Kalvária v Nitre - dominanta juhovýchodnej časti mesta

2012-05-20 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Panoramatický výhľad na krásu starobylého slovenského mesta a okolitých vrchov ponúka skalnatý nitriansky pahorok. Ľudským zásahom poznačený kopec sa nachádza v juhovýchodnej časti Nitry v nadmorskej výške 213 metrov. Poznávacími znakmi, ktoré sa črtajú z diaľok, sú tri kríže a Kaplnka Božieho hrobu charakteristická pôdorysom v tvare šesťuholníka. Súčasťou Kalvárie v Nitre sú malé kaplnky, ktoré značia jednotlivé zastavenia krížovej cesty a kostol Nanebovzatia Panny Márie.



Zdolanie „vrcholu“ nitrianskej Kalvárie je nenáročné a trvá niekoľko minút. Návšteva skvostu Nitry je stvorená pre tých, ktorí prechádzajú historickým mestom a nemajú veľa času na obdivovanie prekrásnych zákutí významného slovenského mesta. Ocenia ho i rodiny s deťmi a psími miláčikmi. Pravidelne na skalách trénujú začínajúci lezci. 

Skalnatý vrch nie je len bezcennou kopou skál či pútnickým miestom, ako sa mnohí mylne domnievajú. Obsahuje dôležité informácie o geológii obdobia druhohôr a zaujímavé poznatky z oblasti rastlinného sveta. V útrobách kopca sú dobre ukryté človeku neprístupné jaskyne. Podnetné je i zloženie flóry, ktoré láka do oblasti mnoho skúsených botanikov.

Pozornému obdivovateľovi neunikne, že na kopci sa darí nielen suchomilným trávam a boroviciam, ale aj typicky jarným kvetom, ktorým je napríklad hlaváčik jarný. K pestrej vegetácii nitrianskej Kalvárie patrí aj šalvia lúčna, ktorá príjemne dotvára atmosféru na kopci. 

Kalvária v Nitre má okrem geologického a prírodovedeckého hľadiska predovšetkým kresťanský význam. Patrí k významným pútnickým miestam na Slovensku. Cieľom kresťanských pútí je kostol Nanebovzatia Panny Márie, ktorý je známy unikátnym spojením prvkov gotiky, renesancie a románskeho slohu.

Prvé zmienky o kostolíku siahajú do roku 1248. Počas svojej existencie bol vystavený viacerým obnovám, ktoré vysvetľujú kombináciu rôznych umeleckých slohov. Dominantou kostola je socha Sedembolestnej Panny Márie, ktorá sa zachovala z roku 1776. 

Od kostola smerom ku vrchu Nitrianskej kalvárie vedú popri chodníku malé kaplnky. Písomné pramene naznačujú, že krížová cesta vznikla už v osemdesiatych rokoch devätnásteho storočia. Vysvätená bola v roku 1885. Ukončením krížovej cesty sú tri kamenné kríže z roku 1911 a Kaplnka Božieho hrobu, ktorá niesla pôvodne názov Kaplnka sv. Kríža.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: autor, Lucia Škrivánková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa