Edinburg

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Edinburg, Škótsko



 

Oficiálny názov Edinburgh

Hlavné mesto Škótska dokáže kombinovať staroveké a moderné v unikátnej škótskej atmosfére. Edinburg (Edinburgh,Gaelic/Dùn Èideann) - "Atény severu" – je tiež pastvou pre myseľ a zmysly, plný vznešenosti, moderného života a súčasnej avantgardy.

Platidlom je britská libra GBP.

 

DOPRAVA

Edinburg je kompaktné mesto – väčšina pamiatok a hlavných turistických atrakcií, ktoré patria do Starého (Old Town) a Nového Mesta (New Town), nie je totiž od seba vzdialených dlhšie ako 15 minút chôdze.

 

Druhy dopravy

Autobus – autobusovú dopravu zabezpečujú dve hlavné spoločnosti – Lothian Buses a First Group. Lothian Buses zabezpečuje cestovanie v rámci mesta na viac ako 50-tich denných linkách. Denné linky sa delia na obyčajné a expresné. Premávajú približne od 04.00 ráno do polnoci. Jednosmerný lístok stojí 1,70 GBP, detský 0,80 GBP a je platný len na jednu cestu. To znamená, že ak budete chcieť prestúpiť na iný autobus, budete si musieť zakúpiť nový lístok za tú istú cenu. Cestujúci si môžu zakúpiť aj denný lístok za 4 GBP, detský za 2 GBP, ktorý platí na všetku dopravu v meste (okrem vyhliadkovej jazdy, Airport Expressu a nočných liniek). Celodenný lístok je skvelý spôsob cestovania po meste najmä pre turistov. Lístky sa dajú kúpiť u vodiča v autobuse alebo na niektorých zastávkach v automatoch.

Nočné linky (Night Bus) jazdia v noci každú hodinu z centra mesta, počas víkendov na najvyťaženejších linkách odchádzajú každých 10 minút. Lístok na nočný autobus stojí 3 GBP a môžete ho využiť celú noc na viacerých linkách. Ak sa chystáte cestovať vo večerných a nočných hodinách, existuje aj výhodný lístok za 3,50 GBP, ktorý platí na denné autobusy od 18.00 a na všetky nočné linky.

Držitelia Ridacard  karty cestujú neobmedzene autobusmi aj električkami v denných aj nočných hodinách a takisto je bezplatná aj doprava na letisko a z letiska (Airlink). Existuje 1-týždňová, 4-týždňová a ročná Ridacard karta. Pozor však, cestovanie električkou je síce bezplatné, cestujúci si však musia aktivovať kartu pred nástupom na označenom termináli na nástupišti . Týždňová karta stojí 19 GBP pre dospelého, 16 GBP pre študenta a 9 GBP pre deti od 5 do 15 rokov. Štvortýždňová karta stojí 57 GBP pre dospelého, 48 GBP pre študenta a 29 GBP pre dieťa. Pre obyvateľov mesta je v ponuke aj ročná karta, ktorá stojí 665 GBP pre dospelého, 560 GBP pre študenta a 324 GBP pre dieťa.

Transport for Edinburgh app je aplikácia, ktorá premení váš mobil na cestovný lístok a cestovný poriadok zároveň. Mobilom si zakúpite lístok (m-ticket), ktorý si potom aktivujete kedykoľvek ho potrebujete a šoférovi pri nástupe ukážete namiesto klasického lístka jednoducho váš telefón. Jeden telefón zodpovedá lístku len pre jedného cestujúceho s výnimkou rodinného cestovného lístka (Family DAYticket).

Dopravu na/ z letiska zabezpečujú autobusy. Ak hľadáte spojenie centra mesta a letiska, využite Airlink spoločnosti Lothian. Zabezpečuje prepravu 24 hodín denne 7 dní v týždni. Autobusy odchádzajú z letiska každých 10 minút spred terminálu vnútroštátnych príletov (Domestic Arrivals) medzi 04.30 a 00.35 a z centra mesta (Waverly Bridge) na letisko  každých 10 minút medzi 04.00 a polnocou. Samozrejme môžete nastúpiť aj na iných zastávkach podľa rozpisu tu. V noci chodia autobusy každých 15 minút. Ak hľadáte spojenie letiska so severným Edinburgom, využite Skylink spoločnosti Lothian. Rozdeľuje sa na Skylink 200, ktorý jazdí denne každých 30 minút medzi 04.10 a polnocou a odchádza zo zastávky B na letisku (Bus Stop B). Skylink 300 odchádza zo zastávky F (Bus Stop F) a jazdí každých 12 minút v pracovných dňoch, každých 15 minút v sobotu a každých 30 minút v nedeľu. Jednosmerný lístok stojí 4,50 GBP, detský 2 GBP. Otvorený lístok stojí 7,50 GBP, detský 3 GBP a môžete ho využiť kedykoľvek počas celého dňa aj na nočnom spoji N22 medzi letiskom a centrom mesta. Existuje aj denný lístok za 9 GBP pre dospelého a 4,50 GBP, s ktorým  cestujete kdekoľvek a kedykoľvek na všetkých Airlink a Skylink linkách. Lístky je možné zakúpiť v stánku spoločnosti Airlink na letisku, priamo u šoféra alebo online. Ak si budete kupovať lístok na autobusy Skylink u šoféra, musíte platiť presnou sumou, pretože šoféri  nemajú hotovosť na vydávanie.

K dispozícii sú aj vyhliadkové autobusy, ktoré prevádzkujú štyri spoločnosti. 1. Edinburgh Tour – prehliadka zahŕňa starú aj novú časť mesta a hrad. 2. Majestic Tour – prehliadka zahŕňa loď  Britannia a botanickú záhradu. 3. City Sightseeing – prehliadka zahŕňa starú časť mesta a hrad. 4. Three bridges Tour – prehliadka zahŕňa prehliadku mostov a plavbu loďou. Všetky vyhliadkové autobusy začínajú svoju cestu na Waverley Bridge, v blízkosti stanice Waverley na Princes Street a trvajú približne hodinu. Lístok stojí 15 GBP pre dospelého, 14 GBP pre seniorov (nad 60 rokov) a študentov, detský (5-15 rokov) 7,50 GBP a výhodný rodinný lístok pre 2 dospelé osoby a 3 deti za ktorý zaplatíte 36 GBP. http://edinburghtour.com/tours/city-sightseeing-tour

Auto - Ak ste sa rozhodli, že sa budete pohybovať po meste autom, pripravte sa na nočnú moru. Jazdiť autom v centre Edinburgu, a to najmä v Starom Meste so spleťou stredovekých ulíc, nie je totiž žiadna slasť. Metlou mesta je aj žalostne málo parkovacích miest, preto radšej odporúčame ísť autobusom alebo po vlastných. Pre tých, ktorí prichádzajú  z okolia, si mesto pripravilo program Park&Ride, čo znamená, že svoje auto môžete nechať na piatich záchytných parkoviskách a priamo odtiaľ pokračovať mestskou hromadnou dopravou. Parkoviská (Ingliston, Hermiston, Straiton a Sheriffhall a Wallyford Park & Ride) sú vybudované na kľúčových hlavných ťahoch do centra mesta. Parkovanie je bezplatné, lístky na prepravu z parkovísk do centra sú rovnaké ako na dopravu v meste.

Taxi - Ak si potrebujete zohnať taxi, Edinburg ponúka viac ako 1000 čiernych taxíkov, ktoré si môžete odchytiť na ulici v centre. Väčšina z nich môže odviesť až 5 osôb aj invalidný vozík. Tie, ktoré nemôžu odviesť vozík, to majú jasne zobrazené na vozidle. Jednu z najznámejších taxislužieb v meste si môžete objednať dopredu na telefónnom čísle 0131 228 1211. Viac informácií nájdete na stránke https://www.citycabs.co.uk. Okrem čiernych taxíkov ponúka Edinburg aj veľa súkromných taxislužieb (Private Hire Taxis – PHC), ktoré si však musíte objednať vopred. Sú schválené mestom a majú tabuľku s nápisom PHC na prístrojovej doske.

Električka – jazdia 14 km z centra mesta (York Place) na letisko približne 35 minút. Majú bezplatný prístup na wifi a sú zabezpečené aj bezbariérovým prístupom.

Vlak – Edinburg má dve dôležité železničné stanice WaverlyHaymarket, z ktorých jazdia vlaky do iných častí Škótska a UK. Zaujímavá služba je Caledonian Sleeper. Je to vlastne nočný vlak, ktorý chodí vo všetky dni okrem soboty medzi Edinburgom a Londýnom  a ponúka cestujúcim rôzne typy ubytovania. Viac informácií hľadajte na stránke https://www.sleeper.scot.

 

UBYTOVANIE

Edinburg je známy ako turistická destinácia už celé stáročia, ročne ho navštívia takmer 4 milióny turistov, preto tu nájdete obrovský výber ubytovacích zariadení pre cestovateľov. Aj tu však platí, že rezervovanie ubytovania vopred je užitočná vec. Najmä v čase festivalov, Vianoc či Nového roka.

Mesto je domovom mnohých ikonických hotelov. Z viacerých možno spomenúť napríklad The Balmoral pri železničnej stanici Waverly. V tomto hoteli dokončila J.K.Rowling poslednú kapitolu Harryho Pottera. Pre tých, ktorí nechcú za ubytovanie míňať veľa peňazí,  existujú lacné mládežnícke hostely. Jednolôžkové izby v centre mesta v hosteloch patriacich do asociácie Scottish Youth Hostel Association si možno rezervovať aj on-line a za výhodné ceny. V meste nájdete aj známe hotelové siete ako Premier Inn, Travelodge, Easyhotel, TuneHoliday Inn.

Penzióny a malé hotely  sa nachádzajú takmer v každej časti mesta, ich najvyššia koncentrácia je však najmä v okolí Newington Road a Minto Street na južnej strane mesta a na Pilrig StreetNewhaven Road v Leith. Obe oblasti sú vzdialené od centra mesta asi 15 až 20 minút chôdze. Viac o ubytovaní v Edinburghu sa dozviete tu.

Rezervujte si ubytovanie v Edinburgu online.

 

JEDLO

Edinburg je skvelé miesto pre gurmánov a milovníkov jedla. Je tu obrovský výber reštaurácií a stravovacích zariadení rozptýlených po celom meste. Dostupné je stravovanie všetkých chutí, cien a štýlov, od fast foodov až po Michelinskú vznešenosť. V súčasnosti medzi obľúbené reštaurácie a bary patria napríklad Pomegranate, Steak, Cafe St Honore, Aizle, ale samozrejme aj mnohé iné, každému podľa chuti. Mnoho pubov s ponukou rozmanitých druhov jedál a potravín nájdete na St. Rose, ktorá je rovnobežná so St. Princes. Navštíviť by ste určite mali aj Fish and Chips Shop, kde stoja za ochutnávku známe chippys. Edinburgské chippys sú vo Veľkej Británii jedinečné a za to môžu vďačiť omáčke salt'n'sauce, ktorá sa k nim podáva. Medzi ďalšie škótske tradičné delikatesy a špeciality patria tiež pizza a hamburgery (vyprážané), vyprážaný Black Pudding (typ krvavej klobásy), vyprážané haggis (podobné ako naša tlačenka) a vyprážané tyčinky Mars.

Za škótskym národný nápoj sa považuje whisky. Nájdete tu vyše 100 aktívnych liehovarov a každá whisky ma svoju unikátnu chuť.

Viac o stravovaní v Edinburgu nájdete tu.

 

ZÁBAVA

V Edinburgu si určite každý nájde podnik, ktorý mu bude vyhovovať. Na svoje si prídu všetky generácie a vyznávači rôznych hudobných štýlov ako napríklad hip-hop, techno, soul, jazz alebo blues. Koncerty si môžete vychutnať v The Usher Hall, The Queens Hall alebo v The Jam House a zatancovať si môžete v mnohých  kluboch, napríklad v Edinburgh Folk Club, Lulu alebo Shanhai Club. Puby a bary sú rozptýlené po všetkých kútoch mesta. Tí z vás, ktorí uprednostňujú moderné kluby, nech zavítajú do okolia Cowgate a Lothian road. George Street v New Town zasa ponúka mnoho trendových podnikov.

Viac informácií o tom, kam si zájsť na pivo či zabaviť sa, získate tu.

Tip pre vás: z nealkoholických nápojov by ste určite mali vyskúšať druhý národný nápoj Škótska - Irn-Bru. Je to aj skvelý liek na "opicu".

Ak ste na whisky, nemali by ste vynechať Scotch Whiskey Heritage Centre na Royal Mile, ktoré ponúka interaktívnu prehliadku z histórie a výroby whisky. Na tomto mieste samozrejme whisky môžete aj ochutnať a že máte z čoho vyberať, o tom svedčí aj samotná ponuka, tá totiž obsahuje viac než 200 druhov whisky za rozumnú cenu. Atmosféra je tu príjemná a pokojná.

Ak sa obzeráte po niečom tradičnom, nemusíte mať obavy, po celom meste je roztrúsených mnoho tradičných krčiem. Preslávené sú najmä tie na Grassmarket v Old Town. Zvyknú byť turistickými pascami a sú veľmi populárne.

Skvelým spôsobom, ako stráviť večer, je aj návšteva divadla (The King’sThe Festival TheatreThe Royal Lyceum Theatre) či kina (Vue Cinema, Cameo Cinema).

 

NÁKUPY

Princes Street v New Town je hlavná nákupná ulica v Edinburgu. Nájsť tam môžete známe značky ako Debenhams, Zara, Primark, M&S či H&M, ale tiež turisticky orientované obchody a obchodné domy. Obchody sú však situované len na jednej strane ulice, zatiaľ čo na druhej strane je park, odkiaľ si môžu nakupujúci vychutnať krásny výhľad na staré mesto. V parku sa koná napríklad známy vianočný trh Traditional German Christmas Market alebo farmársky trh Edinburgh Farmers Market, kde si môžete zakúpiť čerstvé produkty od lokálnych výrobcov. Koná sa každú sobotu od 09.00 do 14.00. Ak chcete mať všetko pod jednou strechou, navštívte Waverly Mall, ktorý je otvorený 7 dní v týždni.

Obchody, reštaurácie a bary nájdete aj na George Street v New Town, ktorá leží paralelne s Princes Street. Okrem obchodov a hotelov sa tu nachádzajú aj pozoruhodné budovy ako napríklad George Hotel, The DomeAssembly RoomsCockburn Street v Old Town zasa ponúka mnoho malých alternatívnych predajní s hudbou, hračkami, undergroundovým oblečením, body piercingom a duchovnými predmetmi.

Na Royal Mile v Old Town je veľa turisticky orientovaných obchodov ponúkajúcich škótske suveníry od pohľadníc až cez whiskey a kilty.

Oplatí sa vidieť aj Victoria Street v Old Town. Je to pekná ulička s farebnými budovami a zaujímavými butikmi, ktoré stoja za návštevu. Victoria Street zároveň vedie aj na ulicu Grassmarket v Old Town, ktorá vám poskytne nádherný výhľad na hrad a je tiež plná zaujímavých obchodov, reštaurácií a krčiem.

Multrees Walk (tiež známa aj pod menom The Walk) je plná exkluzívnych butikov ako Armani, Louis Vuitton, Calvin Klein a ďalších. Tí z vás, ktorí si teda potrpia len na to najlepšie, si tu isto iste niečo vyberú.

Všetko o nakupovaní sa dozviete tu.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Edinburg pritiahne ročne okolo 4 milióny návštevníkov, festivaly v meste patria k najväčším festivalom na svete. Mesto sa v lete stáva festivalovým mestom, keď sa organizuje obrovské množstvo významných národných a medzinárodných umeleckých festivalov. Medzi tie najvýznamnejšie určite patrí The Edinburgh International Festival, ktorý bol založený v roku 1947 po 2. svetovej vojne a v rovnakom roku sa zrodili aj Edinburgh Festival FringeEdinburgh International Film Festival.K ďalším významným festivalom patria aj The Edinburgh Military Tattoo a The Edinburgh Fringe Festival, ktorý ponúka množstvo alternatívnych predstavení, s dôrazom na komédiu a avantgardu.

The Edge Festival je zasa hudobný festival, ktorý sa koná súbežne s The Edinburgh Fringe Festival.

Z ďalších môžeme spomenúť aj The Edinburgh Jazz & Blues Festival, The Edinburgh International Book Festival, The Edinburgh International Film Festival, The Edinburgh International Television Festival alebo Edinburgh International Science Festival. Ak sa plánujete zúčastniť aspoň jedného z týchto festivalov, je dobré sa vybrať do Edinburgu niekedy začiatkom augusta.

Viac o festivaloch a sviatkoch v Edinburghu nájdete tu.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Edinburgh Castle – nachádza sa na jednom z najvyšších miest v meste na vrchole Royal Mile a je najikonickejšou budovou v meste. Hrad je neustále v prevádzke a je vo výbornom stave.

Abbey and Palace of Holyroodhouse – palác je kráľovskou rezidenciou, kde sa nachádza aj Galéria kráľovnej obsahujúca zbierku umenia z kráľovskej kolekcie.

St Giles' Cathedral – historický kostol mesta je tiež známy ako High Kirk of Edinburgh a nesie meno po patrónovi mesta.

The Real Mary King's Close – na tomto mieste môžete vidieť podzemné uličky, vypočuť si  tajomstvom opradené historky. Zoznámiť sa tu môžete so stredovekými dejinami Edinburgu a tí, čo sa radi boja, si tiež prídu na svoje. Otvorené majú denne okrem Štedrého dňa, odporúčame vám si lístky rezervovať vopred.

Blair Street Underground Vaults – Mercat Tours – podzemný svet ukrytý pod ulicami centra mesta, ktorý ukrýva tajuplné príbehy obyvateľov.

Camera Obscura and World of Illusion – najstaršia turistická atrakcia v Edinburgu, ktorá hostí návštevníkov od roku 1835. Galéria trick-artu a optických ilúzií.

Gladstone's Land – nachádza sa na vrchole Royal Mile. Ide o staré mestečko zo 17. storočia (známe ako "Land") vybavené dobovým nábytkom a impozantným maľovaným stropom.

Greyfriars Kirkyard – je veľmi starý cintorín v Old Town juhozápadne na rohu George IV Bridge.

The Scottish Parliament – unikátna stavba navrhnutá španielskym architektom Enricom Mirallesom.

Royal Botanic Garden – veľmi pôsobivé záhrady s kolekciou zaujímavých rastlín. Skvelé miesto na prechádzku počas slnečného dňa alebo na piknik. V areály sa nachádza aj reštaurácia, kaviareň a obchodík so suvenírmi.

Edinburgh Zoo – nachádza sa len kúsok od centra autobusom. Je domovom viac ako 1000 úžasných zvierat medzi ktorými sa tu ako na jedinom mieste v UK nachádzajú aj veľké pandy. Choďte si pozrieť svetovo preslávenú šou tučniakov (Penguin Parade).

National Museum of Scotland a Royal Museum – National Museum of Scotland ponúka inovatívnu modernú architektúru a to najlepšie z dedičstva Škótska. Nájdete tu tiež škótsku keramiku a zbrane z obdobia rímskej ríše a z obdobia renesancie. Royal Museum má zase nádherné vzdušné viktoriánske átrium s jedinečnými hodinami (Millennium Clock) na jednom konci.

The National Gallery of Scotland – nachádza sa v srdci Edinburgu a je domovom najvýznamnejších zbierok výtvarného umenia na svete.

The Museum of Childhood – miesto kde zažijete celodennú zábavu s celou rodinou.

The Fruitmarket Gallery – galéria súčasného umenia

The Royal Yacht Britannia – loď slúžila ako prímorský domov pre kráľovskú rodinu vyše 40 rokov. Teraz je natrvalo zakotvená v prístave (Ocean Terminal v časti Leith).

 

PASY

Scottish National Entitlement Card je karta, ktorá v jednom ponúka obyvateľom prístup na verejnú dopravu, vstupenku na rôzne kultúrne podujatia, čitateľský preukaz alebo prístup k rôznym zľavám a akciovým ponukám.

 

EDINBURGH

Edinburgh International Airport (EDI)

 

INTERNET

www.edinburgh.org

http://wikitravel.org/en/Edinburgh
http://sk.wikipedia.org/wiki/Edinburgh
www.edinburghguide.com

 

APLIKÁCIE

Transport for Edinburgh app (spomínaná v sekcii druhy dopravy)

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska
25, Kensington Palace Gardens, W8 4QY, Londýn, Spojené kráľovstvo

 

BEZ ZÁRUKY

Hlavným a najväčším lákadlom mesta je jeho majestátny hrad. Pod vchodom do hradu je rozhľadňa, jej súčasťou je Camera Obscura, ktorá umožňuje tak trochu iný pohľad na svet vďaka svojej šikovne poskladanej zbierke zrkadiel a šošoviek.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa