Zapikan, zbojnícka roklina pri Davidove

2012-09-14 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pohoria na východe Slovenska ukrývajú aj menej známe prírodné pamiatky. Vďaka tomu si stále uchovali svoju podobu, nepoznačenú nadmerným množstvom turistov. Dnes sa vyberieme do vranovského okresu, kde sa v Slanských vrchoch nachádza roklina Zapikan, ktorá slúžila ako útočisko pre tunajšieho zbojníka.



Výstup trvá z dediny Davidov asi hodinu za predpokladu, že nevybočíte z odporúčanej trasy. Cesta smerom k skalám je nenáročná a už takmer pred cieľom pripomína rozprávkovú krajinu. Nakoniec stačí zliezť po drevených schodoch a mostíku ponad Komorský potôčik.

Pod skalným previsom je miesto na posedenie pre väčšiu skupinu, z ktorej možno obdivovať roklinu s vodopádom a pritom si založiť ohník na opekanie. Takáto opekačka v úkryte Zapikanu zaručí tú pravú atmosféru zbojníckych čias.

Zapikan bol zbojník, ktorý sa tu ukrýval na prelome 19. a 20. storočia pred žandármi. Jeho názov je v skutočnosti zemplínsky výraz označujúci zbojníka. Vydať sa na takúto cestu je rozumnejšie so skúsenou osobou, ktorá sa vyzná v trase.

Keďže zbojníka sa žandárom nikdy nepodarilo vypátrať, musíme počítať s tým, že aj náš cieľ nebude také jednoduché nájsť. Dodržiavanie turistických značiek preto netreba podceňovať, vyhnete sa tak zbytočnému blúdeniu lesom.

 

Zdroj/autor: turistika.cz, projekty.infovek.sk, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa