Toronto

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Toronto, Kanada



 

Oficiálny názov Toronto

Napriek blízkosti Niagarských vodopádov nie je mestom plným atrakcií. Ale jeho letné festivaly, trhoviská s korením, prechádzky po pláži a hudba znejúca z maličkých jedální si vás  podmania.

Najväčšia kanadská metropola je centrom obchodu krajiny, čisté a vibrujúce mesto, kde sú ceny nehnuteľností vysoké, ale krvný tlak nízky. Toronto je stredom anglo-kanadskej kultúry a médií, patrí medzi etnicky najrôznorodejšie mestá sveta.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Toronte.

 

DOPRAVA

Toronto Transit Commission alebo TTC (www.ttc.ca) prevádzkuje metro, mestské autobusy, električky a nadzemku (light rapid transit -LRT- system). Ceny cestovného za jednu jazdu vrátane prestupov sú 3,25 CAD, alebo 9 CAD za 3 lístky alebo žetóny. Denný lístok stojí 12,50 CAD.

Lacnejšie a pohodlnejšie je cestovať s použitím karty PRESTO, s touto nabíjateľnou kartou je cestovné za jednu jazdu  2,90 CAD. Karta (www.prestocard.ca) sa dá kúpiť a dobiť v automatoch pomocou platobnej karty alebo za hotovosť na staniciach GO, napríklad na stanici Union Station.

Metro TTC je rýchle, čisté a veľmi jednoduché na používanie. Existujú dve hlavné linky, Bloor-Danforth a Yonge-University-Spadina, a dve menšie linky v severnej a východnej časti mesta. Nadzemný systém LRT spája centrum s Harbourfront. Jazdí z Union Station pozdĺž Queens Quay na Spadina Avenue. Metro premáva od pondelka do soboty od 6:00 do 1:30, a v nedeľu od 9:00 do 1:30. Nočné spoje Blue Night Network fungujú od 1:00 do 5:30 hod. a jazdia každých 30 minút.

Autobusy a električky premávajú hlavne po trasách, ktoré nepokrýva metro. 

Taxíkov je veľa, sú bezpečné, ale jazda v nich nie je práve lacná. Priemerná cena za nástupné je 4 CAD a za každý ďalší kilometer sa platí asi 1,75 CAD. Taxík môžete zastaviť z ulice, nastúpiť doň na jednom zo stanovíšť v centre, alebo si ho objednať telefonicky.

Od apríla do septembra sú v prevádzke trajekty Toronto Islands Ferries a jazdia každých 15 až 30 minút od 8:00 do 23:00. Od októbra do marca sa interval trajektov predlžuje, a plavia sa iba na ostrov Ward, a do Hanlan's Point.

Parkovanie v Toronte je drahé, okolo 3-4 CAD za polhodinu. Jazda autom môže byť otravná kvôli neustále prebiehajúcej výstavbe. V centre mesta sa tiež stáva, že vodiči strávia v aute viac času ako predpokladali, treba zastavovať na zástavkách, aby mohli vystupovať a nastupovať cestujúci.

 

UBYTOVANIE

Toronto ponúka veľa možností ubytovania, od typických menších hotelov cez ostrovné penzióny až po klasické hotely a deluxe paláce. Ceny za izby sú rôzne, ale pohybujú sa v reláciách, aké by ste očakávali od metropoly tejto veľkosti. Hotel sa oplatí rezervovať vopred, hlavne počas turistickej sezóny - koniec júna až august, a počas Medzinárodného filmového festivalu v Toronte (september).

Jedným z najkľudnejších a najpríjemnejších druhov ubytovania su penzióny B & B, ktoré sa nachádzajú na torontských ostrovoch. Tieto domčeky na ostrove Ward a Algonquin sú vzdialené od mesta len 10 minút jazdy trajektom, ale je to úplne iný svet, vzdialený od ruchu centra mesta. Niektoré penzióny sú len sezónne, niektoré majú podmienku pobytu v dĺžke minimálne jedného týždňa. Nevýhodou je, že treba sledovať odchody posledných trajektov z pevniny.

Od septembra do mája sú izby na internátoch University of Toronto a Ryerson Polytechnic University plné študentov. Ale v lete sa niektoré z týchto izieb prenajímajú cestovateľom. Ak vám nevadí sparťanské ubytovanie, je to ideálne miesto kde netreba minúť všetky našetrené peniaze a poloha v centre je tiež jedným z pozitív.

Ubytovanie si možno nájsť priamo na turistických stránkach mesta - https://www.seetorontonow.com/category/hotels/#sm.00001k81v3hpsjexwqhquvufvcewv        

Rezervujte si ubytovanie v Toronte online.

 

JEDLO

Toronto je preplnené  kaviarňami, barmi a reštauráciami. Nájsť sa tu dá čokoľvek, od drahých miest so značkovým dizajnom po malé stánky s jednoduchým jedlom. Niektoré miesta sú založené na kanadských špecialitách – na rybách alebo mäsa z diviny – ale niečo ako typická miestna kuchyňa tu nejestvuje. Ak je nejaké jedlo typicky torontské je to hamburger, hranolky a šalát.

Lokálci radi trávia čas posedávaním pri káve alebo čaji a mesto má extrémne vysokú hustotu kaviarní všetkých typov. Od cenovo dostupných franšíz, cez trendy bary až po moderné kaviarne s ponukou jedla. Pri prechádzke mestom sa dá všade naraziť na obchodíky, kaviarne alebo bistrá, ktoré ponúkajú kávu, čaj, drobné občerstvenie alebo ľahké jedlá.

Ponuka reštaurácií na turistických stránkach mesta - https://www.seetorontonow.com/cuisine/#sm.00001k81v3hpsjexwqhquvufvcewv

 

ZÁBAVA

Väčšina nočného života v Toronte sa sústreďuje v štvrti s patričným názvom Clubland a v módnej štvrti Queen Street West. Takmer všade nájdete krčmy a bary, ale ich najväčšia koncentrácia je v častiach Adelaide a Queen Street. Kluby sa nachádzajú na uliciach Richmond a Adelaide, ich názvy sa menia často, ale štvrť ostáva rovnaká. Štýlové a hudobne orientované davy majú tendenciu tráviť čas v západnej zóne mesta, v štvrtiach ako Queen West, Parkdale a Junction. Hipstery sa stretávajú v rôznorodej škále barov, galérií a klubov, ktoré sa tiež nachádzajú v tejto oblasti, napríklad v Stones Place, Drake, alebo Gladstone Hotels. Jedným z hlavných korz mesta je Little Italy. Toronto je tiež miestom s mnohými minipivovarmi.

Ako by sa dalo predpokladať, v meste sa v oblasti kultúry stále niečo deje, od džezových koncertov, cez premietania artových filmov, divadlo, operu, až po punk-rockové koncerty, ale aj hokejové zápasy. V lete sa koná veľa otvorených vonkajších festivalov a koncertov, ale mestská tanečná a hudobná scéna žije po celý rok.

Mnohí Toronťania sú veľkými športovými fanúšikmi a dokážu dlho rozprávať o svojich obľúbených tímoch, ako baseballový Blue Jays, futbalový Argonauts, hokejový Maple Leafs, alebo basketbalový Raptors. Ticketmaster (www.ticketmaster.ca) je spoločnosť, ktorá predáva lístky na tieto udalosti.

 

NÁKUPY

Nakupovanie v Toronte je veľká vec. Ak je vonku -20 ° C, treba niečim zaplniť medzeru medzi večerou a filmom. Ľudia redekorujú svoje domovy a potrebujú obnovovať svoje šatníky, alebo len chodia na prechádzky po zohriatych a rozľahlých obchodných centrách, ako je Eaton Center.

Keď je vonku teplejšie oplatí sa navštíviť trh Kensington Market, alebo sa poprechádzať celou ulicou Queen Street West, s jej rozmanitými obchodíkmi ponúkajúcimi všetko vrátane módy, umenia aj dizajnu.

V časti Annex sa nachádzajú obchody s umením, kníhkupectvá a second-hand obchody s hudbou, hlavne pozdĺž ulíc Harbord a Markham St. Bloor-Yorkville, ktorá bola v šesťdesiatych rokoch centrum hippies, je v súčasnosti najexkluzívnejšou  obchodnou štvrťou v Toronte.

V Centre mesta sú podzemné obchody PATH (www.toronto.ca/path), ktoré sú skvelou možnosťou pre nákupy zľavneného oblečenia a iných lacných tovarov a služieb. Kanadské a medzinárodné dizajnérske obchody linkujú ulicu King Street E, medzi ulicami Jarvis a Parlament Sts, v módnej oblasti známej ako Design Strip so zodpovedajúcimi cenami. Neďaleko sú butiky, galérie a remeselné štúdiá Distillery District. Lacné maloobchodné predajne v centre mesta majú názov Yonge.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

V meste veľkosti Toronta sa koná mnoho akcií. Aktuálny program slávností a udalostí nájdete na oficiálnych stránkach mesta - https://www.toronto.ca/explore-enjoy/festivals-events/

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Anshei Minsk Synagogue – klenot ruskej neorománskej architektúry je po zreštaurovaní skutočným pokladom, atrakciou je tiež kóšer jedlo podávané zadarmo v piatok večer;

Campbell House – gregoriánska stavba z 19. Storočia je jedným z prvých tehlových domov mesta;

Church Of The Holy Trinity –  prvý z kanadských kostolov, kde nemuseli veriaci platiť za sedenie na laviciach;

Fort York – pevnosť postavená na obranu mesta pred Američanmi, v lete je obývaná vojakmi v tradičných uniformách;

Mackenzie House – múzeum a dom prvého starostu mesta a vodcu povstania za nezávislosť Kanady Williama Lyon Mackenzieho;

Art Gallery Of Ontario – obrovská a výborná galéria kde nájdete všetko, od inuitských rezieb po sochy Henryho Moora;

Bata Shoe Museum – múzeum vystavujúce viac ako 10 000 exponátov topánok od francúzskych čižiem z 19. Storočia, cez mokasíny kanadských Indiánov po moderné páry topánok Eltona Johna, Indiri Gándhiovej alebo Pabla Picassa;

Gardiner Museum Of Ceramic Art – úžasná zbierka keramiky a porcelánu. Nájdete tu anglický čajový porcelán, taliansku renesančnú majoliku, keramiku amerických Indiánov, nechýba ani čínsky porcelán;

Museum Of Contemporary Canadian Art – múzeum venujúce sa súčasným kanadským autorom;

Power Plant – veľmi dobrá galéria súčasného umenia orientujúca sa na sochárske práce priestorové inštalácie (www.thepowerplant.org);

Royal Ontario Museum – najväčšie prírodovedné kanadské múzeum;

Toronto Dominion Gallery Of Inuit Art – galéria súčasných inuitských sôch a rezieb;.

Air Canada Centre hi-tech štadión hokejového klubu Toronto Maple Leafs a basketbalového Toronto Raptors. Usporadúvajú tu organizované prechádzky do miest, kde sa inak nedostanete;

Amsterdam Brewing Co. – aj keď bol založený v roku 1986 je najstarším z mestských mikro-pivovarov medzi špeciality patria ležiak Dutch Amber, sezónny Spring Bock brew, a ľahšie pšeničné pivo Summer Wheat Beer a britský Nut Brown Ale;

Black Creek Pioneer Village – nesmierne populárna živá rekonštrukcia života v kanadskom Ontáriu z 19. storočia;

Canada's Walk Of Fame – „Hollywood severu“, v chodníku uvidíte niekoľko známych kanadských rodákov. Nechýba tu Alanis Morissette, komik Mike Meyers, modelka Linda Evangelista;

CN Tower – aj po dosiahnutí 30 rokov je najvyššia samostatne stojaca stavba na svete jednou z najväčších atrakcií Kanady;

Design Exchange – dodnes úchvatná secesná budova kanadskej burzy, dnes slúži ako výstavná sieň priemyselného dizajnu;

Elgin & Winter Garden Theatre Centre – posledné slúžiace  double-decker divadlo na svete;

Exhibition Place – kanadské výstavisko pôvodne určené na národné výstavy. Počas nich sem prídu milióny návštevníkov jazdiacich na kolotočoch, pozerajúcich sa na preteky drevorubačov, impozantná je  Princes' Gate pri hlavnom vstupe;

High Park – najväčší park v meste. Dá sa tu piknikovať, behať, jazdiť na bicykli, na korčuliach alebo len sedieť a pozerať na západ slnka;

Hockey Hall Of Fame – hokejová sieň slávy sídliaca v rokokovej budove Bank of Montréal má všetko o čom sníva skutočný fanúšik hokeja;

Native Canadian Centre Of Toronto – kultúrne centrum kanadských Indiánov, konajú sa tu spoločné bubnovania, tradičné pow-wow a rady starších;

Ontario Place – rekreačný komplex postavený na troch umelých ostrovoch - dobrý únik pred letnou horúčavou;

Paramount Canada's Wonderland – zábavný park s húsenkovými dráhami zábavných mien ako „Cliffhanger“, ' 'Drop Zone' a 'Sky Ride, nechýba ani umelý explodujúci vulkán;

Rogers Centre – bývalý SkyDome, prvý štadión so stiahnuteľnou strechou na svete. Na plochu štadiónu sa zmestí osem lietadiel Boeing 747;

Roy Thomson Hall – kontroverzná betónová neoexpresívna budova vyzerajúca ako prevrátená suknička baleríny s vynikajúcou akustikou, koncertuje tu  Toronto Symphony Orchestra;

 

PASY

Toronto CityPass – možnosť so zľavou navštíviť päť torontských atrakcií (CN Tower, Ripley´s Aquarium of Canada, Casa Loma, Royal Ontario Museum, Toronto Zoo alebo Ontario Science Centre). Dá sa kúpiť priamo na stránkach CityPAss. Platí deväť dní a stojí okolo 92 CAD plus daň pre dospelých a 63 CAD bez dane pre deti (4 až 12 rokov).  

 

LETISKO

Pearson International Airport (YYZ)

 

INTERNET

https://www.toronto.ca/

https://www.seetorontonow.com

https://sk.wikipedia.org/wiki/Toronto

 

APLIKÁCIE

OpenTable: Restaurants Near Me – aplikácia slúži na vyhľadávanie, prehľad, rezerváciu a správu rezervácií v reštauráciách, bez poplatku a bez čakania. Pomáha nájsť nové reštaurácie, zobraziť menu reštaurácií, recenzie a fotografie.


Spotted by Locals – aplikácia ponúka zážitok z objavovania Toronta, akoby ste boli s miestnym sprievodcom. Obsahuje tipy na novovzniknuté miesta, funguje offline, hľadá atrakcie pomocou kľúčového slova, alebo polohy.

Street Food Toronto - Jednoduchá, spoľahlivá a ľahko použiteľná aplikácia. Najlepší spôsob, ako nájsť lokality torontských food truckov v aktuálny deň.

 

BEZ ZÁRUKY

Populárnym mestským mýtom je, že OSN prehlásilo Toronto za „najmultikultúrnejšie mesto na svete.“ V skutočnosti je mestom s druhým (po Miami) najvyšším počtom obyvateľov narodených v zahraničí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa