeckých ťažkých, mäsitých jedál po veľmi obľúbené syrovo- lososové bagety, ktoré dostať všade, od špinavých stánkov po štýlové kaviarne.  

Každá štvrť má svoje kulinárske hviezdy, takže stravovanie je potešením kamkoľvek sa vydáte. Centrum mesta a Plateau Mont-Royal sú plné exkluzívnych reštaurácií pre najväčších gurmánov. Stred, ako miestni obyvatelia volajú Blvd St-Laurent vyniká trendovými zariadeniami, ktoré sa menia na alternatívnu kuchyňu ak zájdete severnejšie. Plateau, Rue Prince-Arthur Est a Ave Duluth Est sú obľúbené miesta kvôli väčšiemu počtu útulných a ústretových reštaurácií, ktoré umožňujú priniesť si k jedlu vlastnú fľašu vína. Mile End a Outremont ponúkajú široký výber bistier a miest, kde sa podávajú etnické pokrmy. Kľúčovými ulicami sú Ave Laurier, Ave St-Viateur a Rue Bernard. Talianske špeciality a trattorie nájdete pozdĺž pobrežia St-Laurent a Rue Dante. A do dláždených ulíc v atmosférickom Starom Montreale sa oplatí vybrať ak túžite po hviezdnych šéfkuchároch.

Reštaurácie na oficiálnych stránkach mesta.  

 

ZÁBAVA

Montrealčania majú nočný život v krvi, obvykle vychádzajú na drink vo štvrtok a v piatok po práci, počas legendárnych happy hours, a vychutnávajú si skvelé víno, pivo a koktaily až do ranných hodín. Koncom jari a počas leta sú obľúbenými miestami strešné terasy, a v zimných mesiacoch, keď v meste vyčíňajú snehové búrky a namŕzajú chodníky je najlepšie zaliezť do teplého, útulného baru a pri blčiacom krbe, a v spoločnosti priateľov počkať do jari. Montreal má tri hlavné barové zóny. Rue Crescent, v západnej časti centra mesta, sa stará hlavne o anglicky hovoriacich hostí a turistov. Má tendenciu byť trendy a drahá. Boulevard Saint-Laurent ožíva najviac, keď sa študenti vracajú do mesta po otvorení nového semestra. Medzi rue Sherbrooke a Avenue des Pins nájdete trendy kluby a bary s prevažne frankofónnou klientelou. Rue Saint-Denis, medzi rue Sherbrooke a de Maisonneuve, je oblasť s najsilnejším frankofónnym duchom. Samozrejme bary a kluby sa dajú nájsť aj mimo týchto hlavných centier.

Neobyčajný moderný cirkus Cirque du Soleil sídli v Montreale. Každá show je oslavou čistých zručností a nie je nič čarovnejšie ako vystúpenia akrobatov, klaunov, artistov, a prehliadka umeleckých kostýmov, ktoré budia pocit že sú z úplne iného sveta.

Metropola je hudobnou továrňou, ktorá podporuje nespočetné množstvo talentov od kabaretných popových hviezd až po jazzové legendy. Začínajúce hviezdy môžu zažiariť na mnohých miestach, ktoré prevádzkuje miestna alternatívna a indie komunita, zatiaľ čo v Bell Centre alebo príležitostne aj na iných miestach (ako je napríklad Olympique Stade) vystupujú  známe mená z celej Kanady a zo zahraničia. V baroch, kluboch a koncertných sálach sa každý týždeň konajú desiatky koncertov. Počas leta sa na veľkých hudobných festivaloch, ako je Osheaga, uvádzajú veľké kapely, ktoré priťahujú fanúšikov z celého sveta.

 

NÁKUPY

Napriek ekonomickému boomu v posledných rokoch je mesto na severoamerické pomery cenovo dostupné. Spektrum obchodov je neuveriteľne široké. Veľké obchodné domy nájdete na Rue Ste-Catherine. Zásielkové predajne s bizarným a gotickým oblečením na Avenue Mont-Royal, obchodíky s použitými platňami, excentrické butiky sú pri avenue Papineau. Jednou z najzaujímavejších ulíc mesta je Rue St-Viateur, ulicou s najväčším počtom obchodov je St-Laurent, kde sa dá nájsť takmer všetko - od ázijských potravín a domácich potrieb pri de La Gauchetière, cez lacnú elektroniku a trendy butiky medzi  Prince-Arthur a Mount Royal  a čokoľvek talianske pri St-Zotique a Jean-Talon). Exkluzívne trendy butiky nájdete na rue Saint-Denis, severne od rue Sherbrooke a južne odavenue  Mont-Royal. Luxusné obchody nájdete na Rue Sherbrooke, a na Rue Laurier. Viac informácií nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Počas letných mesiacov sa tu takmer každý týždeň konajú festivaly (informácie nájdete v turistických informačných centrách, alebo na stránkach https://www.mtl.org/en).

Najväčší severoamerický jazzový festival Festival International de Jazz de Montréal (www.montrealjazzfest.com ), s viac ako 400 koncertmi sa koná na prelome júna a júla. V polovici júla začína najväčší festival humoru na svete Juste pour Rire (www.hahaha.com ), zúčastňujú sa ho komici svetových mien ako Tim Allen, Rowan Atkinson, alebo Jim Carrey. Hneď po ňom nasleduje festival francúzskej hudby Francofolies (www.francofolies.com ). Vizuálne atraktívnym je International Fireworks Competition – preteky ohňostrojov koordinovaných s hudbou.  Až 250 druhov piva môžete ochutnať v júni na Mondiale de la Bière (www.festivalmondialbiere.qc.ca ), konajúci sa v Gare Windsor. Koncom januára sa na  Île Ste-Hélène koná festival ľadových sôch Fête des Neiges de Montréal (www.fetedesneiges.com ). Medzi najvýznamejšie filmové festivaly patrí Montréal World Film Festival (www.ffm-montreal.org ). Koncom apríla patrí festivalu afrických a karibských filmov  Vues d'Afrique (www.vuesdafrique.org ). Každý druhý rok hrá v Montreali svoje úžasné predstavenia akrobatický cirkus Cirque du Soleil (www.cirquedusoleil.com).

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Biosphère – na mieste bývalého amerického pavilónu z výstavy Expo '67, dnes sídli interaktívne múzeum ekosystému rieky sv. Vavrinca, tvoriaceho až 20% svetových zdrojov pitnej vody. Domom preteká skutočná  voda, súčasťou expozícií sú workshopy, kde si môžete vyskúšať ako pôsobí na ekosystém stavba priehrad, alebo ako sa dá chodiť po vode (http://museesmontreal.org/en/museums/biosphere-environment-museum);   

Cathédrale Marie-Reine-du-Monde – katedrála je menšou, ale veľmi dobrou verziou Baziliky sv. Petra v Ríme. Architekti ju pre kruté montrealské zimy zmenšili na jednu štvrtinu originálu. Symbol katolíckej cirkvi v prevažne protestantskom Montreale bol postavený v rokoch 1870-94 ;

Centre d'Histoire de Montréal – múzeum s pomocou mnohých modelov a projekcií ilustruje významné historické okamihy mesta. Jeho súčasťou sú veľmi zaujímavé výstavy;

Cosmodôme – ak chcete zažiť vzrušenie z letu do vesmíru, navštívte toto interaktívne múzeum. Jeho výstavy sa orientujú na slnečnú sústavu, satelitnú komunikáciu, vesmírnu turistiku, sú tu modely rakiet, raketoplánu Endeavour a planét (www.cosmodome.org);

Jardin Botanique - tretia najväčšia botanická záhrada na svete. Najpopulárnejšou atrakciou je japonská záhrada s najväčšou mimoázijskou kolekciou bonsajov (www.ville.montreal.qc.ca/jardin);

Pointe-à-Callière – archeologické múzeum postavené na mieste, kde prví raz pristáli európski prisťahovalci. Ponúka výborný prehľad o začiatkoch Montrealu (www.pacmuseum.qc.ca );

Musée d'Art Contemporain – výkladná skriňa kanadského umenia s ôsmymi galériami a viac ako 6000 dielami. Nájdete tu všetky legendy kanadského, ale aj svetového umenia. Významná je stála zbierka sôch s dielom Henryho Moora  „Upright Motive No 5“ (www.macm.org);

Parc du Mont Royal - park je dielom rovnakého architekta ako newyorský Central park. Rozsiahly zelený park je vhodný na behanie, bicyklovanie, jazdu na koni, v zime na bežky (www.lemontroyal.qc.ca);

 

PASY

Montreal Attraction Pass - zahŕňa bezplatný vstup na 28 miestnych atrakcií a cestovanie verejnou dopravou počas dvoch alebo troch dní (podľa výberu) za cenu 90 CAD alebo 110 CAD. Viac informácií nájdete na stránkach https://passeportmtl.com/. 

 

LETISKO

Aéroport International Pierre-Elliott-Trudeau de Montréal (YUL)

 

INTERNET

http://ville.montreal.qc.ca/

www.tourisme-montreal.org

http://en.wikipedia.org/wiki/Montreal 

 

APLIKÁCIE

My official Montréal City Guide – je aplikácia vytvorená kanceláriou cestovného ruchu v Montreale a obsahuje rôzne cesty ako preskúmať túto metropolu. Umožňuje vytvorenie vlastného profilu, získanie personalizovaných odporúčaní,  tvorenie vlastných trás a itinerárov a ich zdieľanie, aj offline mapu.

 

BEZ ZÁRUKY

Montreal je tretím najväčším francúzsky hovoriacim mestom na svete. Predstihujú ho len Paríž a konžská Kinshasa.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa