TIP na jesennú prechádzku u nás doma – Kam na Slovensku?

2014-10-14 09:00:00 |   |    | 

Láka vás využiť posledné príjemné dni v prírode? Nechcete sa však už vydať do hôr, ktoré pre príležitostných turistov a skôr vyhľadávačov príjemných prechádzok nie sú. Radšej uprednostníte prechádzku v parku, alebo v záhrade, ako náročné výstupy? Pre vás a tých, ktorí ešte využijú posledné dni na romantiku, máme TIP na príjemne strávený deň v okolí Zlatých Moraviec.



 

Prvá zastávka – Zámocký park v Topoľčiankach

 

V obci Topoľčianky stojí veľmi pekný zámok, ktorý je obkolesený upraveným a zrekonštruovaným parkom. Oplatí sa ho navštíviť, keďže okolie aj zámok sú očarujúce. Park je dlhý približne 2,5 km a rozprestiera sa popri potoku Leveš. V dobe jeho výstavby, teda približne v roku 1800, mal park približne 60 hektárov.

Z histórie vieme, že medzi prvé vysadené rastliny patrili pagaštany, jedle a bresty, no dnes je tu viac ako 280 druhov kultivovaných drevín. Zámerom návrhárov bolo postaviť príjemnú záhradu plnú unikátnych rastlín. Ak sa sem prídete poprechádzať, objavíte náučný chodník, ktorého sa môžete držať, alebo sa sami oboznámite s  výnimočnými kúskami ako 130 ročným exemplárom Sekvojovca mamutieho, Ginko bilobou, Čínskym javorom a mnohými inými.

Ďalšou devízou parku sú jeho fontányjazierka. Premyslený systém čerpajúci vodu z potoka však neslúžil len na okrasu. Zo záznamov je zrejmé, že mal aj protipožiarnu funkciu. A teda sa z neho dala čerpať voda na hasenie. No dnes prevláda estetická stránka. Systém prepája množstvo malých aj väčších jazierok. Začína sa u Veľkého rybníka a postupne plynie do Labutieho jazierka, Kúpaliska a aj Jazierka pri kaplnke.

Kto sem zavíta a podarí sa mu objaviť všetky krásy parku, ešte stále nemusí odísť. Čaká ho totiž Oranžéria, kaplnka, imitácia bašty a zrekonštruovaný zámok. Okrem malého múzea v ňom je aj hotel, takže sa tu môžete ubytovať a pokračovať v objavovaní zámockých budov a iných zákutí aj na druhý deň.

Pred odchodom si ešte určite pozrite čarovnú aleju červenolistého buka.

 

Druhá zastávka – Nemiňte Beladice  a ich kaštieľ v Pustom Chotári

 

V rámci jedného dňa, ale aj víkendového výletu, v tejto oblasti nevynechajte kaštieľ v Pustom Chotári a k nemu priľahlý park. Leží približne 17 km od Nitry a popravde ho treba trochu hľadať. Zato však nájdete skvost neoklasicistickej architektúry a veľmi tichý a príjemný park.

Hoci bol kaštieľ postavený už okolo roku 1820, park pri ňom v tej dobe ešte nestál. Dostavali ho až o približne 30 rokov neskôr, no ich štýly k sebe neladili. O nápravu sa postaral Henrik Lindeloff, ktorý kaštieľ prestaval takmer do dnešnej podoby. Staral sa aj o veľkorysú záhradu, kde sa vysádzali prevažne ihličnany. Dnes ich tu ale nenájdete, keďže ich po roku 1945 takmer všetky vyrúbali.

V záhrade sa nachádza zaujímavá zbierka keramických exponátov. Prírodná galéria umeleckej keramiky dokazuje šikovnosť umelcov domácich aj zahraničných. Umelecké diela rôznych veľkostí a tvarov objavíte pri prechádzke parkom, ale aj v kaštieli.

Ten dnes spravuje súkromná spoločnosť, ktorá v kaštieli poskytuje ubytovanie.

 

Tretia zastávka – Arborétum Mlyňany, Vieska nad Žitavou

 

Treťou, ale nie výlučne poslednou, zastávkou je arborétum Mlyňany pri Vieske nad Žitavou. Návšteva arboréta rozšíri znalosti všetkým návštevníkom. Bolo totiž vystavané na to, aby vedeckí pracovníci mohli sledovať správanie cudzokrajných rastlín v našich podmienkach.

S výsadbou sa začalo v roku 1892, keď sa pracovalo aj na priľahlom kaštieli. Majiteľ a zaujatý dendrológ Štefan Ambrózy- Migazzi sa pri výstavbe terás pustil aj do pokusov s cudzokrajnými rastlinami, ktoré sa rozhodol prispôsobiť tunajšej klíme. Spolupracoval s významným záhradníkom a dendrológom Jozefom Mišákom, ktorý mu v jeho snahe pomohol a spolu vybudovali jeden z najpozoruhodnejších parkov v strednej Európe.

Postupne do parku prinášali viac a viac zaujímavých exotických rastlín. Nachádzali sa tu kúsky z Číny, Japonska aj Severnej Ameriky. Dnes je na ploche 67 hektárov vysadených viac ako 2 500 druhov, pričom najväčší počet druhov sú vždyzelené dreviny. Rastú tu bambus, pabambus (vyrastie až 42 cm za deň), sekvoja, sekvojovce, tisovce a druhy, ktoré sú pomenované po ich tvorcoch Mišákovi a Ambrózim.

Arborétum v dnešnej dobe patrí Slovenskej akadémii vied, ktorá sa oň aj stará. Je vysunutým pracovisko, kde odborníci študujú dreviny. Nezabúda sa ani na návštevníkov. Park je sprístupnený do konca októbra a dospelá osoba za vstup zaplatí 3 eurá.

Strávte tieto dni príjemne v lone prírody. Na Slovensku máme mnoho úžasných miest, ktoré sa oplatí preskúmať. Tieto tri miesta pokojne zvládnete behom jedného dňa a ešte vám zostane príjemný večer. Ten môžete stráviť v kaštieli, alebo zámku. Nebojte sa preto prekvapiť vašu rodinu a priateľov a ukážte im aké sú naše záhrady a parky pekné.

 

Zdroj/autor: Parky a záhrady (Dajama), SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa