Kostolík v Dražovciach - jedinečná dominanta okolia Nitry

2012-04-16 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štrkom vysypanou cestičkou, ktorá prechádza do zemitého terénu, stúpame do mierneho kopca popri zelených kríkoch a drobných skalnatých útvaroch. Odrazu sa ocitneme na malej zelenej lúke s osamelým kostolíkom. Sme v Dražovciach, v nitrianskej mestskej časti, kde sa nachádza Kostol svätého Michala Archanjela z 12. storočia.



Známy tiež ako Dražovský kostolík patrí medzi najstaršie a najzaujímavejšie románske kostoly na Slovensku - nielen svojou zachovalosťou, archeologickými nálezmi, ale aj neopakovateľnou atmosférou, ktorá v jeho okolí vládne.

Stojí na jednom z výbežkov Tríbečského pohoria, na ceste medzi Nitrou a Topoľčanmi, takže máte pocit, akoby panoval nielen obci, ale aj celému okoliu. A za dobrého počasia si užijete krásny výhľad na okolité polia, blízku Nitru i malé dedinky črtajúce sa v diaľke.

Z pôvodného kostola z 11. storočia sa zachovali len základy, z neskoršieho obdobia kamenné múry, ktoré nakoniec na prelome 12. a 13. storočia doplnili tehlami a dali mu dnešnú podobu jednoloďového kostola s okrúhlou apsidou a menšou vežou s ihlanovou strechou. Samozrejme, kostol prešiel počas dlhých storočí viacerými prestavbami a rekonštrukciami. Tým sa nevyhol ani v posledných rokoch.

Vnútorný priestor Kostola sv. Michala Archanjela je pomerne jednoduchý - hrubé obvodové múry udržujú chlad a svetlo sa sem dostáva len cez malé úzke okná. V priestoroch apsidy je oltár a pôvodné drevené lavice boli nahradené stoličkami. Kostol je počas celého roka zatvorený, výnimkou sú vopred ohlásené návštevy, ojedinelé svadby či omša, ktorá sa tu koná vždy raz do roka, 29. septembra, na Michala.

Dnes je obľúbeným víkendovým cieľom návštevníkov z blízkych miest i celého Slovenska, ktorým učaroval na nespočetnom množstve fotografií. Pozorní turisti si ho určite všimnú aj počas prehliadky Nitrianskeho hradu a s istotou sem zamieria.

Z mesta sa sem dostanete ľahko vlastným autom alebo MHD z centra Nitry. Počas teplých popoludní je ideálnym miestom na piknik či obľúbeným miestom odpočinku po vzostupe z 588 metrov vysokého vrchu Zobor.

Kedysi sa bola významná dominanta okolia Nitry vyobrazená na bývalej 50-korunovej bankovke, neskôr zdobila prvú eurovú známku.

 

Zdroj/autor: Daniela Belicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa